Αυθεντικό άρθρο: "The Threats Facing Sea Turtles", EuroTurtle.org
Απόδοση κειμένου στα ελληνικά: herpetofauna.gr
Θαλάσσια χελώνα βγαίνει στην ακτή για να γεννήσει, με τμήμα
φαγωμένης πλαστικής σακούλας να εξέρχεται από το στόμα της.
Φωτογραφία: Ζωολογικός Κήπος Μελβούρνης, Αυστραλία
Οι θαλάσσιες χελώνες μεταναστεύουν διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα σε θάλασσες και ωκεανούς για να ζευγαρώσουν, να γεννήσουν και να τραφούν. Οι νεογέννητες χελώνες θα επιστρέψουν όταν ωριμάσουν, 25 με 30 χρόνια αργότερα, στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκαν για να εναποθέσουν τα δικά τους αυγά, χρησιμοποιώντας την αξιοσημείωτη ικανότητά τους στον προσανατολισμό.
Παρ’όλα αυτά, οι παραλίες στις οποίες γεννούν, θα φιλοξενήσουν εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες τουρίστες ανά εποχή, οι οποίοι χωρίς να το γνωρίζουν θα επηρεάσουν την εκκόλαψη, θα καταστρέψουν τις φωλιές και θα εμποδίσουν τα εκκολαπτόμενα μικρά να φτάσουν στην θάλασσα, χρησιμοποιώντας ομπρέλες, απλώνοντας πετσέτες, παίζοντας παιχνίδια, φτιάχνοντας κάστρα στην άμμο, ιππεύοντας στην παραλία. Οι σκιές από τις πετσέτες, τα έπιπλα της παραλίας και τις ομπρέλες επηρεάζουν την θερμοκρασία των φωλιών κι αυτό επηρεάζει το φύλο των εμβρύων κατά τον σχηματισμό τους (οι χαμηλές θερμοκρασίες ευθύνονται για περισσότερα αρσενικά, ενώ οι υψηλές για περισσότερα θηλυκά). Τα φώτα των ξενοδοχείων και των οικοδομημάτων που βρίσκονται κοντά στην παραλία αποπροσανατολίζουν τα νεοεκκολαπτόμενα μικρά κάνοντας δύσκολη ή αδύνατη την πορεία τους προς την θάλασσα την νύχτα. Αυτά που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην θάλασσα, δεν επιβιώνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο ένα χελωνάκι στα 1000 θα καταφέρει τελικά να φτάσει στην ηλικία της αναπαραγωγής.
Μεταξύ των εξαντλητικών πολύωρων διαδικασιών εναπόθεσης αυγών, οι θηλυκές χελώνες ξεκουράζονται στην επιφάνεια του νερού για να ανακτήσουν δυνάμεις, ρισκάροντας μεγάλο κίνδυνο από τις προπέλες ταχυπλόων και από διερχόμενα σκάφη και τζετ σκι. Πολλές είναι οι χελώνες που τραυματίστηκαν σοβαρά ή θανάσιμα κατ’αυτόν τον τρόπο.
Οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται μία ήσυχη και ερημική παραλία κατά την διάρκεια της νύχτας για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Πολλά θηλυκά, για να αποφύγουν το τραύμα της όχλησης σε μία ανήσυχη ακτή, αποβάλλουν τα αυγά τους στην θάλασσα, όπου και σαπίζουν στον πάτο.
| Μικρά σκουπίδια στην στεριά και την θάλασσα (όπως σακούλες και πλαστικά) μπορεί να καταποθούν από θαλάσσιες χελώνες όταν αυτές τα μπερδέψουν με τροφή κι αυτό συχνά να τις οδηγήσει σε θάνατο από πνιγμό, λιμό ή εσωτερικούς τραυματισμούς.
Κατά την διάρκεια της ζωής τους, χελώνες διαφορετικής ηλικίας και είδους, ταξιδεύουν εκτεταμένα στην Μεσόγειο Θάλασσα. Καθώς κινούνται σε αυτήν την περιοχή, οι χελώνες έρχονται αντιμέτωπες με πολυάριθμες αλιευτικές
|
δραστηριότητες, οι πλειονότητα των οποίων αποδεικνύεται μοιραία γι’αυτές. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 6.000-8.000 χελώνες τις Μεσογείου συλλαμβάνονται σε πάσης φύσεως αλιευτικά εργαλεία, κάθε χρόνο...
Παρά την εκτενή έρευνα, την δημοσιότητα και το αυξανόμενο μαζικό ενδιαφέρον και μέριμνα, οι θαλάσσιες χελώνες, ειδικά οι "Πράσινες" (
Chelonia mydas), παραμένουν υπό την σοβαρή απειλή της εξαφάνισης στην Μεσόγειο. Η αδυναμία επιβολής νόμων και ευρωπαϊκών κοινοτικών οδηγιών οφείλεται κυρίως στην άγνοια και την αδιαφορία μεγάλου μέρους της κοινωνίας, των οργάνων διαχείρισης και των αρμόδιων αρχών. Μη κυβερνητικές οργανώσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου διενεργώντας έρευνες, ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη και οργανώνοντας προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής.