Αποστολέας Θέμα: Κάποιες ερωτήσεις  (Αναγνώστηκε 10047 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Eleni

• Member
  • *
Κάποιες ερωτήσεις
« στις: 30-01-11, 15:26:03 »
Καλησπέρα,
Είμαι καινούργια στο φόρουμ και ο λόγος για τον οποίο έχω εγγραφεί είναι να λύσω απορίες μου, αλλά και να ... καταπολεμήσω την φοβία μου για τα ερπετά. Είναι βέβαια γνωστό ότι οι φοβίες δεν έχουν λογική βάση. Ωστόσο, είναι πολύ χρήσιμη η γνώση και η απομυθοποίηση.
Θα ήθελα λοιπόν να κάνω μερικές ερωτήσεις σχετικά με τα φίδια.
Διάβασα το άρθρο για τα απωθητικά φιδιών στην ιστοσελίδα σας. Εκτός από τα χημικά απωθητικά, τα οποία είναι συχνά επικίνδυνα για τον άνθρωπο και αναποτελεσματικά, δεν γράφετε τίποτα για τα ηλεκτρονικά που διατίθενται στο εμπόριο και εκπέμπουν υπερήχους. Η απορία μου επομένως είναι αν αυτά είναι αποτελεσματικά.
Μια ακόμα ερώτηση, αν δεν σας κουράζω: αν ένα μικρό παιδί, το οποίο ενδέχεται να φοβίσει π.χ. μια οχιά, δαγκωθεί από αυτήν, κινδυνεύει περισσότερο από έναν ενήλικα; Η κόρη μου είναι 2 ετών και κτίζουμε ένα μικρό σπίτι σε μεγάλο οικόπεδο στη Μάνη (όπου έχει πολλά "κουρκούλια"!). Βεβαίως, το παιδί δεν έχει επίγνωση του κινδύνου, ούτε έχει ξαναδεί φίδι. Αν τη δαγκώσει δηλητηριώδες φίδι, έχουμε τον ίδιο χρόνο για να φτάσουμε σε ένα κέντρο υγείας, όπως στην περίπτωση ενός ενήλικα;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Κάποιες ερωτήσεις
« Απάντηση #1 στις: 30-01-11, 17:50:07 »
Γεια σου Ελένη, καλώς ήρθες στο φόρουμ  :)

Παράθεση
Διάβασα το άρθρο για τα απωθητικά φιδιών στην ιστοσελίδα σας. Εκτός από τα χημικά απωθητικά, τα οποία είναι συχνά επικίνδυνα για τον άνθρωπο και αναποτελεσματικά, δεν γράφετε τίποτα για τα ηλεκτρονικά που διατίθενται στο εμπόριο και εκπέμπουν υπερήχους. Η απορία μου επομένως είναι αν αυτά είναι αποτελεσματικά.

Τα ηλεκτρονικά απωθητικά με υπερήχους που κυκλοφορούν δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι αποτελεσματικά για τρωκτικά ή θηλαστικά γενικώς, πάντως για απώθηση φιδιών είναι εντελώς άχρηστα για τον απλό λόγο ότι τα φίδια δεν ακούν  :). Διάβασε το παρακάτω άρθρο για να μάθεις για τις αισθήσεις των φιδιών: "Πόσο καλή είναι η ακοή, η όραση και η όσφρηση των φιδιών;".

Παράθεση
αν ένα μικρό παιδί, το οποίο ενδέχεται να φοβίσει π.χ. μια οχιά, δαγκωθεί από αυτήν, κινδυνεύει περισσότερο από έναν ενήλικα;

Η απάντηση δυστυχώς είναι ναι, όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί τόσο περισσότερο κινδυνεύει από την ίδια ποσότητα δηλητηρίου κι αυτό γιατί και η συγκέντρωση του δηλητηρίου είναι μεγαλύτερη αν την υπολογίζουμε σε αναλογία με το σωματικό βάρος, αλλά και το ανοσοποιητικό των παιδιών είναι πιο αδύναμο απ'ότι των ενήλικων.

Παράθεση
Αν τη δαγκώσει δηλητηριώδες φίδι, έχουμε τον ίδιο χρόνο για να φτάσουμε σε ένα κέντρο υγείας, όπως στην περίπτωση ενός ενήλικα;

Σίγουρα υπάρχει χρόνος αρκετός ώστε να προλάβετε κάποιο πολύ επικίνδυνο στάδιο μετά το δήγμα, όμως τα συμπτώματα θα εξελίσσονται πιο γρήγορα απ'ότι σε έναν ενήλικα και θα είναι και πιο έντονα, λογικά. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τις πρώτες βοήθειες μετά από ένα δηλητηριώδες δήγμα για να μην γίνουν λάθη που θα επιδεινώσουν την κατάσταση και θα θέσουν το παιδί σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Διάβασέ τες καλά εδώ: Συμπτώματα και Πρώτες Βοήθειες.

