Αποστολέας Θέμα: ΑΡΧΕΛΩΝ: «Έκρηξη» αφίξεων στο Κέντρο Διάσωσης  (Αναγνώστηκε 1712 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.964
    • Herpetofauna of Greece
Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες , ανεβαίνει ο αριθμός τραυματισμένων χελωνών που έρχονται στο ΚΔΘΧ στη Γλυφάδα.

Μαζί με την αλλαγή του καιρού και την έλευση του καλοκαιριού, πληθαίνουν οι θαλάσσιες χελώνες που φτάνουν στα νερά της χώρας μας είτε για να αναπαραχθούν είτε για να τραφούν. Μάλλον, όταν όλη σου η ζωή είναι ένα ταξίδι και ο προορισμός μοιάζει να έχει κι αυτός την ίδια σημασία με τη διαδρομή, δεν μπορεί παρά να ζεις συνέχεια περιπέτειες!
Για την θαλάσσια χελώνα όμως, πολλές “περιπέτειες” μπορεί να αποβούν μοιραίες. Αυτοί οι ευγενικοί ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά τη διάρκεια όλων αυτών των διαδρομών. Ταχύπλοα σκάφη, δίχτυα και παραγάδια, υποβάθμιση των περιοχών ωοτοκίας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος γενικότερα, συνθέτουν ένα παζλ κινδύνων που μόνο αδιάφορους δεν πρέπει να μας αφήνει. Ακόμα, οι ηθελημένοι τραυματισμοί θαλασσίων χελωνών αποτελούν μεν μία εξαίρεση στο κανόνα, αλλά δεν παύουν να εγείρουν ερωτηματικά.

Μόνο το τελευταίο μήνα, στο Κ.Δ.Θ.Χ., δεχτήκαμε 6 τραυματισμένες χελώνες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Με τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, την παρακολούθηση και φυσικά τις φροντίδες των εθελοντών μας ελπίζουμε το τέλος για αυτές τις χελώνες, καθώς και για τις άλλες 16 πιο “παλιές” χελώνες του κέντρου, να έιναι αίσιο και να επιστρέψουν γρήγορα πάλι στη θάλασσα.Οι θαλάσσιες χελώνες που “περνούν” από το Κ.Δ.Θ.Χ., μπορούν να γίνουν η αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό, ένα προβληματισμό ο οποίος σε γόνιμο έδαφος θα επιφέρει αλλαγές στο τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε. Σχολεία μας επισκέπτονται σε καθημερινή βάση (οργανωμένες επισκέψεις κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης) , ενώ ο καθένας μπορεί να κάνει μια ξεχωριστή βόλτα στη 3η Μαρίνα Γλυφάδας το Σαββατοκύριακο, 11:00-17:00 (είσοδος ελεύθερη).

Φιλοξενώντας στα βαγόνια μας χελώνες και επισκέπτες, μπορούμε έστω για λίγο να σας κάνουμε συνταξιδιώτες στον όμορφο αλλά εύθραυστο κόσμο της θαλάσσιας χελώνας.(Ε.Β.)

Αναδημοσίευση από: ΑΡΧΕΛΩΝ