Αποστολέας Θέμα: Απολογισμός άνοιξης και καλοκαιριού του 2010  (Αναγνώστηκε 10259 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος THEMISTOKLIS

• Member
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Φύλο: Άντρας
Φέτος ήταν μια χρονιά με πολλά ερπετά. Παρακάτω θα γράψω τις παρατηρήσεις μου, αλλά και τους αριθμούς όσων μέτρησα. Όλα προέρχονται από το χωριό μου το οποίο βρίσκεται στην δυτική Μακεδονία, δεν είναι όμως σωστό να δώσω περισσότερες πληροφορίες, μόνο για μια γενική ιδέα. Και έχουμε:
Από χελώνες, 51 testudo hermanni: 4 μικρές (δύο νεογένητες και δύο λίγο πιο μεγάλες), 6 θηλυκές διαφόρων μεγεθών, 29 αρσενικές διαφόρων μεγεθών και 12 αγνώστου φύλου, γιατί είτε δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας είτε ήταν μακριά. Από όλες αυτές, μόνο δύο (μία αρσενική και μία θηλυκή) τις βρήκα την άνοιξη, αν και δεν έψαχνα ενεργητικά για χελώνες τότε. Το καλοκαίρι αντίθετα έψαχνα ενεργητικά για χελώνες τις κατάλληλες ώρες και στα κατάλληλα μέρη, επειδή πέρσι είχνα βρει μόνο 6. Δύο ζευγάρια που βρήκα τα βρήκα σε συνεύρεση. Δε μετράω μια χελώνα που νομίζω ότι την ξαναβρήκα, μερικές στις οποίες δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας και μία μικρή νεκρή στο δρόμο, ούτε τους ήχους μέσα στα χόρτα. Γενικά τις χελώνες τις άφηνα στο μέρος όπου τις είχα βρει, εκτός από δύο φορές που έπρεπε να τις μετακινήσω μακριά λόγω σκυλιών. Μερικές τις είχα δώσει σε κάτι παιδάκια να τις δούν, αλλά πάλι τις έπαιρνα και τις άφηνα. Πρώτο καλοκαίρι που μέτρησα τόσες πολλές.
Από φρύνους, μόνο 4. 3 bufo viridis θηλυκά και ένας b. bufo αρσενικός. Υπήρχαν και πολλά μικρά φρυνάκια στο δρόμο και σε γωνίες, αλλά αυτά δεν τα μετρούσα. Θυμάμαι όμως 5 φρυνάκια σε 5 διαφορετικές περιοχές και μάλλον θα ήταν διαφορετικά. Σε σχέση με άλλες χρονιές, οι φρύνοι ήταν λιγότεροι, αν και πέρσι είχα με τρήσει μόνο δύο τον ένα, έναν τεράστιο θηλυκό B. B. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΚΑΝΟΝΙΚΆ ΚΑΙ ΤΟΝ ΆΛΛΟΝ (ΠΆΛΙ ΟΜΟΕΙΔΉ ΘΗΛΥΚΌ) ΣΤΙς 28 Δεκεμβρίου! Στο ποταμάκι που παλιά είχε βατράχους και μπομπινούλες, τώρα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Θυμάμαι την τελευταία μπομπινούλα από πρόπερσι.
Είχα βρει και άλλον ένα βάτραχο, σε ύψος 1,5 μ. σε μια τρύπα ενώ σκαρφάλωνα ένα δέντρο. Ήταν περίπου 5 εκ, σκουρόπράσινος, με γκριζοπή κάτω μεριά, λίγο σπυρωτός, πηδούσε αλλά δεν κατάλαβα αν είχε βεντουζίτσες στα πόδια του. Τον έβγαλα φωτογραφίες, αλλά έχασα το αποθηκευτικό μέσο μου. Ο βάτραχος ξαναμπήκε σε μια πιο χαμηλή τρύπα, προτιμώντας το πάνω μέρος της όμως.
Από σαύρες θυμάμαι μία μάλλον νεογένητη καφέ. Φωτογραφία έβγαλα μόνο από μία πράσινη μεγάλη, αλλά δεν έχω το μέσο μου. Γενικά ήταν πάρα πολλές και εξαφανίζονταν μόλις πήγαινες κοντά τους στα χόρτα. Σίγουρα σχεδόν όλες ήταν σαυροειδείς, δεν βρήκα κανένα γκεκάκι. Τους ήχους που άκουσα στα χόρτα δεν τους μέτρησα. Δεν έπιασα σχεδόν κανένα από όλα αυτά τα μη χελώνια ερπετοαμφίβια, εκτός από τους φρύνους για να τους μετρήσω. Όλα αυτά τα βρήκα το καλοκαίρι, τις σαυρίτσες χώνονται στα χόρτα τις βρίσκω και στις τρεις εποχές όταν έχει σχετικά καλές θερμοκρασίες.
Δυστυχώς, έπρεπε να παρεβρίσκομαι καταναγκαστικά σε δύο περιστατικά θανάτωσης οχιάς. Τα φιδάκαι τύχαινε να γυρίζουν το βράδυ στο δρόμο σε σχετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή. Και τα δύο τα σκότωσε ο ίδιος άνθρωπος που πίστευε ότι καλύτερα είναι να τα εξαφανίζουμε όλα από όπου τα βρίσκουμε για να μην πεθάνει κανένας. Τα σκότωσε με πέτρες και ξύλα. Αλλά αυτό που με προβλημάτισε και στις δύο περιπτώσεις ήταν το ότι δεν προσπαθούσαν καν να τρέξουν δίπλα στα χόρτα να φύγουν. Ή σέρνονταν αργά στο δρόμο ή προσπαθούσαν να δαγκώσουν τα ξύλα! Κινούνται υπερβολικά αργά. Τόσες χιλιάδες χρόναι εξέλιξης κοντά στους ανθρώπους και ακόμα δεν έχουν εξελιχθεί να μας αποφεύγουν. Μελλοντικά το είδος θα εξαφανιστεί από αυτήν τη συμπεριφορά.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Απολογισμός άνοιξης και καλοκαιριού του 2010
« Απάντηση #1 στις: 05-10-10, 19:41:08 »
ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σου Θεμιστοκλή, είναι ωραίο που σημειώνεις τις παρατηρήσεις σου έτσι ώστε να φτιάχνεις στατιστικά δεδομένα στο τέλος κάθε χρόνου. Μου κάνει εντύπωση ο μικρός αριθμός θηλυκών χελωνών σε σχέση με τον αριθμό των αρσενικών. Αυτό δεν είναι και πολύ καλό...

