Αποστολέας Θέμα: Τι είδος είναι?  (Αναγνώστηκε 13319 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος pap-x

• Member
  • *
Τι είδος είναι?
« στις: 04-06-11, 19:07:34 »
Γειά σας. Εϊναι το πρώτο μου ποστ στο φόρουμ και θα ήθελα αρχικά να πω ένα μεγάλο μπράβο στον δημιουργό του ιστότοπου γιατί είναι πραγματικά ένα θαυμάσιο μέρος για όσους αγαπάνε την φύση και τα ζώα, με τρομερές και αμέτρητες φωτογραφίες και πολλά στοιχεία.
Πάντα μου άρεσαν τα φίδια, είναι τα αγαπημένα μου ζώα και ενώ έχω δει και έχω διαβάσει για αυτά σε βιβλία και ντοκυμαντέρ ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να δω ένα ζωντανό, παρόλο που βγαίνω αρκετά συχνά στην φύση. Σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου στα Γρεβενά σε μία προστατευμένη περιοχή συνάντησα το παρακάτω φίδι και από την χαρά μου έτρεξα να το παρατηρήσω, αλλά δυστυχώς ο ξεναγός μας έβαλε ένα ξύλο στο κεφάλι του και θα το σκότωνε αν δεν τον απέτρεπα.
Είναι αστρίτης? Είναι ανήλικο σίγουρα και το κεφάλι του δεν είναι τόσο τριγωνικό όσο της οχιάς.

Tέλος, επειδή ασχολούμε αρκετά με την φωτογραφία, θα ήθελα να ρωτήσω ποιό είναι το ελάχιστο εστιακό μήκος που χρειάζεται για να μην κινδυνεύεις και πού μπορώ να ψάχνω για φίδια.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Τι είδος είναι?
« Απάντηση #1 στις: 05-06-11, 16:38:39 »
Καλησπέρα pap-x καλώς ήρθες στο φόρουμ!  :)

Το φίδι της φωτογραφίας είναι Στεφανοφόρος - Coronella austriaca. Είναι εντελώς ακίνδυνο φίδι. Ο Αστρίτης δεν απαντά καν σε εκείνη την περιοχή και εκεί που ζει τον συναντάς κυρίως πάνω από τα 1800 μέτρα υψόμετρο.

Θα ήθελα αν ξαναδείς τον ξεναγό να του πεις εκ μέρους μου ότι δεν κάνει για αυτή τη δουλειά και θα ήταν καλύτερο να παραχωρήσει την θέση του σε κάποιον ενδεχομένως άνεργο που είναι πιο σχετικός με την φύση. Είναι απαράδεκτο να παριστάνει κάποιος τον ξεναγό και να ξεναγεί σε κάτι με το οποίο δεν έχει καμία σχέση και θέλει να του κάνει και κακό.

Παράθεση
Tέλος, επειδή ασχολούμε αρκετά με την φωτογραφία, θα ήθελα να ρωτήσω ποιό είναι το ελάχιστο εστιακό μήκος που χρειάζεται για να μην κινδυνεύεις και πού μπορώ να ψάχνω για φίδια.

Εγώ φωτογραφίζω φίδια με 100άρι μάκρο συνήθως αλλά και με τον 18-55 για ευρυγώνιες λήψεις. Θα σου έλεγα πως με 100 χιλιοστά για να φωτογραφίσεις ολόκληρο το φίδι όταν είναι κουλουριασμένο, η απόσταση είναι πολύ ασφαλής. Για κάποιον που ξέρει καλά την συμπεριφορά των άγριων φιδιών, με 100άρι δεν θα έχει πρόβλημα ακόμα και για πορτρέτα, αλλά αν πρόκειται για Οχιά θα σε συμβούλευα μιας και δεν έχεις εμπειρία να αποφεύγεις τα πορτρέτα. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπεις μια απόσταση ασφαλείας από μια Οχιά:

Οπότε καταλαβαίνεις ότι μπορείς να φωτογραφίσεις και με λιγότερα χιλιοστά  ;)
Για φίδια μη δηλητηριώδη φυσικά και δεν υπάρχει όριο απόστασης ασφαλείας γιατί απλά δεν τίθεται θέμα ασφάλειας.

