Αποστολέας Θέμα: Ανακάλυψη: Δέρμα βατράχων εναντίoν καρκίνου  (Αναγνώστηκε 2488 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.968
    • Herpetofauna of Greece
Επιστήμονες από το Queen's University Belfast ανακάλυψαν πρωτεΐνες στο δέρμα αμφιβίων οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία κατά του καρκίνου, του διαβήτη, εγκεφαλικών διαταραχών, ακόμα και να βοηθήσουν στις μεταμοσχεύσεις.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Q.U.B., Chris Shaw, εντόπισε δύο πολυπεπτίδια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον στοχευμένο έλεγχο της ρύθμισης της αγγειογένεσης, μια διαδικασία κατά την οποία τα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται στον οργανισμό. Η ανακάλυψη αυτή δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης νέων θεραπειών για περισσότερες από 70 σοβαρές παθήσεις οι οποίες αφορούν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο το κόσμο.

Οι πρωτεΐνες αυτές εντοπίστηκαν σε δερματικές εκκρίσεις του δενδροβάτραχου "Waxy Monkey Frog" (Phyllomedusa sauvagei) και του φρύνου "Giant Firebellied Toad" (Bombina maxima). Ο καθηγητής εξηγεί πως οι πρωτεΐνες που ανακάλυψαν στα παραπάνω είδη, έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν ή να ευνοούν την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, αντίστοιχα. Έτσι αναστέλλοντας τον μηχανισμό της αγγειογένεσης εμποδίζεται η τροφοδοσία των καρκινικών όγκων κατά τον σχηματισμό τους, οπότε και αδρανοποιούνται και σταδιακά καταστρέφονται. Με αυτόν τον τρόπο ο καρκίνος μπορεί να "μετατραπεί" από θανατηφόρα και ανίατη νόσο σε μια απλή χρόνια πάθηση.

Waxy Monkey Frog, South America by Paul Williams (Iron Ammonite), on Flickr

Αντίστοιχα με την βοήθεια της πρωτεΐνης που ευνοεί την αγγειογένεση δίνεται η δυνατότητα θεραπείας μιας σειράς παθήσεων που απαιτούν την ανάπτυξη και την αυξημένη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, όπως στις περιπτώσεις επούλωσης πληγών, μεταμοσχεύσεων οργάνων, διαβητικού έλκους και ζημιών μετά από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Queen's University Belfast βραβεύθηκε εχθές, στις 6 Ιουνίου 2011 στο Λονδίνο, με τον έπαινο για καινοτόμες ιδέες στην ιατρική (Medical Futures Innovation Awards).

για το herpetofauna.gr