Αποστολέας Θέμα: Οι Δερματοχελώνες ταξιδεύουν πάνω από 16.000 χμ τον χρόνο!  (Αναγνώστηκε 2874 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.975
    • Herpetofauna of Greece

Μαρκάρισμα από την βιολόγο Ticiana Fettermann,
(Φωτογραφία: Fabio Picinato, Fabio's Photo Album, Ticiana's Photo Album)
Επιστήμονες τοποθέτησαν πομπούς σε ένα γκρουπ 25 θηλυκών χελωνών του είδους Dermochelys coriacea για να μπορούν να παρακολουθούν τα ίχνη τους τα τελευταία 5 χρόνια. Οι πομποί λειτουργούν με 4 μπαταρίες λιθίου φωτ/κής μηχανής.

Το σήμα από τους πομπούς εντόπιζε δορυφόρος κάθε φορά που οι Δερματοχελώνες ανέβαιναν στην επιφάνεια για αέρα. Οι ενδείξεις ήταν εντυπωσιακές! Μερικές Δερματοχελώνες κάλυψαν αποστάσεις μεγαλύτερες από 16.000 χιλιόμετρα μέσα σε διάστημα ενός έτους!

Η Δερματοχελώνα είναι σήμερα η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα και το 4ο μεγαλύτερο ερπετό εν ζωή μετά από 3 είδη Κροκόδειλων. Το σώμα της σε σχήμα "δακρύου" είναι εκπληκτικά υδροδυναμικό και της επιτρέπει να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες μέσα στο νερό. Επίσης είναι από τα ελάχιστα ερπετά που μπορούν με έναν ειδικό μηχανισμό να ανεβάζουν την θερμοκρασία του αίματός τους όταν χρειάζεται και έτσι μπορεί και κινείται σε ψυχρά νερά. Μπορεί να καταδυθεί έως και σε 1200 μέτρα βάθος!

Απαντά σε όλες τις θάλασσες του κόσμου και αρκετές φορές παρατηρείται και στα ελληνικά νερά.

Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 40 χρόνια, περίπου το 98% του πληθυσμού του είδους στον Ειρηνικό ωκεανό, έχει εξαφανιστεί...

herpetofauna.gr