FLORA GRAECA
Κοντά στο τέλος του 18ου αιώνα, ένας Άγγλος γιατρός και βοτανολόγος, ο Δρ. Σίμπθορμπ, ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι στην Ελλάδα και τις γειτονικές περιοχές με σκοπό να συλλέξει, καταγράψει και απεικονίσει στοιχεία από την ελληνική χλωρίδα. Στο ταξίδι του συνοδευόταν από ένα μικρό επιτελείο, μεταξύ των οποίων και ένας εξαιρετικός ζωγράφος, ο Φ.Μπάουερ με σκοπό να απεικονίσει τα συλλεχθέντα είδη.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της πολύχρονης έρευνας ήταν η έκδοση ενός πολύτομου και πολύ σημαντικού επιστημονικά έργου, της Flora Graeca, με πολύ σπάνιες για την εποχή απεικονίσεις των ειδών, αλλά και πλήθος άλλων στοιχείων, ακόμα και λαογραφικών.
Περισσότερα για όλο αυτό το εγχείρημα θα βρείτε στο πολύ καλό άρθρο εδώ:
Το φιόρι του Λεβάντε Ένα βιβλίο για το έργο αυτό (δυστυχώς δεν το έχω υπόψη μου για να εκφράσω άποψη), εκδόθηκε προσφατα και στα Ελληνικά από τις
εκδόσεις Δαυλός.
Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς τί ενδιαφέρουν τα παραπάνω ένα ερπετολογικό φόρουμ;
Η αλήθεια είναι ότι παράλληλα με την απεικόνιση και καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας, καταγράφηκαν και απεικονίστηκαν και κάποια είδη ζώων που ζούσαν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, μεταξύ των οποίων και αρκετά ερπετά.
Ολόκληρο το σημαντικότατο αυτό έργο,
έχει ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμο στον καθένα από την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης Bodleian του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
http://www.bodleian.ox.ac.uk/science/eresources/flora_graeca Στον πρώτο τόμο λοιπόν του παράλληλου (αλλά όχι και εξαντλητικού, όπως αυτό που αφορά στην χλωρίδα) έργου "Fauna Graeca Sibthorpiana or Drawings of the Animals of Greece and the Levant", έχουμε κάποιες εκπληκτικές απεικονίσεις ερπετών.
Οι τίτλοι τους δίνονται με βάση την ονομασία που επικρατούσε την εποχή εκείνη και φυσικά από τότε μέχρι τώρα έχουν αλλάξει πολλά στα θέματα ταξονομίας και ονομασιών.
Η -εύκολη- αντιστοίχιση με τις τωρινές ονομασίες αφήνεται σαν άσκηση στον αναγνώστη
(ή στον admin
)
Οι πλήρεις σελίδες του έργου, με τις τριάντα εικόνες ερπετών, προσφέρονται στο παραπάνω λινκ, εδώ θα βάλω μερικές μόνο από τις απεικονίσεις των φιδιών (και μιας σαύρας).
Ασφαλώς όλες οι παρακάτω δημοσιεύσεις είναι copyright της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.Pseudopus serpentines
Vipera ammodytes
Natrix torquata
Ανώνυμο
Natrix elaphis
Coluber viridiflavus
Rhinechus scalaris