Τα φίδια βρίσκονται σχεδόν παντού, όταν υπάρχει φυσικό περιβάλλον. Η φωτογράφισή τους όμως είναι αρκετά δύσκολη.

Αποσυνδεδεμένος pap-x

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 05-06-11, 17:55:52 »
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Το υψόμετρο που βρέθηκε ήταν 1500 μέτρα γι'αυτό δεν απέκλεισα και τον Αστρίτη.
Δεν πιστεύω πως θα ξαναδώ τον "ξεναγό", αλλά ήθελε να το σκοτώσει με την δικαιολογία ότι είναι οχιά. Εγώ του έλεγα πόσες φορές ότι δεν είναι οχιά και αυτός μου έλεγε που ξέρεις εσύ, εγώ εδώ μεγάλωσα κτλ...Οπότε είπα μπας και είναι Αστρίτης για να κάνει ο ξεναγός έτσι. Αλλά η κόρη του ματιού του δεν ήταν καν κατακόρυφη...Κρίμα, παρατρίχα το γλύτωσα.

Ναι και εγώ σκεφτόμουν ότι 100 χιλιοστά είναι αρκετά, αλλά για πορτραίτα μάλλον ο 180 είναι καλύτερος (υπάρχει και το θέμα της μεταφοράς βέβαια).
Όσο για το που μπορώ να βρίσκω φίδια δεν ρώτησα σωστά. Εννοώ ότι π.χ. όταν βγαίνεις έξω απλά περπατάς και περιμένεις να ακούσεις κάτι ή να συναντήσεις στο δρόμο, ή πας κάτω από πέτρες και μέσα σε χόρτα ψάχνοντας για αυτό?
Ευχαριστώ και πάλι.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 05-06-11, 18:08:33 »
Το σωστό είναι να περπατάς και να έχεις τα μάτια σου και τα αυτιά σου σε επιφυλακή. Το αναποδογύρισμα των πετρών δεν είναι σωστό γιατί αμέσως εκτίθενται όλα τα ζωντανά που κρύβονται από κάτω και καταστρέφονται αυγά και φωλιές.

Υ.Γ. αν μπορείς στείλε μου σε πμ το τηλέφωνο της εταιρείας στην οποία ανήκει ο ξεναγός να τους πω κάποια πράγματα. Δεν μπορεί να έχεις για ξεναγό σε προστατευόμενη περιοχή έναν άνθρωπο που σκοτώνει άγρια προστατευόμενα ζώα και μάλιστα στο δικό τους σπίτι.

Αποσυνδεδεμένος alx-thess

• Active Member
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #4 στις: 05-06-11, 21:02:49 »
Καλησπέρα pap-x, καλώς ήλθες.

Είναι πραγματικά εξοργιστικό να ακούς για έναν άμυαλο να παίζει το ρόλο του ξεναγού σε προστατευόμενη δασική περιοχή και να συμπεριφέρεται κατ΄αυτό το τρόπο στην άγρια ζωή του τόπου του. Εύχομαι να βρεθεί άμεσα και να αντικατασταθεί απο τη θέση που τόσο ο ίδιος μισεί.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 05-06-11, 21:25:34 »
Πραγματικά απαράδεκτο!
Ένας πραγματικός ξεναγός αν έβρισκε έναν Στεφανοφόρο σε ξενάγηση κάποιου γκρουπ θα έκανε αυτό:

το φίδι της φωτογραφίας είναι του ίδιου είδους, Coronella austriaca και είναι επίσης άγριο.

Αποσυνδεδεμένος Tyrannosaurus Rex

• Full Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #6 στις: 07-06-11, 12:39:14 »
Aχ να μουν εγω ξεναγος εως και τσαμπα θα το εκανα , δεν ξερει ο κυριος ξεναγος ποσο ωραιο ειναι να περπατας στην φυση λαχταροντας να δεις ενα αγριο ζωακι και να μαζεψεις ησηχα τον κοσμο απο την πολη να το δει , να τους γερμισεις με γνωσεις που ποτε δεν θα παιρνανε αμα δεν περπαταγανε στην φυση αχ αχ ανθρωποι σε λαθος ποστα παντα.
Απολαμβανω με δεος τα δημιουργηματα της φυσης (εκτος του ανθρωπου)

Ο ανθρωπος χρειαζεται την φυση , η φυση δεν τον χρειαζεται