Αποστολέας Θέμα: Ερώτηση διατροφής  (Αναγνώστηκε 11286 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Natassa

• Member
  • *
Ερώτηση διατροφής
« στις: 23-07-09, 11:50:30 »
 Καλημέρα σε όλους, είμαι καινούργιο μέλος, καλώς σας βρήκα. θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, τα φίδια τρώνε σαλιγκάρια και αν ναί, όλα τα είδη φιδιών ή καποια συγκεκριμένα

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Ερώτηση διατροφής
« Απάντηση #1 στις: 23-07-09, 12:17:01 »
Γεια σου Νατάσσα, καλώς ήρθες!  :)

Υπάρχουν μερικά είδη φιδιών στην χώρα μας που σπάνια θα φάνε και σαλιγκάρια, κυρίως γυμνοσάλιαγκες. Δεν αποτελούν την κύριά τους τροφή όμως, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι καταναλώνουν αξιοσημείωτες ποσότητες. Υπάρχει όμως ένα είδος άποδης σαύρας, ο Τυφλίτης (Pseudopus apodus) που τρώει σαλιγκάρια πολύ συχνά και μπορεί από κάποιον που δεν ξέρει να μπερδευτεί με φίδι.

Πως και σου ήρθε αυτή η ερώτηση αν επιτρέπεται?  :)

Αποσυνδεδεμένος Natassa

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 23-07-09, 12:57:35 »
 Έχουμε κάποια χωράφι με τον σύζυγο (μένουμε Ξάνθη), να μην τα πολυλογώ, κάναμε εκτροφείο σαλιγκαριών. Έχω βρει αρκετά φιδάκια και με αυτούς που συνεργάζομαι, μου είπανε ότι τα τρώνε. Οσα βρήκα τα απομάκρυνα από το χώρο και τα πήγα λίγο παραδίπλα. Επειδή όμως δεν πολυπίστεύω ότι μου λένε και ειδικά για τα φίδια ακούγονται πολλά τρελά και πολλές φορές παρανοικά, είπα να ρωτήσω. Κατά τη γνώμη μου, πιστεύω ότι θα κάνουν καλό στο εκτροφείο, αν τα αφήσω μέσα, εγώ δεν έχω πρόβλημα μαζί τους. Και να φάνε κάποια ας πούμε, δεν μπορούν να φάνε ποσότητες έτσι δεν είναι? ο τυφλίτης τί χαρακτηριστικά έχει για να μπορώ να το αναγνωρίσω σε περίπτωση που το συναντήσω

Αποσυνδεδεμένος Natassa

• Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 23-07-09, 13:00:45 »
 Άκυρη η ερώτηση για τα χαρακτηριστικά, μόλις τα είδα, δεν έχω συναντήσει πάντως

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #4 στις: 23-07-09, 14:53:47 »
Εάν δεν έχεις Τυφλίτες στο εκτροφείο σου πιστεύω δεν θα έχεις πρόβλημα με την εκτροφή. Τα νερόφιδα μερικές φορές τρώνε γυμνοσάλιαγες, υποθέτω ότι ίσως τρων και σαλιγκάρια, αλλά πολύ σπάνια καθώς κυρίως τρέφονται με αμφίβια. Τους Τυφλίτες μπορείς να τους απομακρύνεις εύκολα από το εκτροφείο καθώς είναι εντελώς ακίνδυνοι και καθόλου επιθετικοί, δεν δαγκώνουν ποτέ.

Πως ακριβώς απομακρύνεις τα φίδια που βρίσκεις?

Είναι πολύ θετικό που ενώ δεν έχεις πολλές γνώσεις πάνω στα ερπετά τα βλέπεις με καλό μάτι και δεν πιστεύεις όλες αυτές τις κακές φήμες. Φυσικά και θα κάνουν καλό τα φίδια σε ένα εκτροφείο, όταν σ'αυτό υπάρχουν τρωκτικά. Υποθέτω πως οι τροφές για τα σαλιγκάρια θα προσελκύουν πολλά τρωκτικά.

υ.γ.: όποιο κείμενο στο φόρουμ έχει χρώμα πράσινο είναι λινκ-σύνδεσμος. Δεν ξέρω αν είδες τον Τυφλίτη από το λινκ που σου έδωσα παραπάνω ή ψάχνοντας στο google με την ονομασία, πάντως αν "πατήσεις" στο παραπάνω λινκ θα μπεις στην σελίδα με την περιγραφή του ερπετού.

