Αποστολέας Θέμα: Αναγνώρηση φιδιού  (Αναγνώστηκε 15041 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Stratos

• Member
  • *
  • Τόπος: ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  • Φύλο: Άντρας
Αναγνώρηση φιδιού
« στις: 25-08-11, 15:34:06 »
Απο χθές που βρήκα το site σας ενθουσιάστηκα πάρα πολύ με την εξαιρετική πληροφόρηση που προσφέρει!
Το έψαξα επειδή όταν ανοίξαμε την αποθήκη της εταιρείας που εργάζομαι (περίχωρα Θεσσαλονίκης) βρήκαμε το φιδάκι της φωτογραφίας δυστυχώς νεκρό κολλημένο -κυριολεκτικά- μέσα σε μια παγίδα τρωκτικών.
Κοίταξα επανειλλημένα όλα τα είδη φιδιών που έχετε στο site και κατέληξα σε ένα συμπέρασμα.......
Θα χρειαστώ πολύ καιρό για να μάθω να αναγνωρίζω τα είδη φιδιών!
Θα ήθελα τη βοήθειά σας στην αναγνώριση του φιδιού της φωτογραφίας.
Επίσης σαν αρχάριος θα ήθελα να μου πείτε εάν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό που να διακρίνει μόνο τα δηλητηριώδη φίδια έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να τα αναγνωρίσει ακόμη και κάποιος αρχάριος.

Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την καλή δουλειά σας!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Αναγνώρηση φιδιού
« Απάντηση #1 στις: 25-08-11, 16:20:03 »
Καλησπέρα Στράτο, καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Το φιδάκι είναι ένας νεογέννητος Έφιος - Dolichophis caspius, πρόκειται για ακίνδυνο φίδι. Είναι σίγουρο ότι ήταν νεκρό? Γιατί η στάση του σώματος διαφέρει από την μία φωτογραφία στην άλλη.  Αν δεν ήταν νεκρό και δεν έχει πεταχτεί με το φύλλο ίσως μπορούμε να το σώσουμε.

Στο φωτογραφικό ευρετήριο, στην κατηγορία με τις Εχιδνίδες είναι τα μοναδικά φίδια που θεωρούνται επικίνδυνα. Από τις 5 οχιές της χώρας μας στον Νομό Θεσσαλονίκης απαντά μόνο μία, η κοινή Οχιά η κεραφόρος. Έχει κοντόχοντρο σώμα αναλογικά με το μήκος και πολύ χαρακτηριστικό ζικ-ζακ στην ράχη, μαύρο ή καφέ, όπως θα δεις και στις φωτογραφίες. Το κεφάλι της ξεχωρίζει από το υπόλοιπο σώμα έντονα, σαν να έχει μεγάλα μάγουλα και η κόρη των ματιών έχει σχήμα κατακόρυφης γραμμής , σαν της γάτας. Επίσης έχει μια μικρή απόφυση σαν "κερατάκι" στο ρύγχος. Η οθωμανική Οχιά μοιάζει αρκετά, μόνο που δεν έχει απόφυση στο ρύγχος. Ο Αστρίτης και η Νανόχεντρα έχουν κι αυτά παρόμοιο σχέδιο στη ράχη, ζουν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα σε συγκεκριμένα μέρη της χώρας μας και για να βρεις αυτά τα είδη θα πρέπει να ψάχνεις για πολύ καιρό. Τέλος η Οχιά της Μήλου απαντά μόνο σε Μήλο, Κίμωλο, Πολύαιγο και Σίφνο και είναι χαρακτηριστικό κοντόχοντρο φίδι, με χρωμα κυρίως γκρι με κεραμιδί μπάρες και σπανιότερα είναι μονόχρωμο κεραμιδί.

Αν σε ενδιαφέρουν λοιπόν μόνο οι Οχιές του νομού Θεσσαλονίκης θα πρέπει να συνηθίσεις τα χαρακτηριστικά της κοινής Οχιάς - Vipera ammodytes. Φίδια που κάποιος αρχάριος μπορεί να τα μπερδέψει με το είδος αυτό είναι οι ανήλικοι Λαφιάτες και τα Αγιόφιδα, λόγω χρώματος, όμως τα φίδια αυτά έχουν διαφορετικά σχέδια στην ράχη και διαφορετικό σχήμα σώματος.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #2 στις: 26-08-11, 19:18:33 »
Επάνω στη παγίδα είχε κολλήσει και ένα νεογέννητο σαυράκι (Lacerta viridis). Και τα δύο ήταν ζωντανά και ανίκανα να κινηθούν. Τα μετέφερα αμέσως στην κλινική μικρών ζώων όπου η επίκουρη καθηγήτρια της κτηνιατρικής ΑΠΘ, Αναστασία Κομνηνού τα ξεκόλλησε με προσοχή. Το σαυράκι είναι ήδη ελεύθερο στη φύση ενώ το φιδάκι θα κρατηθεί όσο χρειαστεί μέχρι να είναι έτοιμο να απελευθερωθεί και πάλι, μιας και έχει προβλήματα στην κίνηση λόγω της κόλλας.

Η καθηγήτρια της κτηνιατρικής σχολής ξεκολλά με προσοχή τον μικρό Έφιο από την παγίδα.

Η νεογέννητη Σμαραγδόσαυρα μέσα στο νερό, μήπως και μαλακώσουν οι κόλλες...

...το ίδιο και ο Έφιος, μόλις απελευθερώθηκε από την κόλλα.

Στράτο ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση, βοήθησες να σωθούν τα ζώα! :)
Ίσως όμως να έλεγες στους συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη να μην χρησιμοποιούν τέτοιου είδους παγίδες, είναι απάνθρωπες, όποιο ζώο και να πιαστεί.

Αποσυνδεδεμένος lefteris psy

• Regular Member
  • *
  • Τόπος: hrakleio kritis
« Απάντηση #3 στις: 26-08-11, 20:06:50 »
ενα μεγαλο μπραβο σε ολους που βοηθησαν να σοθουν

Αποσυνδεδεμένος Stratos

• Member
  • *
  • Τόπος: ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
« Απάντηση #4 στις: 28-08-11, 14:20:39 »
Πολλά μπράβο ανήκουν στον Ηλία για το ενδιαφέρον και την άμεση αντίδραση του.
Πιστεύω ότι θα έπρεπε όλοι μας να είμαστε ενημερωμένοι τολάχιστον στα βασικά για αυτά τα ζώα.
Εγώ για παράδειγμα (και μεταφέρω ήδη και στα παιδιά μου) πλέον όταν θα είμαι παρών -και είμαι συχνά λόγω καταγωγής απο τα ορεινά Χανιά-σε όποια εμφάνιση φιδιού θα ενημερώνω και θα προσπαθώ να σταματήσω αυτήν την πρώτη αντίδραση του κόσμου <<Φίδι,φίδι σκοτώστε το>>!

Αποσυνδεδεμένος lefteris psy

• Regular Member
  • *
  • Τόπος: hrakleio kritis
« Απάντηση #5 στις: 30-08-11, 01:10:08 »
στρατο κ εγω απο κρητη ειμαι εδ ειδικα λυπη μια ενειμερωση σε ολα τα θεματα........εγω εχω σκευτη απηρες φορες να βγαλω καπια φυλαδια να τα μηρασο στν κωσμο αλλα μονος δεν κανω τιποτα μα τιποτα