Πάντως ακόμα και μετά την αναγνώρισή σου θεωρώ ότι τα 3 είδη έχουν κάποιες ομοιότητες, ειδικά στο μη έμπειρο μάτι, κυρίως λόγω συνδυασμού χρωμάτων.
Πράγματι σε ένα μη έμπειρο μάτι τα είδη μπερδεύονται, μάλιστα σε ένα πρόσφατο σεμινάριο που έκανα σε άνδρες της Πυροσβεστικής, άκουσα από κάποιον να λέει ότι όλα τα είδη του μοιάζουν ίδια. Στο τέλος μετά από πολλές φωτογραφίες και επεξηγήσεις σε ένα "τεστ" που κάναμε όλοι μπορούσαν να διακρίνουν με ευκολία τις Οχιές από τα υπόλοιπα είδη. Η παρατήρηση πολλών φωτογραφιών βοηθά πολύ στο να εξοικειώνεται το μάτι και μετά από λίγη εξάσκηση το Νερόφιδο δεν μοιάζει σε τίποτα με φίδια από την οικογένεια των Εχιδνιδών

Σε ποια είδη έχει δοθεί λανθασμένα η ονομασία Αστρίτης όπως αναφέρεις στην περιγραφή του ? Θεώρησα ότι ήταν ένα από αυτά.
Σε αρκετά. Σε κάθε περιοχή ο καθένας βαφτίζει ότι βλέπει όπως θέλει και υπάρχει μεγάλη σύγχυση ονομασιών. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα εάν οι ονομασίες δεν κουβαλούσαν και κάποια σχετική φήμη, όμως αυτό δεν συμβαίνει με τα φίδια. Μέχρι στιγμής έχω ακούσει να λεν Αστρίτη κυρίως το Σπιτόφιδο, αλλά και την Οχιά, το Νερόφιδο, μέχρι και τους ανήλικους Έφιους και Σαπίτες.
Τέλος, σχετικά με τις οχιές, η ερώτησή μου ήταν πιο πολύ ερώτηση επιβεβαίωσης. Έχω ήδη ρίξει μια ματιά σε όσα έχεις γράψει. Οπότε τα μέχρι τώρα γνωστά είναι η Vipera ammodytes σε όλη την Ήπειρο (η ένδειξη "Ηπειρωτικά" είναι πολύ γενική) και η Vipera ursinii μόνο στο Περιστέρι ?
Το ηπειρωτικά το έγραψα γιατί πραγματικά από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξαιρείται καμία περιφέρεια από την εξάπλωση του είδους