Αποστολέας Θέμα: Χρωματική προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον  (Αναγνώστηκε 5652 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος alx-thess

• Active Member
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Φύλο: Άντρας
Καλημέρα.
Σε ένα trip report μίας ερευνητικής ομάδας που επισκέφτηκε κάποια στιγμή τη Λέσβο,βρήκα μια δημοσιευμένη εικόνα ενός Hyla arborea. Το αξιοπερίεργο,τουλάχιστον για εμένα, είναι η προσαρμοστική ικανότητα του ζώου,το οποίο αποκόμισε το μεταλλικό χρώμα της σιδερένιας κρυψώνας του.

Ο αμυντικός αυτός μηχανισμός είναι εν μέρη κοινός σε πολλά είδη της Ελληνικής ερπετοπανίδας, ωστόσο σε ποια εμφανίζεται σε πιο έντονο βαθμό, όπως πχ στους χαμαιλέοντες?

photo by: klooiplek.eu

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Αλέξανδρε δεν γνωρίζω και πολλά γι'αυτό και απ'ότι ξέρω δεν υπάρχει σχετική μελέτη για κάτι τέτοιο. Πάντως έχω την εντύπωση πως δεν είναι εσκεμμένη προσαρμογή χρωματισμού αλλά αποχρωματισμός λόγω αδράνειας. Δηλαδή σε εποχές που δεν δραστηριοποιούνται, χάνουν το έντονο χρώμα τους, όπως γίνεται με αρκετά είδη. Επειδή όμως δεν είμαι σίγουρος δεν μπορώ να αποκλείσω και το ενδεχόμενο να έχουν αυτήν την ικανότητα. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο για μελέτη πάντως ;)

Από την ίδια ομάδα μία φωτογραφία από Βουλγαρία

photo by: klooiplek.eu

και μία δικιά μου

Σε αυτήν την τελευταία, ο βάτραχος ήταν αδρανής. Επειδή έχω δει Hyla arborea στην Κρήτη να έχει καφέ χρώμα αντί για πράσινο, αν το είδος είχε την ικανότητα της προσαρμογής δεν θα έπρεπε να μην είναι πράσινος στην φωτογραφία μου, αλλά κάτι προς το καφέ? Δεν περιμένω απάντηση, απλά ένας προβληματισμός είναι  :)

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
βρήκα άλλες δύο φωτογραφίες για προβληματισμό  :)

Θράκη, περίοδος αναπαραγωγής, καμία χρωματική προσαρμογή:

Κρήτη, Ιούνιος: