Αποστολέας Θέμα: Καθορισμός φύλου με βάση το χρώμα σε Μ.xanthina;  (Αναγνώστηκε 4438 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος japetus

  • Active Member
  • *
  • Μηνύματα: 43
Χθες έβαφα κάτι ξύλα στο σπίτι και ξαφνικά μέσα από ένα σωρό καυσόξυλα που είχα παραδίπλα ξεπήδησε ένας ποντικός. Πολύ με ανησύχησε μια και αυτό δείχνει απουσία ερπετών (που τα είχα συνηθίσει).
Σήμερα στο ίδιο μέρος ξανά τελείωνα τη δουλειά και ακούω ένα σύρσιμο από το ίδιο σημείο, στα δυό μέτρα περίπου.
Γυρνώ και βλέπω την παρακάτω κυρία ( ; ) -δυστυχώς την "έπιασα" out of focus- που πήγαινε τη βόλτα της, και πολύ με χαροποίησε το γεγονός!

Πώς ξεχωρίζουμε το φύλο στις οθωμανικές οχιές; Τί είναι η συγκεκριμένη; Με βάση το μέγεθος (σε σύγκριση με το κουκουνάρι), τί ηλικίας μπορεί να είναι; Είχα πέρυσι δει στο ίδιο μέρος μικρά φιδάκια (βλ. Επικίνδυνο μωράκι..), αλλά δεν πιστεύω να κατάφεραν να μεγαλώσουν τόσο..


Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Καθορισμός φύλου με βάση το χρώμα σε Μ.xanthina;
« Απάντηση #1 στις: 26-05-11, 10:01:21 »
Αυτό θα πει ετοιμότητα! με την φωτογραφική στο χέρι  ;D  :ok:
Η συγκεκριμένη είναι θηλυκή και υπολογίζω ότι δεν είναι με τίποτα μικρότερη των τριών ετών (εκτός κι αν το κουκουνάρι είναι πιο μεγάλο απ'όσο υπολογίζω οπότε είναι ακόμα πιο μεγάλη).

Γενικά τα αρσενικά έχουν πιο έντονη την αντίθεση μεταξύ σχεδίου και "φόντο". Το σχέδιο είναι μαύρο ή σκούρο γκρι και το φόντο είναι πιο ανοιχτό απ'ότι στα θηλυκά. Μια τυπική αρσενική μπορείς να δεις στην σελίδα περιγραφής του είδους. Είναι η 10η φωτογραφία του Andreas Meyer, μετά κι από τις δικές μου φωτογραφίες. Η 9η δείχνει ένα τυπικό θηλυκό.

Παρακάτω είναι μια θηλυκή ενός έτους

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=yyf_i-Zza3c" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=yyf_i-Zza3c</a>