Αποστολέας Θέμα: Σκότωσε αρκούδα στο Βέρμιο και επιδείκνυε τη φωτογραφία στους φίλους!  (Αναγνώστηκε 3487 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Κάτοικος Βέροιας σκότωσε αρκούδα στο Βέρμιο και επιδείκνυε τη φωτογραφία στους φίλους!

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ έφτασε την περασμένη Τετάρτη άλλη μια καταγγελία για θανάτωση αρκούδας και αυτή την φορά υπήρχαν και αποδείξεις! Ο άγνωστος μέσω email ανέφερε, ότι κάτοικος της κοινότητας  Αγ. Γεωργίου Βέροιας, σκότωσε μια αρκούδα πριν από περίπου 20 μέρες στην ευρύτερη δασική περιοχή του Βερμίου. Το έγκλημα αποδεικνύεται από την φωτογραφία που βλέπετε, και αποτελεί το τεκμήριο του εγκλήματος και της κακοποίησης!

 Όπως εξηγεί στο zoosos.gr η Βάσω Πετρίδου, διευθύντρια επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, η φωτογραφία τραβήχτηκε από κινητό και την είχε υπό την κατοχή του ο δράστης. Δηλαδή όχι μόνο σκότωσε ένα τόσο σπάνιο θηλαστικό, διαπράττοντας μια παράνομη πράξη, κόβοντας  την αλυσίδα της αλληλεξάρτησης των ειδών, αλλά και φωτογραφήθηκε με το νεκρό ζώο, προφανώς για να μπορεί να δείχνει στην παρέα του πόσο μάγκας είναι! Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είχε ενημερωθεί από κατοίκους της περιοχής για την εμφάνιση αρκούδας στην Περιοχή Ξηρολίβαδου, χωρίς ωστόσο να έχει δεχθεί καταγγελίες για ζημιές από αρκούδα.
Η επανεμφάνιση αρκούδας στο Βέρμιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, κατά τους θερινούς μήνες μετά από απουσία του είδους περίπου 50 ετών από την περιοχή. Το γεγονός καθιστά ακόμη πιο σημαντική την προστασία του απειλούμενου σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη είδους σε μια περιοχή που μπορεί να αποτελέσει και πάλι βιότοπο της αρκούδας.

 Πρόσφατα η αρκούδα επανεμφανίστηκε σε περιοχές όπως ο Όλυμπος, το Βέρμιο, τα Πιέρια, τα Βαρδούσια και η Οίτη και ο πληθυσμός της δείχνει να αυξήθηκε. Παρόλα αυτά οι ανθρωπογενείς απειλές για την αρκούδα παραμένουν, ο πληθυσμός δεν σταθεροποιήθηκε και οι βιότοποι παραμένουν κατακερματισμένοι και υποβαθμίζονται, γίνονται δηλαδή πιο επικίνδυνοι.

 Η αρκούδα είναι σήμερα αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη διεθνή, την κοινοτική (είδος προτεραιότητας) και την ελληνική νομοθεσία. Απαγορεύεται ρητά (στην Ελλάδα από το 1969-Δασικός Κώδικας) το κυνήγι, η αιχμαλωσία, ο βασανισμός και η έκθεση του ζώου σε κοινή θέα. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αυστηρές και προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές. Παρόλο που οι παράνομοι φόνοι αρκούδας παραμένουν η μεγαλύτερη απειλή για το είδος στη χώρα μας, δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ κάποιος για φόνο αρκούδας.

 Οι υπεύθυνοι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έστειλαν τα στοιχεία στον αρμόδιο εισαγγελέα και στην Αστυνομία  ώστε να κινηθούν αυτεπάγγελτα οι διαδικασίες σε βάρος του δράστη, για να συλληφθεί και να δικαστεί.

 Το συμβάν καταγγέλθηκε και στο Δασαρχείο της περιοχής αλλά και την ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης.

Αναδημοσίευση από: zoosos.gr