Αποστολέας Θέμα: Διασώσεις ερπετών από την πόλη  (Αναγνώστηκε 6851 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διασωθεί και απομακρυνθεί από την πόλη της Θεσσαλονίκης, τα γύρω προάστια και χωριά, αρκετές δεκάδες ερπετά. Η συντριπτική πλειονότητα των ερπετών που βρέθηκαν σε σπίτια, μέσα σε αυτοκίνητα ή ελεύθερα μέσα στην πόλη, ήταν Έφιοι (Dolichophis caspius), ενώ υπήρξαν και κάποιες κλήσεις για εξωτικά ερπετά, όπως πύθωνες και ιγκουάνα.

Αρκετές ήταν οι περιπτώσεις όπου κάποιος πολίτης "εντόπισε" φίδι και κάλεσε την πυροσβεστική ή την αστυνομία ενώ στην πραγματικότητα αυτό που είδε ήταν ένας αρουραίος, ένα λάστιχο, ακόμα και ένα σπουργίτι..!  :) Επίσης χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις ορισμένων πολιτών για το μέγεθος και το χρώμα του φιδιού που αντικρίζουν, όταν το περιγράφουν. Τα φίδια που περιγράφουν είναι συνήθως 2 μέτρα και πάνω, πολύ χοντρά και μαύρα! Μέχρι στιγμής δεν έχει διασωθεί κανένα μαύρο ή/και τόσο μεγάλο φίδι παρ'όλα αυτά :)
Το πιο ακραίο περιστατικό θεωρώ πως ήταν για την απομάκρυνση μιας πολύ μεγάλης σαύρας από κατοικία. Η μεγάλη αυτή σαύρα αποδείχτηκε πως ήταν ένα νεαρό Σαμιαμίδι και δεν ξεπερνούσε τα 10cm :) Παρ' όλα αυτά προκάλεσε τον ίδιο πανικό στους ενοίκους μόλις αποκαλύφθηκε και πάλι πίσω από τον καναπέ!


Μερικά από τα φίδια που διασώθηκαν:

Ένας ανήλικος Λαφιάτης - Elaphe quatuorlineata, μήκους περίπου 80cm. Απομακρύνθηκε από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Στρατοδικείο. Η κυρία που το εντόπισε περιέγραψε χαρακτηριστικά ένα φίδι μήκους περίπου 2 μέτρων και χοντρό όσο το μπράτσο ενός άντρα!Ένας Λαφίτης του Ασκληπιού - Zamenis longissimus. Βρέθηκε στην αυλή ενός σπιτιού στην Περαία, όπου προφανώς μεταφέρθηκε με κάποιο τρόπο από μακρινή περιοχή μιας και το είδος δεν απαντά πουθενά εκεί κοντά.Η μοναδική Οχιά - Vipera ammodytes που απομακρύνθηκε μέχρι στιγμής. Βρέθηκε στην Ξηροκρήνη σε βεράντα ισογείου, άγνωστο πως.Ένας από τους δεκάδες Έφιους που διασώθηκαν. Στην φωτογραφία είναι ένα θηλυκό άτομο που απομακρύνθηκε από αυλή σπιτιού σε χωριό κοντά στην Θεσσαλονίκη.Ένα μεγάλο Αγιόφιδο - Telescopus fallax. Απομακρύνθηκε από την λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας.Ένας Λαφιάτης - Elaphe quatuorlineata που βρέθηκε σε σκάλες πολυκατοικίας κοντά στην Ροτόντα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.Μέχρι στιγμής όλα τα εντόπια ζώα που βρέθηκαν και απομακρύνθηκαν απο κατοικημένες περιοχές κρίθηκαν υγιή και επανεντάξιμα και απελευθερώθηκαν μακρυά από κατοικίες και ανθρώπους, σε κατάλληλο ενδιαίτημα όπου απαντούν και άλλα του υποείδους τους.