Αποσυνδεδεμένος Natassa

• Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 24-07-09, 14:32:17 »
 Τις πληροφορίες για τον τυφλίτη τις είδα από το link. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μου έδωσες, εγώ θα μείνω εδώ γύρω πάντως, μου άρεσε πολύ το site, γιατί σου δίνει πολλές πληροφορίες και μου αρέσει να αναγνωρίζω τα ζώα που συναντώ, είτε είναι φίδια, σαύρες, πουλιά κλπ. και αν έχω χρόνο ( επειδή είμαι μέσα στη φύση) θα ασχοληθώ και παραπάνω..
 υ.γ : οι τυφλίτες πάντως είναι άσχημοι, τα νερόφιδα είναι πιο γλυκούλια ::)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #6 στις: 24-07-09, 15:02:07 »
υ.γ : οι τυφλίτες πάντως είναι άσχημοι, τα νερόφιδα είναι πιο γλυκούλια ::)

γούστα είναι αυτά  ;D

Δεν μου είπες όμως Νατάσσα πως απομακρύνεις τα φίδια που βρίσκεις?

Αποσυνδεδεμένος Natassa

• Member
  • *
« Απάντηση #7 στις: 24-07-09, 15:52:25 »
 Κοίτα, επειδή ήμουν εκατό τοις εκατό σίγουρη ότι ήταν νερόφιδα και ήταν αρκετά μικρά, τα έπιασα με το χέρι όσο πιο προσεκτικά μπορούσα και προσπαθώντας να μην τα αγχώσω. Το τρίτο όμως, ήταν πολύ πιο μεγάλο από τα προηγούμενα και έτσι προσπάθησα με ένα μακρύ ξύλο, μετά με δύο, παιδεύτηκα αρκετά, αγχώθηκε και αυτό, τέλος πάντων τελικά τα κατάφερα. Δεν το έπιασα με το χέρι όχι γιατί φοβήθηκα, αλλά ίσως δεν το έπιανα σωστά, το έκανα ζημιά χωρίς να θέλω κλπ..

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #8 στις: 24-07-09, 16:56:28 »
Καλό βέβαια είναι να μην πιάνουμε κάποιο φίδι με τα χέρια αν δεν είμαστε 1000% σίγουροι για ποιο είδος πρόκειται, γι'αυτό προσοχή Νατάσσα 
 :)

Αποσυνδεδεμένος Natassa

• Member
  • *
« Απάντηση #9 στις: 27-07-09, 09:54:59 »
 Ναι, πάντα με προσοχή, αν δεν είμαι σίγουρη, δεν το ριψοκινδυνεύω. Να ρωτήσω κάτι όμως, απ' ότι διάβασα για το τυφλίτη, η περιοχή μας δεν συγκαταλέγεται στις περιοχές που υπάρχει το συγκεκριμένο είδος. Υπάρχει περίπτωση να το συναντήσω ( βόρεια Ελλάδα - Ξάνθη ) και γενικότερα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και με άλλα είδη?

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #10 στις: 27-07-09, 11:49:49 »
Ναι, πάντα με προσοχή, αν δεν είμαι σίγουρη, δεν το ριψοκινδυνεύω. Να ρωτήσω κάτι όμως, απ' ότι διάβασα για το τυφλίτη, η περιοχή μας δεν συγκαταλέγεται στις περιοχές που υπάρχει το συγκεκριμένο είδος. Υπάρχει περίπτωση να το συναντήσω ( βόρεια Ελλάδα - Ξάνθη ) και γενικότερα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και με άλλα είδη?

και βέβαια η βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία - Θράκη) συμπεριλαμβάνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο Τυφλίτης απαντάται και στην Ξάνθη και υπάρχει πιθανότητα να τον συναντήσεις.
Τι εννοείς ακριβώς ότι μπορεί να συμβεί και με άλλα είδη?

Αποσυνδεδεμένος Natassa

• Member
  • *
« Απάντηση #11 στις: 27-07-09, 12:07:35 »
Σόρυ, το πρωί δεν λειτουργώ καλά. Εννοώ κάποια είδη που υπάρχουν σε κάποια περιοχή, να τύχει να βρεθούν σε περιοχές που δεν είναι αναμενόμενο να υπάρχουν εκεί

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #12 στις: 27-07-09, 14:29:15 »
Σόρυ, το πρωί δεν λειτουργώ καλά. Εννοώ κάποια είδη που υπάρχουν σε κάποια περιοχή, να τύχει να βρεθούν σε περιοχές που δεν είναι αναμενόμενο να υπάρχουν εκεί

Φυσικά και μπορεί να καταγραφεί ένα είδος για πρώτη φορά σε μία περιοχή, ενώ δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστό πως υπήρχε εκεί. Οι εκπλήξεις αυτές όμως αφορούν κυρίως τα νησιά, αφού στο ηπειρωτικό τμήμα λίγο-πολύ είναι αναμενόμενο να βρεθούν είδη και λίγο πιο έξω από τα όρια της γνωστής κατανομής τους. Δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις κι εκεί όμως :)