Αποστολέας Θέμα: Νέο εντυπωσιακό είδος Σαλαμάνδρας χωρίς πνεύμονες ανακαλύφθηκε  (Αναγνώστηκε 4043 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.967
    • Herpetofauna of Greece

Η χαρακτηριστική κίτρινη κηλίδα στο ρύγχος

Ένα νέο εντυπωσιακό είδος σαλαμάνδρας χωρίς πνεύμονες ανακαλύφθηκε σε ένα μικρό ρέμα στους πρόποδες του Απαλάχιου όρους.

Η σαλαμάνδρα είναι τόσο ξεχωριστή που ήδη ταξινομήθηκε σε δικό της ξεχωριστό γένος. Η σαλαμάνδρα αναπνέει μέσω του δέρματός της και κάτι –ασυνήθιστο- υπάρχει φυλετικός διμορφισμός. Αυτό σημαίνει ότι τα αρσενικά και θηλυκά έχουν διαφορετικούς χρωματισμούς.

Ένα τόσο ξεχωριστό αμφίβιο δεν έχει βρεθεί στις ΗΠΑ εδώ και τα τελευταία 50 χρόνια. Οι ερευνητές που ανακάλυψαν τη σαλαμάνδρα, περιγράφουν το είδος στην Ζωολογική Εφημερίδα. Την ονόμασαν 'Σαλαμάνδρα με την κηλίδα στο ρύγχος' λόγω της κίτρινης κηλίδας επάνω στο ρύγχος της. Η μικροσκοπική αυτή σαλαμάνδρα έχει μέγεθος 25 με 26 χιλιοστά του μέτρου.

Βρήκαν τόσο λίγα άτομα αυτού του είδους που συμπέραναν πώς είτε είναι εξαιρετικά κρυπτικό είτε το πιθανότερο ότι συναντάται σε μικρές ομάδες με λίγα άτομα την καθεμιά, οι οποίες ήδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

«Αυτό το πλάσμα είναι πραγματικά μια καταπληκτική ανακάλυψη» λέει ο βιολόγος Carlos Camp του κολεγίου Piedmont στο Demorest της Γεωργίας στις ΗΠΑ, ο οποίος ηγείται της επιστημονικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.

«Είναι το πρώτο γένος αμφιβίου, πραγματικά οποιουδήποτε τετράποδου σπονδυλωτού που ανακαλύπτεται τα τελευταία 50 χρόνια στις ΗΠΑ.»

Ανά τον κόσμο υπάρχουν περίπου 500 είδη σαλαμανδρών. Τα 2/3 από αυτά είναι σαλαμάνδρες χωρίς πνεύμονες, που αναπνέουν ολοκληρωτικά διαμέσω των πόρων του υγρού δέρματός τους.

Τα υψίπεδα των Απαλάχιων όρεων στις ΝΑ ΗΠΑ, είναι ένα πολύ ζεστό περιβάλλον για τη βιοποικιλότητα σαλαμανδρών χωρίς πνεύμονες, με τα υπάρχοντα είδη να συναντώνται σε υγρά σημεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ρυάκια, στο έδαφος κάτω από σωρούς φύλλων και ψηλά επάνω στα δέντρα.

«Η πανίδα των ειδών Σαλαμάνδρας στις ΗΠΑ –ειδικότερα στις ΝΑ ΗΠΑ- έχει μελετηθεί εντατικά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, οπότε η ανακάλυψη ενός τόσο ξεχωριστού είδους ήταν εντελώς απρόσμενη,» λέει ο Carlos.


Έντονες διαφορές

Δυο απόφοιτοι φοιτητές, ο Bill Peterman του Πανεπιστημίου του Columbia στο Missouri, και ο Joe Milanovich του Πανεπιστημίου Athens της Georgia, ανακάλυψαν τα πρώτα δείγματα του είδους, το οποίο επιστημονικώς ονόμασαν Urspelerpes brucei. Πήραν τη σαλαμάνδρα στην Πανεπιστημιούπολη για να τη μελετήσουν καλύτερα.

«Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν κάτι ασυνήθιστο, ήλθαμε σε επαφή με κάποιον γενετιστή, τον Trip Lamb του Πανεπιστημίου Greenville στην ανατολική Carolina, καθώς και κάποιον ειδικό στα οστά, τον David Wake του Πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια. Ο John Maerz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Georgia, συμπλήρωσε την ερευνητική ομάδα,» πρόσθεσε ο Carlos.

Οι έρευνες της ομάδας αποκάλυψαν πόσο ασυνήθιστο είδος είναι αυτή η σαλαμάνδρα.

«Οι πληροφορίες γενετικού υλικού αποκάλυψαν ότι αυτό ήταν πολύ πιο ασυνήθιστο απ' όσο θα μπορούσε κανείς από εμάς να περιμένει, γι' αυτό και περιγράψαμε το είδος ταξινομώντας το σε δικό του ξεχωριστό γένος,» είπε ο Carlos Camp.


Επάνω ένα αρσενικό με ρίγες στα πλευρά και κίτρινη ράχη και κάτω ένα θηλυκό με πιο μουντά χρώματα

Αλλά το αμφίβιο είναι εμφανισιακά επίσης έντονα διαφορετικό από ότι άλλα είδη. Εξ' αρχής, έχει το μικρότερο μέγεθος σώματος από οποιοδήποτε άλλο είδος σαλαμάνδρας στις ΗΠΑ. Είναι επίσης η μοναδική σαλαμάνδρα χωρίς πνεύμονες στις ΗΠΑ τις οποίας τα αρσενικά άτομα έχουν ένα διαφορετικό χρωματισμό και σχέδια από τα θηλυκά, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα περισσότερο κοινό στα πουλιά.

Τα αρσενικά έχουν ένα ζεύγος διακεκριμένων σκούρων ριγών στα πλευρά τους και η ράχη τους είναι κίτρινου χρώματος. Τα θηλυκά δεν φέρουν αυτές τις ρίγες και ο χρωματισμός τους είναι πιο μουντός. Τα αρσενικά επίσης έχουν 15 σπονδύλους, έναν λιγότερο από ότι τα θηλυκά. Ενώ στα περισσότερα είδη σαλαμανδρών χωρίς πνεύμονες τα αρσενικά και θηλυκά είναι διαφορετικού μεγέθους, αυτά του είδους Urspelerpes brucei έχουν σχεδόν ίδιο μέγεθος.

Είναι επίσης μοναδικό ότι για ένα τόσο μικρό είδος σαλαμάνδρας, το είδος Urspelerpes brucei έχει πέντε δάκτυλα, ενώ τα περισσότερα άλλα μικρά είδη έχουν μειώσει τον αριθμό αυτόν σε τέσσερα δάκτυλα. Η συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής αυτής της σαλαμάνδρας παραμένει ένα μυστήριο.

Η δομή της γνάθου και των δοντιών καταδεικνύει ότι τρώει μικρά εδαφιαία θηράματα όπως έντομα τα οποία πιάνει με τη βοήθεια της συλληπτήριας γλώσσας, όπως συναντάται και σε κάποια άλλα είδη σαλαμανδρών χωρίς πνεύμονες.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα στην Πανεπιστημιούπολη, έχει ανακαλύψει μόνο οκτώ ενήλικα άτομα, όλα μέσα ή δίπλα από ρέματα. Τέσσερα συλλέχθηκαν καθώς παρέμεναν κρυμμένα κάτω από πέτρες και τέσσερα σε σωρούς φύλλων. Τρία ήταν θηλυκά και το καθένα κουβαλούσε αυγά.

Το τελευταίο γνωστό είδος αμφιβίου που ζούσε στις ΗΠΑ περιγράφηκε το 1961 και ήταν επίσης μια σαλαμάνδρα χωρίς πνεύμονες, η Red hills Salamander στη νότια Alabama.


Πηγή: BBC NEWS
Επιμέλεια Σύνταξης: Matt Walker, Earth News
Μετάφραση/Απόδοση κειμένου: reptile-portal