Αποστολέας Θέμα: Απομάκρυνση ερπετών απο κατοικημένους χώρους  (Αναγνώστηκε 17586 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος japetus

  • Active Member
  • *
  • Μηνύματα: 43
Πριν απο καποιο διάστημα έτυχε και παρευρέθηκα σε ένα σεμινάριο που αφορούσε τις απεντομώσεις και μυοκτονίες σε κατοικημένους χώρους. Κάποιες απο τις ερωτήσεις των συμμετεχόντων, πολλοί απο τους οποίους εκπροσωπούσαν εταιρείες απεντομώσεων-απολυμάνσεων, ήταν επαγγελματίες δηλαδή στους οποιους απευθυνονται οι πολιτες, αναφερόταν σε συχνές κλήσεις πελατών τους για απομάκρυνση ερπετών απο σπίτια, αποθήκες ή οικόπεδά τους..
Ευτυχώς κανενας απο το πανελ των ομιλητων δεν πήρε σαφή θέση υπερ της εξοντωσής τους, αλλά δεν μπόρεσαν να δώσουν και απάντηση στο ερώτημα πώς να τα απομακρύνουν, δηλώνοντας μη ειδικοί. Παρολα αυτα αναφερθηκε η απαγόρευση εξόντωσής τους αν και ειπώθηκε ότι αυτή θα ήταν δυνατή με παγίδα που περιέχει γάλα και εντομοκτόνο....
Στην προκειμένη περίπτωση, πέρα απο τη σύλληψη των ατόμων και μεταφορά τους αλλού, τί συμβουλές θα μπορούσαν να δοθούν σε κάποιον ιδιοκτήτη που καλεί έναν τέτοιο επαγγελματία και επιθυμεί την οριστική απομάκρυνση φιδιών απο το οικόπεδό του;
Φαντάζομαι ότι κάποια σκευάσματα που κυκλοφορούν (σχοινιά, σπρέι κλπ), αμφίβολη αποτελεσματικότητα μπορουν να έχουν...
Υποθετω οτι ένα πρώτο μέτρο θα ήταν η απομάκρυνση ολων των παραγοντων που θα έκαναν ένα φίδι να βρίσκεται εκεί, δηλαδη τροφής (πχ ποντικια σε αποθηκες) και κρυψώνας (αποψίλωση απο χόρτα).

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Καλησπέρα japetus και καλώς ήρθες στο φόρουμ!

Η απομάκρυνση ερπετών από κατοικημένους χώρους είναι θέμα που δύσκολα μπορεί να λυθεί χωρίς να έχει επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία. Η πρόταση για παγίδες με γάλα ακούγεται πραγματικά αστεία μιας το γάλα είναι κάτι για το οποίο τα φίδια αδιαφορούν πλήρως   :) (μύθος). Επίσης θειάφι, κρεμμύδι και άλλες τέτοιες "παραδοσιακές"  τεχνικές είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Κυκλοφορούν κάποια σκευάσματα βασισμένα σε χημικές ουσίες που εγγυούνται μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικότητας στα περισσότερα είδη φιδιών, όμως αυτά προκαλούν βλάβες στο νευρικό σύστημα των ερπετών και ίσως κάποια στιγμή απαγορευτούν γι'αυτό, καθώς όλα τα ερπετά είναι προστατευόμενα. Επίσης γράφουν πως είναι οικολογικά και δεν προκαλούν βλάβες στον άνθρωπο, παρ'όλα αυτά τονίζουν πως πρέπει να υπάρξει προσοχή κατά την τοποθέτησή τους ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το δέρμα, τα μάτια κτλ και να παραμένει μακρυά από παιδιά και να μην εισπνέεται... γιατί άραγε?

Τέλος κυκλοφορούν διάφοροι κομπογιαννίτες που ψεκάζουν επί πληρωμή χημικά σε κατοικημένους χώρους, αμφιβόλου προελεύσεως και υπόσχονται την αθωότητά των στους ανυποψίαστους "πελάτες".

