Αποστολέας Θέμα: Επικίνδυνοι για την υγεία οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας;  (Αναγνώστηκε 4171 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Σοβαρά προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν οι νέοι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας zougla.gr.

Οι νέοι λαμπτήρες γίνονται επικίνδυνοι όταν σπάσουν, αφού η ποσότητα των 5mg υδραργύρου που περιέχει θεωρείται άκρως επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων βλάβες στον εγκέφαλο, καρκινογενέσεις, τύφλωση και προβλήματα στο συκώτι.
Η ιστοσελίδα φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή του Δημόκριτου, φυσικού Νίκου Κατσαρού, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στις εταιρείες, επειδή δεν ενημερώνουν τους καταναλωτές και λέει ότι, αν ο λαμπτήρας σπάσει, μπορεί αν προκληθεί σοβαρή φλεγμονή στα μάτια και στο δέρμα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας. Παράλληλα, επισήμανε ότι, όταν ο υδράργυρος εξατμίζεται, μπορεί να συσσωρευτεί στον οργανισμό ανθρώπων και ζώων ή τελικά να περάσει στην τροφική αλυσίδα, επιφέροντας μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας.

Οι νέοι λαμπτήρες, που αντικατέστησαν του λαμπτήρες πυρακτώσεως δεν πρέπει να πρέπει να πετιούνται στα σκουπίδια, αλλά να αποθέτονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.


Αναδημοσίευση από:

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι παραφουσκώσανε την πραγματικότητα για ακόμα μία φορά. Οι λάμπες αυτές κάνουν πολύ καλό στο περιβάλλον, εφόσον ανακυκλώνονται όταν καούν. Προσέχουμε να μην σπάσουν αλλά αν τελικά συμβεί, μπορούμε να μαζέψουμε τα γυαλιά και τα κομματάκια με ένα βρεγμένο πανί (και όχι με την ηλ. σκούπα), προσέχοντας να μην κοπούμε. Μπορούμε επίσης να αερίσουμε το σπίτι στην συνέχεια για ένα τέταρτο, προληπτικά. Τα παλιά θερμόμετρα υδραργύρου είχαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, ήταν πολύ πιο επικίνδυνα και δεν έχουν σπάσει λίγα... Έπειτα μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας δεν σπάει και τόσο εύκολα.

Για ανακύκλωση τέτοιων λαμπτήρων http://www.electrocycle.gr/