Λίγο παλιό άρθρο αλλά εξακολουθεί να είναι επίκαιρο...
Αιχμαλωτίζουν άγρια ζώα και τα πωλούν... σε τιμή ευκαιρίας. Το παράνομο εμπόριο προστατευόμενων ειδών φέρεται να αποτελεί σήμερα την τρίτη πιο κερδοφόρα μορφή λαθρεμπορίου και η Ελλάδα -μια χώρα πλούσια σε ενδημικά είδη- δεν μένει έξω από το παιχνίδι.
photo: Benny Trapp © | Μόλις προχθές η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών κατέσχεσε από κατάστημα κατοικίδιων ζώων στην Αθήνα οκτώ εξαθλιωμένους αφρικανικούς χαμαιλέοντες, οι οποίοι είχαν αιχμαλωτιστεί από την Πύλο της Μεσσηνίας, όπου βρίσκεται και η μοναδική αποικία τους στην Ευρώπη.
Με την οχιά της Μήλου, είδος που απειλείται υπό εξαφάνιση, να πρωταγωνιστεί στο παράνομο εμπόριο ελληνικών ειδών πιάνοντας τιμές που ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ, το ελληνικό παζάρι των σπάνιων ζώων έχει μεγάλη... ποικιλία να επιδείξει: ωδικά πτηνά, αρπακτικά πουλιά, χελώνες αλλά και σαύρες.
Η εξαφάνισή τους διαταράσσει την ισορροπία του οικοσυστήματος και στερεί από τον πλανήτη ένα κομμάτι πλούτου που διέθετε επί χιλιάδες έτη. |
ΚυκλώματαΟπως επισημαίνει η κ. Μαρία Γανωτή από τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», στην Αθήνα εκτός από τους μεμονωμένους «λαθρεμπόρους» που αρπάζουν αβγά γερακιών και τα εκτρέφουν στο σπίτι τους, λειτουργούν ακόμη και οργανωμένα στέκια παράνομης πώλησης ζώων. «Στον Σχιστό κάθε Κυριακή η Θηροφυλακή απελευθερώνει εκατοντάδες ωδικά πτηνά που έχουν αιχμαλωτιστεί με απάνθρωπες μεθόδους.
Είναι τόσο μεγάλο το κέρδος, όμως, που την επόμενη Κυριακή αντικρίζεις ξανά το ίδιο σκηνικό», εξηγεί.
Ο κ. Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ορνιθολογικής Εταιρείας, τονίζει πως η ΕΟΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες καταπολέμησης του εμπορίου, ωστόσο για την αποτελεσματική πάταξή του απαιτείται η συμμετοχή όλων.
Τα προστατευόμενα είδη ζώων που αιχμαλωτίζουν οι λαθρέμποροι
ΩΔΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ Παράνομα στα σπίτια μας
Ο... φτωχότερος συγγενής του παράνομου εμπορίου ζώων αλλά και ο πιο διαδεδομένος. Οι οργανώσεις προστασίας ζώων τονίζουν ότι η πλειονότητα των ωδικών πτηνών που βρίσκονται στα σπίτια μας προέρχονται από παράνομη σύλληψη και κατοχή.
Ωδικά πουλιά, όπως καρδερίνες, γαλιάντρες ή φλώροι, πέφτουν -συνήθως τον Οκτώβριο- θύματα ξόβεργας, καπατσέδων ή ακόμη και διχτύων, ενώ σε ορισμένα μέρη, όπως στη Χίο ή τη Σαντορίνη η σύλληψη ωδικών πτηνών θεωρείται κάτι σαν τοπικό έθιμο.
ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ «Μόδα» τα γεράκια
Αποτελούν την τελευταία λέξη της μόδας στο λαθρεμπόριο άγριων ζώων. Νομίμως η τιμή ενός γερακιού στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει τις 5.000 ευρώ, ενώ στη μαύρη αγορά με 500 ευρώ μπορεί κάποιος να προμηθευτεί έναν πετρίτη ή αβγά γερακιού, τα οποία έχουν σήμερα μεγάλη ζήτηση. Οι τιμές στο εξωτερικό, σε χώρες όπως το Ντουμπάι, φτάνουν τις 20.000 ευρώ για νόμιμα αρπακτικά που προέρχονται από γερακοτροφεία. Στην Ελλάδα λειτουργεί ένα γερακοτροφείο στη Δράμα, ενώ αρπακτικά πωλούνται νομίμως και παρανόμως και μέσω του Ιντερνετ. | |
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑΣ
Υπό εξαφάνισηΠροστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη CITES και ζει κατά κύριο λόγο στον υγρότοπο της Γιάλοβας, στην Πύλο, όπου και βρίσκεται η μοναδική αποικία αφρικανικού χαμαιλέοντα στην Ευρώπη.
Ο πληθυσμός του είναι εξαιρετικά μικρός, με αποτέλεσμα οι οκτώ χαμαιλέοντες που κατασχέθηκαν προχθές από κατάστημα της Αθήνας να θεωρούνται μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ατόμων τους.
Τα τελευταία χρόνια σε διεθνείς οργανώσεις αναφέρθηκε κύκλωμα Τσέχων και Σλοβένων που αιχμαλώτιζε και πωλούσε αφρικανικούς χαμαιλέοντες από την Ελλάδα.
ΟΧΙΑ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ
Μειώνεται δραματικά ο πληθυσμός τηςΤην ακριβότερη τιμή στην παράνομη αγορά των ελληνικών προστατευόμενων ειδών φαίνεται να πιάνει η οχιά Microvipera, το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού της οποίας ζει στη Μήλο. Το κόστος ξεκινά από τα 2.000 ευρώ λόγω του περιορισμένου αριθμού της και του ισχυρού δηλητηρίου της. Ο συνολικός πληθυσμός της οχιάς της Μήλου υπολογίζεται σε 3.000-6.000 άτομα, με τον αριθμό τους να μειώνεται δραματικά . Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2006 εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα, εξαιτίας της αποτυχίας της να εφαρμόσει ένα αυστηρό πρόγραμμα προστασίας της οχιάς.
ΧΕΛΩΝΕΣ - ΣΑΥΡΕΣ
Περιζήτητες στο διεθνές παζάριΠριν από έναν χρόνο κρασπεδοχελώνες marginata -είδος που συναντάται μόνο στην Ελλάδα- είχαν εντοπιστεί σε καταστήματα της Ιαπωνίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Οι χερσαίες χελώνες marginata, greca και hermanni, αλλά και σπάνιες ενδημικές σαύρες και σαλαμάνδρες κυρίως από την Κάρπαθο, την Κάσο και το Καστελόριζο θεωρούνται περιζήτητες στο διεθνές παζάρι άγριων ζώων, ενώ ο ακριβής αριθμός των ατόμων τους που έχουν εξαχθεί είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ
Αναδημοσίευση από: ethnos.gr