Όσο ο άνθρωπος επεκτείνεται και επιλέγει να κατοικεί σε "άγριες" περιοχές θα συναντά και άγρια ζώα. Θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτά, να τα αναγνωρίζει και να ενημερωθεί γι'αυτά. Όπως είπες, αν θέλει να αποφύγει όσο το δυνατόν συναντήσεις με φίδια, θα πρέπει να φροντίσει να ξεφορτωθεί τα τρωκτικά από τον χώρο του αλλά και τις συνθήκες που τα ευνοούν και τα έλκουν.

Αν πάλι βρίσκει φίδια στον χώρο του είναι καλύτερα να καλεί οργανώσεις σχετικές με τα ερπετά, ή την πυροσβεστική για την απομάκρυνσή τους (κυρίως για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γιατί στην επαρχία είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος ειδικός).

Είναι καλύτερα να ενημερωνόμαστε και να μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα φίδια και τότε μπορούμε να μάθουμε να ζούμε με αυτά γύρω μας, όπως και με τα υπόλοιπα ζώα, παρά να φλομώνουμε με χημικά τους χώρους που ζούμε, που είναι πραγματικά επικίνδυνα για την υγεία μας. Είναι σαν να φοβόμαστε όλα τα ψάρια γιατί ένα από αυτά, η Δράκαινα, έχει δηλητήριο... δεν είναι λογικό και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει και με τα φίδια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξοικείωσης μετά από ενημέρωση μπορεί να δει κανείς στο Βιβλίο Επισκεπτών της κεντρικής σελίδας, από έναν επισκέπτη με το όνομα "Γιώργος":

"Συγχαρητήρια! Σπάνια για ελληνικά δεδομένα ιστοσελίδα.
Είμαι σίγουρος οτι θα σώσει πολλά ερπετά από την "εκτέλεση" όπως έσωσε τον 90εκ λαφίτη του κτήματος μου ο οποίος θα συνεχίσει να ζει, ευπρόσδεκτος πλέον..."


Ο Γιώργος λοιπόν μετά την αναγνώριση συνειδητοποίησε την χρησιμότητα του ζώου αυτού και απέβαλε τον άδικο φόβο που έτρεφε γι'αυτό. Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας  ;)

Αποσυνδεδεμένος Vonzip

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 86
  • Age: 35
  • Φύλο: Άντρας
japetus να ξερεις οτι θα ειναι παρα πολλοι οι "ειδικοι" που θα προθυμηθουν να σε βοηθησουν (με το αζημειωτο βεβαια..) ψεκαζοντας το χωρο σου με χημικα και δηλητηρια αμφιβολου συστασης και προελευσης και αδιαφοροντας για την υγεια σου..
Οπως ειπωθηκε και πιο πανω η καλυτερη προφυλαξη ειναι η γνωση..
Προσπαθησε να αναγναρωζισεις τα διαφορα ειδη και να ξερεις οτι τα φιδια προσπαθουν να αποφυγουν οσο μπορουν τον ανθρωπο και τη συγκρουση μαζι του.

Μεινε μακρια απο γιατροσοφια και δηθεν ειδικους και αφιερωσε λιγο χρονο παραπανω ωστε να μαθεις για αυτα τα ζωα για να βγεις και εσυ κερδισμενος!

Καλως ηρθες στο forum.. :)

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Νομίζω πως ο japetus ρωτάει για λογαριασμό άλλων  :)
Αν είναι ο ίδιος άνθρωπος από το φόρουμ με τα ενυδρεία, τότε ξέρω πως δεν έχει πρόβλημα ο ίδιος με τα φίδια, είχε κάποτε μία επίσκεψη από φιδάκι στην αυλή του και το αντιμετώπισε πολύ ψύχραιμα και σωστά  ;)

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Πιστεύω πως μιας και έχει γραφτεί το σχετικό άρθρο πρέπει να αναφερθεί κι εδώ για τους επισκέπτες:

Πως να κρατήσω τα φίδια μακρυά από το σπίτι