Δεν χρειάζεται πανικός πάντως, αλλά σωστή ενημέρωση και ψυχραιμία. Διάβασε όσα περισσότερα άρθρα μπορείς από εδώ: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle και καλό είναι να μάθεις στο παιδί, όσο είναι δυνατόν, αν δει φίδι να μην πλησιάζει. Πάντως να ξέρεις πως κάθε χρόνο αντιμετωπίζονται αρκετά περιστατικά δηλητηριωδών δηγμάτων σε μικρά παιδιά, με επιτυχία.

Αποσυνδεδεμένος Eleni

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 31-01-11, 00:57:31 »
Ευχαριστώ για την υποδοχή και για την απάντηση.
Στην απάντησή σας θεωρείτε αναποτελεσματικά τα ηλεκτρονικά απωθητικά φιδιών που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο και με παραπέμπετε σε άρθρο για τις αισθήσεις των φιδιών. Στο άρθρο αυτό λοιπόν, διαβάζω ότι " ... τα φίδια αισθάνονται ήχους πολύ χαμηλών συχνοτήτων". Επομένως, ορισμένα από τα εν λόγω απωθητικά δεν θα μπορούσαν να έχουν κάποια αποτελεσματικότητα;

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 31-01-11, 12:42:49 »
Ευχαριστώ για την υποδοχή και για την απάντηση.
Στην απάντησή σας θεωρείτε αναποτελεσματικά τα ηλεκτρονικά απωθητικά φιδιών που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο και με παραπέμπετε σε άρθρο για τις αισθήσεις των φιδιών. Στο άρθρο αυτό λοιπόν, διαβάζω ότι " ... τα φίδια αισθάνονται ήχους πολύ χαμηλών συχνοτήτων". Επομένως, ορισμένα από τα εν λόγω απωθητικά δεν θα μπορούσαν να έχουν κάποια αποτελεσματικότητα;

Τα φίδια αισθάνονται τους ήχους χαμηλών συχνοτήτων με την μορφή δονήσεων εφόσον διαδίδονται μέσω του εδάφους (όχι τα ηχητικά κύματα στον αέρα), δεν τους ακούν στην ουσία. Αυτό που αισθάνονται είναι οι δονήσεις. Τα απωθητικά του εμπορίου παράγουν ήχους υψηλών συχνοτήτων (υπέρηχους) και όχι χαμηλών, οπότε "στοχεύουν" στα αυτιά ζώων που αντιλαμβάνονται υπέρηχους.

Δεν ξέρω τι αποτελεσματικότητα στην απώθηση φιδιών θα είχε μια συσκευή που να παράγει δονήσεις στο έδαφος, τέτοιες ώστε να μην είναι ενοχλητικές σε εμάς αλλά αισθητές από τα φίδια και ενοχλητικές για αυτά. Δεν έχω ακούσει ή διαβάσει για κάποιο τέτοιο αποτελεσματικό προϊόν μέχρι στιγμής και πιστεύω πως αν υπήρχε θα είχε κάνει θραύση στην αγορά. Από την άλλη πιστεύω πως αν υπάρχει αποτελεσματικό ηλ/κό απωθητικό για τα τρωκτικά, εμμέσως μειώνει και τις πιθανότητες εμφάνισης φιδιών στην περιοχή (χωρίς να αποκλείεται όμως), λόγω έλλειψης τροφής για αυτά.

Αποσυνδεδεμένος Tyrannosaurus Rex

• Full Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #4 στις: 03-02-11, 13:46:04 »
Ως ηλεκτρονικος εχω να σου πω οτι ειναι παντελως αχρηστα αυτα τα μηχανηματα περι παραγωγης ηχητικων κυματων , ακουσε καποιος οτι καποια πλασματα ακουνε στις ταδε συχνοτητες και σκευτηκε δεν φτιαχνω μηχανιματα δηθεν απομακρησης ζωων και οτι ποιασω και τα πλασαρε στην αγορα.Ειανι απατη κοινως.Απλα για τα ερπετα μην εχεις κρυψωνες του τυπου ξερα χορτα που κανουν μικρες τρυπουλες λαμαρινες που απο κατω τους μπορει να χουχουλιασει καποιο ερπετο για θερμοτητα πολλες πετρες μαζι που φτιαχνουν μικρες σπηλιες , σου ανεφερα καποια πολυ βασικα α και πες στο παιδι σου να μην ανασηκωνει πετρες και οτιδηποτε αλλο αντικειμενο διοτι απο κατω μπορει να υπαρχει καποιο εν δυναμει επικυνδινο ζωακι!
Απολαμβανω με δεος τα δημιουργηματα της φυσης (εκτος του ανθρωπου)

Ο ανθρωπος χρειαζεται την φυση , η φυση δεν τον χρειαζεται