Αποστολέας Θέμα: Βόρνεο: Βρέθηκε βάτραχος σε μέγεθος μπιζελιού  (Αναγνώστηκε 2729 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.969
    • Herpetofauna of Greece
Ένα από τα μικρότερα είδη βατράχων στον κόσμο ανακαλύφθηκε, το οποίο ζει μέσα και γύρω από τα σαρκοφάγα φυτά στο τροπικό δάσος του νησιού Βόρνεο στη Μαλαισία.
ΠΗΓΗ: The Guardian


Το είδος του βατράχου φέρει την ονομασία Microhyla nepenthicola και ανακαλύφθηκε στο Βόρνεο.

Ένα από τα μικρότερα είδη βατράχων στον κόσμο -που μετά δυσκολίας ξεπερνά το μέγεθος ενός μπιζελιού- βρέθηκε να ζει μέσα και γύρω από τα σαρκοφάγα φυτά του Βόρνεο, όπως δήλωσε ένας εκ των επιστημόνων που ανακάλυψαν τυχαία τα μικροσκοπικά βατράχια. 

Ο Indraneil Das, επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Malaysia Sarawak, και ο Alexander Haas, επιστήμονας στο μουσείου Biozentrum Grindel und Zoologisches του Αμβούργου της Γερμανίας, έκαναν έρευνα για τους βατράχους του νησιού Βόρνεο στην περιοχή Sarawak της Μαλαισίας, όταν κατά λάθος πρόσεξαν το μικροσκοπικό αυτό είδος βατράχου σε ένα δρόμο στο βουνό εντός του εθνικού πάρκου Kubah το 2006.


«Για τους βιολόγους, αυτό είναι κάτι το αξιοπερίεργο», δήλωσε ο Das στο Associated Press.

Δέκα και μισό χιλιοστά το μικρότερο αρσενικό
Τα ευρήματα της έρευνας των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν από τους ίδιους στο περιοδικό Zootaxa την περασμένη βδομάδα.

Τα εν λόγω βατράχια πήραν την ονομασία Microhyla nepenthicola, λόγω των φυτών μέσα στα οποία ζουν, συμπλήρωσε ο Das. Συνέχισε για να προσθέσει πως ένα μουσείο στη Μαλαισία περιέλαβε τα βατράχια αυτά στους καταλόγους του, αλλά λανθασμένα τα ταυτοποίησαν ως νεανικά άλλου είδους βατράχου.

Τα σωληνοειδές φυτά όπου τα βατράχια ζουν, είναι σαρκοφάγα, σκοτώνοντας έντομα, όπως μυρμήγκια, αλλά δεν βλάπτουν τα βατράχια. Οι νεογέννητοι αδιαμόρφωτοι βάτραχοι, μεγαλώνουν και αναπτύσσονται στο υγρό στο εσωτερικό των φυτών.

Τα ενήλικα αρσενικά βατράχια κυμαίνονται μεταξύ 10,6 χιλιοστών και 12,8 χιλιοστών, σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες.

Πώς πιάνεις ένα βάτραχο σε μέγεθος μπιζελιού;

Επειδή οι συγκεκριμένοι βάτραχοι είναι τόσο μικροί, οι δύο επιστήμονες «ακολουθούσαν» τα χνάρια τους από τον ήχο που έκαναν κατά το σούρουπο και τους έπιαναν όταν αυτοί πηδούσαν στο άσπρο ύφασμα που οι επιστήμονες είχαν τοποθετήσει κοντά στα φυτά όπου ζουν τα μικροσκοπικά βατράχια.

Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να ενθαρρύνει τις προσπάθειες προστασίας του βιολογικού περιβάλλοντος του τροπικού δάσους του Βόρνεο.

Αναδημοσίευση από: www.kathimerini.com.cy