Αποστολέας Θέμα: Οι χελώνες οφείλουν το κέλυφός τους στο εμβρυακό "Origami"  (Αναγνώστηκε 9673 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece


Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς οι χελώνες αναπτύσσουν το ανώτερο τμήμα του κελύφους χάρις σε ένα ασυνήθιστο τρόπο -όπως στον καλλιτεχνικό τρόπο δίπλωσης του χαρτιού Origami- με τους μύες και τα οστά τους να αναπτύσσονται ενώ βρίσκονται ακόμη στο αυγό.

Αλλά στις χελώνες, τα πλευρά αναπτύσσονται πάνω από την ωμοπλάτη και ενώνονται για να σχηματίσουν το ανώτερο τμήμα του κελύφους.

Για να υπολογίσουν πότε ακριβώς οι χελώνες ξεκινούν να αναπτύσσονται διαφορετικά από άλλα ερπετά, ο Kuratani και η ομάδα του εξέτασαν διάφορα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου της Κινεζικής χελώνας με το μαλακό κέλυφος (Chinese soft-shelled turtle). Κατά τον ίδιο τρόπο εξέτασαν επίσης κοτοπουλάκια και ποντίκια.

Η ομάδα διαπίστωσε οτι, αρχικά τα έμβρυα χελώνας αναπτύσσονται όπως τα πουλιά και τα θηλαστικά.

Αλλά καθώς μεγαλώνουν, τα σώματά τους υπόκεινται σε μια ασυνήθιστη διαδικασία δίπλωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας, συγκεκριμένα τμήματα του σκελετού τους και μύες ενώνονται με πτυχώσεις.

Αυτό το δίπλωμα προκαλεί κάποια οστά και μύες να ενωθούν με τρόπο ασυνήθιστο, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλα ζώα.

Σαν αποτέλεσμα, οι ωμοπλάτες μετακινούνται κάτω από τα πλευρά και τα οστά των πλευρών αναπτύσσονται περισσότερο προς τα έξω και δεν διπλώνουν προς τα μέσα όπως σε άλλα ζώα.

Με την πάροδο του χρόνου, τα επίπεδα και απλωμένα προς τα έξω πλευρά, σκληραίνουν για να σχηματίσουν το κέλυφος της χελώνας.

Τα ευρήματα ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι χελώνες, πρόσθεσαν οι ερευνητές. Συγκρίνοντας σύγχρονα έμβρυα χελώνας με αυτά απολιθωμάτων, η ομάδα κατέδειξε οτι τα ζώα διέρχονται σε ένα συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης όταν τα σώματά τους ομοιάζουν με αυτά των συγγενών προγόνων τους.
Πηγή:
Μετάφραση/Απόδοση κειμένου: reptile-portal