| Την ικανοποίησή τους εκφράζουν η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (110 σωματεία) και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (23 σωματεία) για το δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το αναμενόμενο σχέδιο νόμου για τα κατοικίδια και αδέσποτα ζώα.
Μετά τις διαρκείς πιέσεις του φιλοζωικού κινήματος τα τελευταία χρόνια προς τους αρμόδιους φορείς, κάτι φαίνεται σιγά-σιγά να αλλάζει. Καταστάσεις που στις πολιτισμένες χώρες έχουν ρυθμιστεί από χρόνια, στην Ελλάδα του σήμερα αρμόδιοι και υπεύθυνοι καλούνται να τις αντιμετωπίσουν τελευταίοι και καταϊδρωμένοι φυσικά – και ύστερα από ουκ ολίγα πρόστιμα που ως χώρα έχουμε πληρώσει. |
Ο λόγος για τον νόμο που δεσμεύτηκε να ψηφίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η υφυπουργός κυρία Μιλένα Αποστολάκη που αφορά στα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα. Τα φιλοζωικά σωματεία αλλά και πολλοί απλοί πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι και στο πλευρό της υφυπουργού για το δύσκολο αυτό έργο.
Οι αλλαγές στο σχέδιο νόμου για την προστασία των αδέσποτωνΤο σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και οι τρόποι για την προστασία τους από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό αναρτώνται για δημόσια διαβούλευση στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (
www.minagric.gr). Οπως δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη, οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νέο σχέδιο νόμου θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός αρτιότερου καθεστώτος προστασίας των ζώων.
Με το σχέδιο νόμου «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» επέρχονται οι ακόλουθες 18 ουσιώδεις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων.
Οι αλλαγές αυτές είναι οι ακόλουθες:1. Δημιουργείται στο ΥΠΑΑΤ η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.
2. Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους δεσποζόμενους και αδέσποτους (που περισυλλέγονται).
3. Δεν χορηγείται άδεια για κυνήγι σε κυνηγό που δεν έχει σημάνει τον κυνηγετικό σκύλο του.
4. Απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα ζώων συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά.
5. Ομοίως απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση/γνωστοποίηση αγγελιών για υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση κ.λπ. ζώων συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης.
6. Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς.
7. Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε δήμο, σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία.
8. Προβλέπεται η δυνατότητα των φιλοζωικών σωματείων να συμμετέχουν ενεργητικά σε όλο το πλαίσιο προστασίας των ζώων.
9. Ολα τα αδέσποτα που περισυλλέγονται, σημαίνονται, στειρώνονται και περιθάλπονται.
10. Θεσμοθετείται η ευθύνη του δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.
11. Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.
12. Η επαναφορά των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον γίνεται με
συγκεκριμένους περιορισμούς ως προς την επανατοποθέτησή τους, μη επιτρεπομένης της επαναφοράς σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.
13. Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους, ακόμα και σε κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων ύστερα από σχετική άδεια, ενώ στειρώσεις μπορούν να γίνονται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.
14. Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.
15. Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.
16. Προβλέπονται συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των ζώων, με πρόβλεψη πολύπλευρης παρέμβασης του εισαγγελέα και προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης του ζώου από τον παραβάτη.
17. Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι είναι τοποθετημένα σε ασφαλή κλωβό μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχο.
18. Τέλος, προβλέπεται αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες, που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.
Τέλος προωθήθηκε ειδική διάταξη, με την οποία θα απαγορεύεται η διατήρηση ζώων σε τσίρκο με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους για κάθε είδους θεάματα ή για τη χρησιμοποίησή τους, με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους, θα προωθήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η υφυπουργός αναφέρει ότι δεν υπάρχει ενιαία νομοθεσία που να έχει εκπονηθεί από τα νομοθετικά όργανα της ΕΕ και να απαγορεύει τη χρησιμοποίηση ζώων σε τσίρκο. Υπάρχουν μόνο σχετικές εθνικές διατάξεις της Αυστρίας και της Μ. Βρετανίας .
Αναδημοσίευση από: Πρώτο Θέμα