Αποστολέας Θέμα: Λίμνη Κορώνεια «ένας απέραντος μικροβιόκοσμος»  (Αναγνώστηκε 4707 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Μια απέραντη λεκάνη με νερό, χωρίς ψάρια, όπου κυριαρχούν τα βακτήρια και τα πρωτόζωα, είναι πλέον η λίμνη Κορώνεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, περιμετρικά της λίμνης, τα ρέματα είναι γεμάτα σκουπίδια, ενώ η υπεράντληση και η ρύπανση των υδάτων συνεχίζονται.

«Η λίμνη έχει μετατραπεί σε μια υδατοσυλλογή, μ’ έναν απέραντο μικροβιόκοσμο», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μαρία Μουστάκα.

«Στην ουσία, πρόκειται για έναν βιολογικό αντιδραστήρα μικροοργανισμών και ένα απέραντο νεκροταφείο, καθώς δεν λειτουργεί το τροφικό της πλέγμα», προσέθεσε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την  ίδια άποψη έχει και η Δήμητρα Μπόμπορη, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης.

«Αν και η υδρολογική της κατάσταση βελτιώθηκε, αφού συγκράτησε, τον τελευταίο χρόνο, ικανοποιητική ποσότητα νερού, εντούτοις διαπιστώνεται οργανική ρύπανση, με αφθονία βακτηρίων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στα κυριότερα προβλήματα συγκαταλέγονται οι παράνομες αντλήσεις και τα λύματα, που πλήττουν το ευάλωτο οικοσύστημα.

Μια περιήγηση γύρω από την Κορώνεια αποκαλύπτει το μέγεθος της ρύπανσης, με παράνομες χωματερές σε χείμαρρους, όπου απορρίπτονται ανεξέλεγκτα, από έπιπλα μέχρι οικοσυσκευές!

Ωστόσο, αν και απαιτούνται άμεσες ενέργειες για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας, η πρόσφατη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση των έργων αποκατάστασης φαίνεται πως έχει «παγώσει» τις αντιδράσεις των αρμοδίων.

Newslink Hellas
Αναδημοσίευση από: econews.gr