Αποστολέας Θέμα: «Μάχη» ακτιβιστών με φαλαινοθηρικό (video)  (Αναγνώστηκε 6940 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
To Ινστιτούτο για την Έρευνα των Κητοειδών (ICR), το οποίο πήρε άδεια από το αρμόδιο Ιαπωνικό Υπουργείο, για να αλιεύσει φάλαινες, έδωσε στη δημοσιότητα ένα video όπου δείχνει ακτιβιστές να επιτίθενται στο φαλαινοθηρικό τους στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής.

Οι ακτιβιστές της οργάνωσης Sea Shepherd με ένα φουσκωτό σκάφος προσπαθούν να σταματήσουν το φαλαινοθηρικό του ICR Yushin-maru, πετώντας φωτοβολίδες και καπνογόνα.

Τα τελευταία χρόνια, οι ακτιβιστές της οργάνωσης Sea Shepherd δίνουν μάχες κατά της φαλαινοθηρίας, με τον Ιαπωνικό αλιευτικό στόλο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι Ιαπωνικές Αρχές συνέλαβαν τον ακτιβιστή Peter Bethune, μέλος της εν λόγω οργάνωσης, καθώς επιβιβάστηκε στο φαλαινοθηρικό πλοίο «Shonan Maru 2», το οποίο έπλεε στο Νότιο Ωκεανό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το κυνήγι της φάλαινας.
Στις αρχές του 2010, στην προσπάθεια τους να σταματήσουν το κυνήγι των φαλαινών, το πλοίο της οργάνωσης Sea Shepherd συγκρούστηκε με ιαπωνικό φαλαινοθηρικό, στην Ανταρκτική.

Οι ακτιβιστές περισυλλέγησαν από άλλο διερχόμενο πλοίο, χωρίς να έχει τραυματιστεί κανένας.

Είναι συχνό φαινόμενο στην εν λόγω περιοχή, οι συμπλοκές μεταξύ των οικολογικών οργανώσεων και των φαλαινοθηρικών.

Η Ιαπωνία θεωρεί το κυνήγι της φάλαινας μια πολιτιστική παράδοση, όμως σταμάτησε επίσημα το εμπορικό κυνήγι αφού συμφώνησε σε ένα παγκόσμιο μορατόριουμ, μετά από έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων και κυβερνήσεων το 1986.

Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας προχώρησε στην απαγόρευση της φαλαινοθηρίας, ύστερα από πολλές δεκαετίες ανελέητου κυνηγιού που οδήγησε πολλά είδη φαλαινών στην εξαφάνιση.

Την επόμενη χρονιά όμως, βρήκε διέξοδο από το μορατόριουμ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη διαδικασία της επιστημονικής έρευνας όπου και συνέχισε την φαλαινοθηρία.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=vf7UP_jXcvY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=vf7UP_jXcvY</a>


Newslink Hellas
Αναδημοσίευση από: econews.gr

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Το ιαπωνικό φαλαινοθηρικό Nisshin Maru ανέστειλε τις δραστηριότητές του στην Ανταρκτική, χάρη στην παρέμβαση ακτιβιστών της οργάνωσης Sea Shepherd Conservation Society.

Όπως μεταδίδει το ΑΡ, οι ακτιβιστές ακολούθησαν επί μήνες το ιαπωνικό φαλαινοθηρικό για να σταματήσουν το κυνήγι της φάλαινας.

Αξιωματούχος της Επιτροπής Αλιευμάτων της Ιαπωνίας δήλωσε πως το πλοίο ανέστειλε τις δραστηριότητές του για να μην διακυβευθεί η ασφάλεια του πληρώματος.

Ο Πολ Γουάτσον, κυβερνήτης πλοίου της οργάνωσης Sea Shepherd Conservation Society, δήλωσε πως το  Nisshin Maru έχει απομακρυνθεί από την περιοχή αλίευσης του μεγάλου κήτους.

Ιαπωνικά φαλαινοθηρικά θανατώνουν εκατοντάδες φάλαινες κάθε χρόνο, καθώς η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου εκμεταλλεύεται ένα παραθυράκι στη συμφωνία για την εμπορική φαλαινοθηρία που συνήφθη το 1986.

Αναδημοσίευση από: econews.gr


Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Έκκληση στην κυβέρνηση της Αυστραλίας απηύθυνε η Ιαπωνία, ζητώντας να εμποδίσει τα σκάφη της οργάνωσης Sea Shepherd, που μάχεται κατά της φαλαινοθηρίας, να φύγουν από το λιμάνι.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου,  Dennis Richardson, «η Ιαπωνία ορισμένες φορές ζητά πράγματα που η Αυστραλία δεν μπορεί να κάνει».

«Για παράδειγμα, μας έχουν ζητήσει πολλές φορές να εμποδίσουμε τα σκάφη της Sea Shepherd να αποπλεύσουν από τα λιμάνια της Αυστραλίας. Νομικά δεν έχουμε καμιά δικαιοδοσία για να κάνουμε κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Richardson.

«Η Αυστραλία δεν πρόκειται να παρέμβει για να καταστείλει ειρηνικές διαμαρτυρίες. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει στην Ιαπωνία πολλές φορές», προσέθεσε.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε ότι διέκοψε πρόωρα την αποστολή φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική, λόγω καταδίωξης από τα σκάφη της οργάνωσης Sea Shepherd.

Ακτιβιστές της οργάνωσης καταδίωκαν εδώ και καιρό τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά έτσι ώστε να μην σκοτώσουν φάλαινες, ή να σκοτώσουν όσο τον δυνατόν λιγότερες.

Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου χαρακτήρισε ενθαρρυντική την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι διακόπτει τη φαλαινοθηρία, ωστόσο πρότεινε συγκρατημένη αισιοδοξία επισημαίνοντας ότι θα ήταν πρώιμο να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για αλλαγή πολιτικής.


Newslink Hellas
Αναδημοσίευση από: econews.gr