Επίσης η μείωση των αμφιβίων στο συγκεκριμένο ποτάμι είναι κακό σημάδι.

Παράθεση
Δυστυχώς, έπρεπε να παρεβρίσκομαι καταναγκαστικά σε δύο περιστατικά θανάτωσης οχιάς. Τα φιδάκαι τύχαινε να γυρίζουν το βράδυ στο δρόμο σε σχετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή. Και τα δύο τα σκότωσε ο ίδιος άνθρωπος που πίστευε ότι καλύτερα είναι να τα εξαφανίζουμε όλα από όπου τα βρίσκουμε για να μην πεθάνει κανένας. Τα σκότωσε με πέτρες και ξύλα.

Εγώ στην θέση σου αν δεν μπορούσα να επέμβω δυναμικά και να επικαλεστώ τον νόμο για να σώσω το φίδι, θα προμηθευόμουν ένα snake tong για να μπορώ να απομακρύνω τα φίδια σε ανάλογες περιπτώσεις. Να θυμάσαι ότι όλα τα φίδια (και ερπετά γενικώς) της χώρας μας είναι προστατευόμενα και απαγορεύεται η θανάτωσή τους. Αυτό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ανάλογα.

Παράθεση
Αλλά αυτό που με προβλημάτισε και στις δύο περιπτώσεις ήταν το ότι δεν προσπαθούσαν καν να τρέξουν δίπλα στα χόρτα να φύγουν. Ή σέρνονταν αργά στο δρόμο ή προσπαθούσαν να δαγκώσουν τα ξύλα! Κινούνται υπερβολικά αργά. Τόσες χιλιάδες χρόναι εξέλιξης κοντά στους ανθρώπους και ακόμα δεν έχουν εξελιχθεί να μας αποφεύγουν. Μελλοντικά το είδος θα εξαφανιστεί από αυτήν τη συμπεριφορά.

Δυστυχώς μερικές χιλιάδες χρόνια δεν αρκούν για μεγάλες εξελίξεις στα είδη και για τον λόγο αυτό εξαφανίζονται σήμερα ανά τον κόσμο χιλιάδες είδη. Δεν προλαβαίνουν τον ρυθμό των αλλαγών που προκαλεί ο άνθρωπος...

