Αποστολέας Θέμα: Συνελήφθει διαβόητος λαθρέμπορος άγριων ζώων.  (Αναγνώστηκε 7104 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Στο διεθνές αεροδρόμιο της Kuala Lumpur (Μαλαισία) μία βαλίτσα με 100 νεογέννητους βόες σφιγκτήρες (Boa constrictor), δύο εξωτικές οχιές και μία χελώνα νοτίου Αμερικής, οδήγησε στην σύλληψη του πιο διαβόητου διακινητή άγριων ζώων παγκοσμίως, του Anson Wong Keng Liang.

Ο "Wong" διακινούσε παράνομα δεκάδες χιλιάδες άγρια ζώα ετησίως σε όλο τον κόσμο και αποτελούσε σημαντικό προμηθευτή για τεράστιο αριθμό φιδιών, σαυρών, χελωνών και βατράχων για πετ σοπς παγκοσμίως. Επίσης, χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα ένα ιδιωτικό ζωολογικό κήπο, διακινούσε παράνομα μεγάλη ποικιλία "προϊόντων", όπως γούνες σπάνιων αιλουροειδών και αρκούδων "Πάντα", κέρατα ρινόκερων, σπάνια πτηνά και "δράκοντες του Κομόδο"! Διακινούσε παράνομα κάθε είδους ζώο, από Τσιντσιλά έως ελέφαντες και κρισίμως κινδυνεύοντα είδη, κυρίως σε αγορές της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.
Το παρεμπόριο άγριας ζωής υπολογίζεται πως διακινεί 10 με 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, μία "βιομηχανία" αμέσως μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Μπορεί κανείς να αναλογιστεί τις τεράστιες διαστάσεις του σοβαρού αυτού ζητήματος που κρύβεται πίσω από τις βιτρίνες των πετσοπς εξωτικών ειδών.

Λαθρέμποροι σαν τον Wong αναζητούν διαρκώς χώρες με αδύναμη νομοθεσία όσον αφορά την προστασία των ζώων, ή με διεφθαρμένους φορείς που θα δωροδοκηθούν και θα "νομιμοποιήσουν" τα παρανόμως αιχμαλωτισμένα ζώα. Έτσι ακόμα και ζώα που αιχμαλωτίστηκαν παράνομα μπορούν να βρεθούν στην αγορά με "νόμιμα" έγγραφα!


Συνοπτική απόδοση: herpetofauna.gr
Πηγή: foreignpolicy.comΑποσυνδεδεμένος kotsoskorg

 • Regular Member
 • *
 • Μηνύματα: 16
Ηλία, καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους.

Φαντάζομαι ότι και η Ελλάς είναι χώρα με αδύναμη νομοθεσία όσο αφορά τα ζώα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Ηλία, καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους.

Φαντάζομαι ότι και η Ελλάς είναι χώρα με αδύναμη νομοθεσία όσο αφορά τα ζώα.

Καλημέρα, χρόνια πολλά.
Η νομοθεσία στην Ελλάδα αντιθέτως είναι πολύ ισχυρή, όμως εξαρτάται από τον κάθε υπάλληλο πόσο διεφθαρμένος είναι ή αδιάφορος και από το πόσο έχεις όρεξη να τον κυνηγήσεις νομικά όταν δεν κάνει την δουλειά του. Με την βοήθεια της νομοθεσίας αυτής έχουμε ήδη σώσει πολλά ζώα και εγώ προσωπικά και μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, σε 3 συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως ακόμα παλεύουμε, εδώ και έναν χρόνο, διότι η αρχή cites μιας συγκεκριμένης περιφέρειας που είναι αρμόδια και για τις 3 αυτές περιπτώσεις, ενώ έχει πάρει εντολή από την κεντρική αρχή, δεν προβαίνει στις κατάλληλες κινήσεις για κάποιον άγνωστο λόγο. Όμως δεν θα τους περάσει αυτό, γιατί ακριβώς ο νόμος είναι με το μέρος των ζώων και υπάρχει η "όρεξη" που προανέφερα.