Αποστολέας Θέμα: Αφανίζουν με μπουλντόζες το φυσικό περιβάλλον των θαλάσσιων χελώνων!  (Αναγνώστηκε 6270 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.994
    • Herpetofauna of Greece


Μαθητές της έκτης τάξης δημοτικού επισκέφτηκαν στις 2 Απριλίου τον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη Μεσσηνίας στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου τους.
Μετά από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον σταθμό, οι μαθητές έγιναν μάρτυρες ενός διαφορετικού μαθήματος. Καθώς περπατούσαν προς την θάλασσα προκειμένου να δουν τις περίφημες θίνες του Κυπαρισσιακού Κόλπου και τη δεύτερη πιο σημαντική παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, βρήκαν ένα σκαπτικό μηχάνημα να στρώνει έναν δρόμο και ταυτόχρονα να καταστρέφει μέρος του σημαντικού οικοσυστήματος των αμμόλοφων καθώς χρησιμοποιούσε την άμμο για την κατασκευή του δρόμου.



Όπως αποκαλύφθηκε, οι εργασίες αφορούν την κατασκευή πέντε δρόμων από τον δασικό δρόμο κάθετα μέχρι την παραλία ανάμεσα στον Αγιαννάκη και την Ελαία. Για τις εργασίες κόπηκαν δέντρα του παράκτιου δάσους της Ελαίας, καταστράφηκαν θίνες και η ευάλωτη βλάστησή τους, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως χρησιμοποιήθηκαν υλικά από κοίτη ποταμού. Αλήθεια, για τις εργασίες αυτές, που γίνονται από τον Δήμο Τριφυλίας, υπάρχει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων;



Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου ο σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ»: «Ο Νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τις θαλάσσιες χελώνες της Μεσογείου. Η παράκτια ζώνη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστήματα θινών στην Ελλάδα και γειτονεύει με το παράκτιο δάσος της Ελαίας. Η παράκτια και η θαλάσσια ζώνη του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου εντάσσονται στις περιοχές του δικτύου Natura 2000 “Θίνες Κυπαρισσίας” και “Θαλάσσια Περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας” αντίστοιχα.

Το 2002 ολοκληρώθηκαν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και υποβλήθηκαν στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και Διαχειριστικό Σχέδιο στο πλαίσιο του προγράμματος Life-Nature “Εφαρμογή Διαχειριστικού Σχεδίου για την Caretta caretta στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο”. Αυτά προτείνουν μέτρα τα οποία, αν εφαρμοστούν, θα επιτρέψουν ταυτόχρονα  την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος και της θαλάσσιας χελώνας.

Ο Περιβαλλοντικός Σταθμός Αγιαννάκη λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια για την ενημέρωση του κοινού και ειδικά των μαθητών. Τους χειμερινούς μήνες είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης, ενώ από τα μέσα Μαΐου μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την μελέτη και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των οικοσυστημάτων που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή της. Σημαντικό μέρους του έργου μας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της κοινωνίας για τις θαλάσσιες χελώνες, των οποίων οι λίγοι πληθυσμοί που επιβιώνουν απειλούνται με εξαφάνιση».

Αναδημοσίευση από: ZooSOS.gr

Αποσυνδεδεμένος Bugatsas

  • Member
  • *
  • Μηνύματα: 9
Αφού βρήκα λίγο χρόνο θα γράψω λίγες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό. Καταρχάς όλη η κινητοποίηση οφείλεται στο Νίκο Βαλλιάνο οποίος εργάζεται για τις θαλάσσιες χελώνες χρόνια τώρα και αυτές τις μέρες είναι υπεύθυνος περιβαλλοντικής πολιτικής στον Αρχέλων. Όλες οι φωτογραφίες είναι δικές του και μπορείτε να δείτε περισσότερες εδώ:

https://picasaweb.google.com/lh/albumMap?uname=118080412252489285601&aid=5592073170150001617&authkey=Gv1sRgCMnO7u3UmYfMGQ#map

Σύμφωνα λοιπόν με το status του στο facebook μίλησε με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον και κάλεσαν τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Επίσης το γραφείο του υπουργου το οποίο έλαβε αντίστοιχο παράπονο είπε στους επιθεωρητές να ελέγξουν την κατάσταση. Οι επιθεωρητές έστειλαν ένα γράμμα σε όλες τις αρμόδιες αρχές ούτως ώστε να υπάρξει τιμωρία και ένα σχέδιο αποκατάστασης. Ζήτησαν επίσης το πάγωμα όλων των δραστηριοτήτων μέχρι να διερυνηθεί η υπόθεση. Ο  δήμος απάντησε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά τους  ???
Φυσικά χωρίς περιβαλλοντική μελέτη όλες οι κατασκευές είναι παράνομες.
Αυτό το καιρό ο Αρχέλων και η Mesasset πιέζουν τους αρμοδίους και το θέμα έχει πάρει αρκετή δημοσιότητα πχ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=268437
http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=213004

Να σημειώσουμε ότι πέρυσι ο κυπαρισσιακός κόλπος είχε πάνω από 900 φωλιές σχεδόν όσες είχε και η Ζάκυνθος!

 

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.994
    • Herpetofauna of Greece
το φαινόμενο είναι κλασικό πλέον σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν μπαίνει ούτε ένα τούβλο εάν δεν επιβεβαιωθεί ότι δεν κινδυνεύει κάποιος πληθυσμός, ακόμα και βατράχων, εδώ ξεκινά όποιος εργολάβος θέλει όποιο έργο θέλει χωρίς να ρωτήσει κανέναν, χωρίς καμία περιβαλλοντική μελέτη, καταστρέφοντας ολόκληρους οικότοπους και εξαφανίζοντας πολλές φορές σημαντικά είδη από μια ολόκληρη περιοχή. Πολλές φορές μάλιστα με την βοήθεια κάποιας διεφθαρμένης δασικής ή άλλης υπηρεσίας. Έχουμε τους λύκους να φυλάν τα πρόβατα. Επίσης στις περισσότερες (ελληνικές) περιπτώσεις που γίνονται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι αυτές που προσλαμβάνουν δασολόγους και ειδικούς για να κάνουν τις περιβαλλοντικές μελέτες, οπότε καταλαβαίνετε πόσο αντικειμενικές είναι οι μελέτες σε αυτές τις περιπτώσεις. Πως μπορεί να πει ο πληρωμένος δασολόγος στον εργοδότη του "το έργο δεν μπορεί να γίνει, δεν υπογράφω"?

Αυτή η χώρα έχει βρωμίσει πολύ πλέον, εδώ δεν υπάρχει σεβασμός προς τους ανθρώπους, θα σκοτιστούν για χελώνες, βατράχια και πελεκάνους? Τόσα ξέρουν τόσα καταλαβαίνουν. Ευτυχώς υπάρχουν και ελάχιστοι άνθρωποι που νοιάζονται και προσπαθούν και αφυπνίζουν όσους περισσότερους κοιμισμένους γίνεται...

Αποσυνδεδεμένος riosma

  • Regular Member
  • *
  • Μηνύματα: 21
λέγανε πως η άμμος είναι εισαγόμενη απο την τυνησία και καθώς την έριχναν οι εργάτες είδαν κόμπρες.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.994
    • Herpetofauna of Greece
Αυτό το λένε σε κάθε έργο με στρώση άμμου Μάριε :) κοντεύει να γίνει κλασικό και αυτό...