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 05-10-10, 22:03:00 »
Γενικά, κάθε χρόνο βρίσκω πολύ περισσότερες αρσενικές από θηλυικές χελώνες. Δε μου φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα ο πληθυσμός τους, αυτό όμως που έχω παρατηρήσει είναι ότι η θηλυκές είναι πολύ πιο ντροπαλές από τις αρσενικές. Π.χ. άμα πας δίπλα τους ή τις πιάσεις, οι περισσότερες τείνουν να μαζεύονται στα καβούκια τους αντί να προσπαθήσουν να φύγουν. Οι αρσενικές είναι πιο έντονες και μία φορά πρόπερσι είχα παρακολουθήσει μία αψιμαχία ανάμεσα σε δύο αρσενικά. Έτρεχαν με εκπληκτικά μεγάλη ταχύτητα για χελώνες. Έτσι τρέχουν και στη συνεύρεση.
Επίσης ο αριθμός των θηλυκών αυξάνεται λίγο προς το τέλος καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου, πιθανόν λόγω ωοτοκίας. Εδώ έχω να πω μια άλλη παρατήρηση:
Πρόπερσι πάλι, είχε πατηθεί από αυτοκίνητο μια μεσαίου μεγέθους χελώνα. Γενικά όμως οι πατημένες χελώνες ιδίως οι μεσαίες και οι μεγάλες είναι πολύ σπάνιες, μάλλον τυχαίνει να περνούν το δρόμο όταν τυχαίνει να περνάει κάποιος προσεκτικός οδηγός. Το χελωνάκι αυτό κάποιος το πήγε στην άκρη του δρόμου. Αποσυντέθηκε τις επόμενες εβδομάδες από πολλά έντομα και στο τέλος έμειναν τα κοκκαλάκια του. Σιγά-σιγά άρχισαν να μειώνονται τα κοκκαλάκια του. Την ίδια περίοδο, από εκείνη τη μεριά του δρόμου κατέβαιναν σε λίγο περισσότερους από το κανονικό αριθμούς μεγάλες, βαριές θηλυκές χελώνες. Οι χελώνες μπορεί να κατέβαιναν το απόγευμα, μπορεί όμως και πιο αργά το βράδυ, λίγο μη φυσιολογικό. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι στην ίδια αλλά και στην απέναντι πλευρά του δρόμου βρίσκω τα περισσότερα μικροσκοπικά χελωνάκια. Άρα, είναι πολύ πιθανό αυτές οι θηλυκές χελώνες να έπαιρναν ασβέστιο για τα αβγά τους τρώγοντας τα κόκκαλα.
Το ποταμάκι αυτό ναι έχει πρόβλημα. Μέσα χύνονται παράνομοι σωλήνες αποχετεύσεων, και πού και πού πετάνε και τσουβάλια λιπασμάτων ή άδεια δοχεία φυτοφαρμάκων. Δεν ελατώνονται μόνο τα μπομπινάκια και οι βάτραχοι, αλλά και οι γυρίνοι και οι καραβίδες. Σ'έναν καθαρό μικρό παραόταμό του, υπάρχουν καραβίδες αλλά το νερό είναι ορμητικό και λίγο για βατράχους. Έχει πολύ λίγους.
Φοβάμαι να χειριστώ οποιοδήποτε επικίνδυνο φίδι.
Το κακό είναι ότι πολλοί άνθρωποι από το χωριό πιστεύουν σε διάφορες δεισιδαιμονίες σχετικά με τα ερπετά πχ ότι τα φίδια είναι του Σατανά, αλλά πιστεύουν και σε κάτι βλακώδεις αντιλήψεις π.χ. ότι αν πιάσεις βάτραχο, χελώνα κλπ. βγάζεις σπυριά. Για σαμιαμίδια δεν έχω ακούσει τίποτα. Εγώ που έχω πιάσει πολλά από παλιά και δεν έχω πάθει τίποτα, πρέπει να είμαι κάποιος μοναδικά εξελιγμένο άνθρωπος ή μάγος του Διαόλου...!
Παλαιότερα, ένας γείτονας στο χωριό έβαζε όσες χελώνες έβλεπε στον κήπο και στο θερμοκήπιό του σε τσουβάλια πάνω από μία και τις πετούσε μακριά, μπορεί και στο ποτάμι. Τώρα δεν ξέρω άμα το συνεχίζει, τα παιδιά του όμως αγαπάνε τις χελώνες και μπορεί να τό'χει σταματήσει.

