Sorry για την καθυστερημένη απάντηση (φόρτος σπουδών
)
Δηλαδή υπάρχουν ακόμα χρονιές με εκείνα τα νούμερα του '86 και του '95?
Στο link
http://www.archelon.gr/files/DM_Zak.pdfμπορείς να δεις όλα τα στατιστικά στοιχεία από το 1984 μέχρι και το 2002. Τα τελευταία χρόνια οι φωλιές στη Ζάκυνθο είναι χονδρικά γύρω στις 1000 και στα Σεκάνια γύρω στις 500.
Κώστα ψάχνω για τα νούμερα των εκτιμώμενων πληθυσμών της Μεσογείου τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά δεν μπορώ να τα βρω. Μήπως τα θυμάσαι?
Η εκτίμηση του μεγέθους του πληθυσμού της Μεσογείου είναι όπως φαντάζεσαι αρκετά δύσκολη. Με τον κίνδυνο η απόκλιση να είναι πολύ μεγάλη μπορεί κανείς να σκεφτεί πρόχειρα ως εξής:
Κατά μέσο όρο έχουμε γύρω στις 4500 φωλιές στη Μεσόγειο και αν αναλογιστούμε ότι μία χελώνα κάνει γύρω στις 3 φωλιές τη σεζόν έχουμε 1500 θηλυκές το χρόνο. Αν επίσης σκεφτούμε ότι κάθε χελώνα γεννάει κάθε 2-3 τρία χρόνια, έχουμε σύνολο γύρω στις 3500 αναπαραγωγικά ώριμες θηλυκές χελώνες και νομίζω ότι περίπου τον ίδιο αριθμό αναφέρει και ο James Spotila στο βιβλίο του "Sea Turtles". Από εκεί και πέρα πρέπει κανείς να αναλογιστεί την αναλογία αρσενικών θηλυκών η οποία δεν είναι γνωστή αλλά τα αρσενικά είναι αρκετά λιγότερα οπότε ας βάλουμε 1000, σύνολο 4500 ώριμα άτομα.
Οπότε λογικά στους 6000-8000 θανάτους προφανώς συμπεριλαμβάνονται κυρίως ανήλικα άτομα τα οποία παθαίνουν από φυσικά αίτια (είναι γνωστό ότι μερικά στα χίλια χελωνάκια θα γίνουν ενήλικες χελώνες).
Τώρα τι γινόταν 50 χρόνια μόνο υποθέσεις μπορεί κανείς να κάνει, δε ξέρω αν υπάρχει κάποια έρευνα..Πάντως θυμάμαι στο βιβλίο του Spotila να αναφέρεται ότι στην Καραϊβική το μεσαίωνα ίσως και να υπήρχαν εκατομμύρια πράσινες χελώνες σε αντίθεση με τις μερικές χιλιάδες που υπάρχουν τώρα, οπότε υποθέτω ότι κάτι ανάλογο θα είχαμε στη Μεσόγειο.