Αποστολέας Θέμα: 'Υπαρξη επικίνδυνων για τον άνθρωπο φιδιών στην Τζιά (Κέα) / Πρόληψη  (Αναγνώστηκε 8208 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος albar

• Member
  • *
Καλησπέρα στην ομάδα του herpetofauna.gr & στους επισκέπτες του site.
H ύλη στον παρόντα ιστοχώρο είναι εξαιρετική, με ολοκληρωμένη παρουσίαση του κόσμου των ερπετών στην πατρίδα μας, χωρίς υπερβολές και με εμφανές το αυθεντικό ενδιαφέρον για την προώθηση της προστασίας των ερπετών, μέσω της ακριβούς και επιστημονικής πληροφόρησης των επισκεπτών σας.    Συγχαρητήρια.
Αφορμή γιά αυτή την 'επαφή' είναι ο προβληματισμός ενός φίλου μου, με σπίτι στην Τζιά, γιά τυχόν κινδύνους από φίδια στην περιοχή και τρόπους πρόληψης τυχόν δυσάρεστων επεισοδίων μεταξύ τους. Απευθύνθηκε σε εμένα, όχι τόσο γιατί διαθέτω εξειδικευμένες γνώσεις επί του θέματος -που δεν έχω-, αλλά κυρίως επειδή διατηρώ εξοχικό στην Β.Εύβοια, έχω και εγώ δύο μικρά παιδιά και επίσης έχω συχνές επισκέψεις των θαυμαστών & εξαιρετικά χρήσιμων αυτών ερπετών. Διαβάζοντας το σχετικό υλικό σας, διαπίστωσα παρουσία στο νησί, μόνο φιδιών της οικογένειας των Κολουβρίδων και όχι των Εχιδνίδων. Θα ήθελα λοιπόν να μου επιβεβαιώσετε το παραπάνω και ότι σχετικό έχετε την καλωσύνη για προφύλαξη μικρών παιδιών από σχετικούς κινδύνους. Σας ευχαριστώ, albar

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Καλημέρα albar, καλώς ήρθες και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!
Απ'όσο μπορώ να ψάξω σε βιβλιογραφία και χάρτες εξάπλωσης δεν βρίσκω αναφορά Οχιάς στην Τζια. Παρ'όλα αυτά εγώ δεν θα το απέκλεια μιας και δεν γνωρίζω πόσο καλά έχει μελετηθεί η ερπετοπανίδα του νησιού. Εφόσον όμως υπάρχει αναφορά για ένα σωρό άλλα είδη, προφανώς αν υπάρχει Οχιά θα είναι πολύ σπάνια.

Όσον αφορά την προφύλαξη για τα μικρά, το βασικό είναι να επιβλέπονται πάντα όταν παίζουν σε ανοιχτούς χώρους και να αποφεύγεται το ελεύθερο παιχνίδι τους σε χώρους με χόρτα, πέτρες, κτλ, σε μέρη δηλαδή που μπορεί να στέκεται ένα φίδι αλλά να μην διακρίνεται εύκολα από τα παιδιά ή τους επιβλέποντες. Από εκεί και πέρα σε περίπτωση δηλητηριώδους δήγματος ακολουθούμε τις ίδιες ενέργειες: Συμπτώματα και Πρώτες Βοήθειες.
Απλά τα μικρά παιδιά έχουν εντονότερα συμπτώματα λόγω μεγαλύτερης συγκέντρωσης δηλητηρίου (λόγος ποσότητας δηλητηρίου / σωματικού βάρους) και ασθενέστερο ανοσοποιητικό και κινδυνεύουν περισσότερο από έναν ενήλικα.

Επίσης για κάποιον που έχει εξοχικό και μικρά παιδιά ίσως να ήταν καλό να διαβάσει και αυτό: Πως να κρατήσω τα φίδια μακρυά από το σπίτι.

Αποσυνδεδεμένος albar

• Member
  • *
Σας ευχαριστώ πολύ γιά την πληροφόρηση. Καλή συνέχεια, albar.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Αν προκύψει κάτι νεότερο όσον αφορά την ερπετοπανίδα της Κέας (για τις Οχιές κυρίως), θα σε ενημερώσω  :)