Αποσυνδεδεμένος Tyrannosaurus Rex

• Full Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 05-10-10, 23:24:54 »
Ενα snake tong (στα ελληνικα πως λεγετε ?) ποσο κοστιζει Ηλία και εαν γινετε μπορεις να μου πεις που μπορω να προμηθευτο κατι τετοιο;

Επισης ο ανθρωπος στην σημερινη μορφη ,των κοινωνιων, ειναι νεοτατος μολις 5.000 χρονια βαζω μεσα αιγυπτο ως απο τις πρωτες χωρες που ειχαν μαζεμενο πλυθησμο σε ενα μερος , τωρα εαν πεις στις σχεσεις του με τα ερπετα 2000 χρονια (?) οποτε τι να προλαβουν να αλλαξουν πανω τους ή στην συμπεριφορα τους?.Ρυτορικη ειναι η ερωτηση.
Απολαμβανω με δεος τα δημιουργηματα της φυσης (εκτος του ανθρωπου)

Ο ανθρωπος χρειαζεται την φυση , η φυση δεν τον χρειαζεται

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #4 στις: 06-10-10, 09:45:40 »
Αυτό με τα σκουπίδια, τις αποχετεύσεις και τα φυτοφάρμακα μέσα στα ποτάμια είναι πολύ κλασικό σε όλη την Ελλάδα και είναι ντροπή. Έχω συναντήσει ποτάμια μαύρα σαν την πίσσα επειδή όλο το χωριό άδειαζε τις αποχετεύσεις του εκεί. Είναι παράνομο αυτό και πάντα κάποιος πρέπει να υπάρχει που να έχει όρεξη για καταγγελίες και δικαστήρια, αλλιώς η δημόσιες υπηρεσίες δεν κάνουν τίποτα από μόνες τους, δυστυχώς. Αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα μας, το θέμα είναι να τολμάμε να την αλλάζουμε σιγά σιγά, ακόμα και με καταγγελίες.

Παράθεση
Ενα snake tong (στα ελληνικα πως λεγετε ?) ποσο κοστιζει Ηλία και εαν γινετε μπορεις να μου πεις που μπορω να προμηθευτο κατι τετοιο;

Απ'όσο βλέπω στο ίντερνετ περίπου 50 ευρώ. Μπορεί κανείς να βρει στο ebay αλλά χρειάζεται πιστωτική κάρτα για να κάνεις εναν λογαριασμό σε ebay και paypal. Ίσως κάποια καταστήματα τύπου πετ σοπ να πουλάνε ή να μπορούν να παραγγείλουν.
Στα ελληνικά θα μπορούσε να λέγεται φιδο-λαβίδα ή λαβίδα για φίδια.

Αποσυνδεδεμένος Tyrannosaurus Rex

• Full Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 06-10-10, 13:31:35 »
"Εκτος θεματος"
Απο το e-bay μπορεις να κανεις αγορες και με χρεωστικη καρτα ασφαλεστερο , τι ειναι η χρεωστικη , πας σε μια τραπεζα που εκδιδουν τετοιες καρτες ,δεν το κανουν ολες , και τους λες θελω να κανω μια χρεωστικη καρτα ανοιγεις εκει εναν λογαριασμο την φωρτωνεις πχ με 20 ευρω ανοιγεις λογαριασμο στο pay-pal ανοιγεις επισης και στο e-bay και καταχωρεις τα στοιχεια σου αλυθηνα ομως καταχωρεις καποια χαρακτιριστηκα της καρτας και μετα εισαι ετοιμος.Α να αγοραζεις μονο απο best-sellers και να εχουν σχολια απο αλλους για να εισαι συγουρος απο ποιον αγοραζεις και να επιλεγεις ,αν εχεις πολλες επιλογες, χωρες ευρωπαικης ενωσης , για να αποφευγεις να δινεις μεγαλα ποσα.
Απολαμβανω με δεος τα δημιουργηματα της φυσης (εκτος του ανθρωπου)

Ο ανθρωπος χρειαζεται την φυση , η φυση δεν τον χρειαζεται

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #6 στις: 06-10-10, 13:34:56 »
πρέπει να είναι χρεωστική electron όμως  ;)

• Member
  • *
« Απάντηση #7 στις: 18-12-10, 18:36:43 »
Λοιπόν μετά από μήνες εξαφανίσεως επανέρχομαι.
Προσθέτω στα ήδη αναφερθέντα ερπετά και ένα hemidactylus turcicus που βρήκα στη Θεσσαλονίκη όπου μένω στα μέσα του Οκτωβρίου. Τα σαμιαμίδια μάλλον είναι τα μόνα ερπετά που μπορείς να βρεις εδώ, έχω βρει και άλλες φορές, αλλά δεν τα είχα μετρήσει. Ήταν περίπου 8 εκατοστά.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #8 στις: 18-12-10, 18:42:51 »
Υπάρχουν περιοχές μέσα στην Θεσσαλονίκη όπου μπορεί κανείς να βρει Νερόφιδα, Έφιους, Πράσινους Φρύνους, Πράσινες Σαύρες, Τρίτωνες, Γραμμωτές Νεροχελώνες, Ελληνικές Χελώνες, Κυρτοδάχτυλους, Βαλτοβάτραχους, ίσως και άλλα ερπετά  ;)