Αποστολέας Θέμα: ζώα νεκρά στο δρόμο.  (Αναγνώστηκε 4685 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος riosma

• Regular Member
  • *
ζώα νεκρά στο δρόμο.
« στις: 20-06-11, 02:07:32 »
φέτος μέχρι στιγμής σε εξορμήσεις μου έχω διαπιστώσει σε 2 τοποθεσίες (κορινθία-εύοια)
πολλούς νεκρούς σαπίτες.

συγκεκριμένα σήμερα σε επαρχιακό δρόμο της κορινθίας σε πολύ καλό σημείο (με πλούσιο ευτυχώς βιότοπο) κατά τη διάρκεια της άφιξής μας σε μία ζώνη μήκους 8 το πολύ χιλιομέτρων συναντήσαμε έναν νεκρό ενήλικο σαπίτη περίπου στις 10 το πρωί.γυρίζοντας απο την εξόρμηση το μεσημέρι και συγκεκριμένα απο τις 3.30 το μεσημέρι έως τις 3.40 όπου πλέον είχαμε φύγει και απο αυτή τη ζώνη συναντήσαμε 6 νέους φρεσκοπατημένους ενήλικους σαπίτες.

σε εξόρμησή μου την προηγούμενη εβδομάδα στην εύβοια πάλι σε ζώνη υψηλής σημασίας εθεάθησαν 2 πατημένοι ενήλικοι σαπίτες σε απόσταση ο ένας απο τον άλλο περίπου 1χμ.

πόσα ζώα ακόμα δεν έχω δει στους δρόμους πατημένα,πόσα δεν είδα,πόσα φάγαν οι καρακάξες και τα γεράκια και δεν θα βρούμε τα ίχνη τους πόσα ζώα ζούνε ακόμα εκεί τρυγύρω και είναι έτοιμα για πάτημα.

συνήθως τα απομακρύνω από τους δρόμους για να μην φαίνονται και προκαλούν φιλόδοξους φονιάδες κα.αυτή τη φορά πειράχτηκα.

πόσο κοστίζει να βάλει ο δήμος σαμαράκια μικρά στο δρόμο έτσι ώστε να αναγκάζονται οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα και να δίνουμε στα ζώα μία δεύτερη ευκαιρία?ή πινακίδες που να δηλώνουν την ύπαρξη χελωνών και τουλάχιστον να έχουν το νου τους να μην τρέχουν.

είναι δυνατόν να πουλάνε τα μουσεία βιβλία με την ύπαρξη ερπετών και αμφιβίων και τις τοπικές καταγραφές και να μην κάνει ο δήμος τπτ άλλο?φοβερή ειρωνεία.

εγώ έχω σταματήσει να κλαίγομαι.βλέπω τα ποστ για την εξαφάνιση των ειδών.κανένας δεν έκανε κάτι παραπάνω για να μην φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση.όλοι κοιτάμε τα άτομα οργανώσεων που προστατεύουν φάλαινες ζώα που δεν έχουμε δει ποτέ δεν ζουν καν αναμέσά μας και έχει συνταραχτεί όλος ο πλανήτης και μας κάνει εντύπωση.
ένα γείτονά μας αν ενημερώνουμε κάθε φορά και γίνει μάρτυρας του ακίνδυνου των ερπετών,μία βόλτα αν κάνουμε στο χωριό μας και βγάλουμε 2 ζώα έξω απο τις δεξαμενές τα πράματα θα ήταν καλύτερα.και τέλος αν τρέχαμε λιγότερο στο δρόμο και δεν βάζαμε σημάδια τα πράματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: ζώα νεκρά στο δρόμο.
« Απάντηση #1 στις: 20-06-11, 12:34:56 »
Μάριε νομίζω πως τα σαμαράκια δεν επιτρέπεται να μπαίνουν γιατί υποτίθεται ότι μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στα αυτοκίνητα. Το θεωρώ γελοίο γιατί από την στιγμή που υπάρχει πινακίδα με όριο ταχύτητας από εκεί και πέρα είναι υπεύθυνος ο οδηγός αν τρέχει σαν τρελός.

Πιο αποτελεσματικό μέτρο πάντως είναι οι υπόγειες διαβάσεις για μικρά ζώα, που είναι αγωγοί κάτω από την άσφαλτο και μαζί τους τοποθετούνται και τοιχάκια που οδηγούν τα ζώα στους αγωγούς. Έτσι μπορούν να περνούν τον δρόμο με ασφάλεια. Δες ένα καλό παράδειγμα: http://www.aco.nl/ACO-Pro_faunatunnels-geleidingswanden-LEP-100.html

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελαχιστοποιείς τις επιπτώσεις ενός έργου περιβαλλοντικά, όμως οι περισσότερες κατασκευαστικές δεν δίνουν δεκάρα για τα ζώα. Βλέπε το τρανταχτό παράδειγμα της εγνατίας με τις αρκούδες...