| To Ινστιτούτο για την Έρευνα των Κητοειδών (ICR), το οποίο πήρε άδεια από το αρμόδιο Ιαπωνικό Υπουργείο, για να αλιεύσει φάλαινες, έδωσε στη δημοσιότητα ένα video όπου δείχνει ακτιβιστές να επιτίθενται στο φαλαινοθηρικό τους στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής.
Οι ακτιβιστές της οργάνωσης Sea Shepherd με ένα φουσκωτό σκάφος προσπαθούν να σταματήσουν το φαλαινοθηρικό του ICR Yushin-maru, πετώντας φωτοβολίδες και καπνογόνα.
Τα τελευταία χρόνια, οι ακτιβιστές της οργάνωσης Sea Shepherd δίνουν μάχες κατά της φαλαινοθηρίας, με τον Ιαπωνικό αλιευτικό στόλο.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι Ιαπωνικές Αρχές συνέλαβαν τον ακτιβιστή Peter Bethune, μέλος της εν λόγω οργάνωσης, καθώς επιβιβάστηκε στο φαλαινοθηρικό πλοίο «Shonan Maru 2», το οποίο έπλεε στο Νότιο Ωκεανό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το κυνήγι της φάλαινας. |
Στις αρχές του 2010, στην προσπάθεια τους να σταματήσουν το κυνήγι των φαλαινών, το πλοίο της οργάνωσης Sea Shepherd συγκρούστηκε με ιαπωνικό φαλαινοθηρικό, στην Ανταρκτική.
Οι ακτιβιστές περισυλλέγησαν από άλλο διερχόμενο πλοίο, χωρίς να έχει τραυματιστεί κανένας.
Είναι συχνό φαινόμενο στην εν λόγω περιοχή, οι συμπλοκές μεταξύ των οικολογικών οργανώσεων και των φαλαινοθηρικών.
Η Ιαπωνία θεωρεί το κυνήγι της φάλαινας μια πολιτιστική παράδοση, όμως σταμάτησε επίσημα το εμπορικό κυνήγι αφού συμφώνησε σε ένα παγκόσμιο μορατόριουμ, μετά από έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων και κυβερνήσεων το 1986.
Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας προχώρησε στην απαγόρευση της φαλαινοθηρίας, ύστερα από πολλές δεκαετίες ανελέητου κυνηγιού που οδήγησε πολλά είδη φαλαινών στην εξαφάνιση.
Την επόμενη χρονιά όμως, βρήκε διέξοδο από το μορατόριουμ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη διαδικασία της επιστημονικής έρευνας όπου και συνέχισε την φαλαινοθηρία.
Newslink Hellas
Αναδημοσίευση από: econews.gr