Αποστολέας Θέμα: Σε τραγική ύφεση η πανίδα των Κυκλάδων  (Αναγνώστηκε 10941 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Πολύ επικίνδυνη για το περιβάλλον πτωτική πορεία φαίνεται να παίρνει ο πληθυσμός ζώων της άγριας πανίδας σε πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια. Αρκετά είναι τα νησιά στα οποία κυρίως πληθυσμοί αμφιβίων απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση, ενώ σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων έχουν ήδη εξαφανιστεί! Συνεχής μείωση και στους πληθυσμούς ορισμένων ερπετών και πτηνών παρατηρείται, ειδικά την τελευταία πενταετία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Μήλος και η Σύρος όπου αρκετά είδη βρίσκονται τοπικά στο χείλος της εξαφάνισης, ενώ κάποια άλλα αποτελούν ήδη παρελθόν για το νησί.

Συγκεκριμένα στην Μήλο οι Βαλτοβάτραχοι (Pelophylax sp.), οι Νεροχελώνες (Mauremys rivulata) και το ενδημικό υποείδος Νερόφιδου (Natrix natrix schweizeri), απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση από το νησί και η ύπαρξή τους "κρέμεται από μία κλωστή".

Τα ίδια είδη στην Σύρο είχαν χειρότερη τύχη καθώς μαζί και με τους Πράσινους Φρύνους (Bufo viridis) φαίνεται να αποτελούν πια μακρινή ανάμνηση. Τα τελευταία 3 χρόνια παρά τις ενδελεχείς έρευνες ειδικών στο νησί δεν μπόρεσε να βρεθεί το παραμικρό ίχνος αυτών των ζώων, κάτι που ενισχύει το τραγικό σενάριο του αφανισμού τους...

Από την άλλη το νησί της Γυάρου αντιμετωπίζει τον αποχαρακτηρισμό του ως ιστορικός τόπος, ένα καθεστώς που του προσέδιδε προστασία, και έχει γίνει στόχος για μεγάλες κατασκευές που σίγουρα θα πλήξουν, ανεπανόρθωτα ίσως, το κλειστό και ευαίσθητο οικοσύστημά του, μέρος του οποίου μένει ακόμα ουσιαστικά ανεξερεύνητο!

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο. Οι κύριοι παράγοντες που απειλούν τόσο την πανίδα των νησιών, είναι:
  • η υποβάθμιση των οικότοπων από την αλόγιστη ανοικοδόμηση, την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και την κακή χρήση της γης,
  • η κατάχρηση των υδάτινων πόρων των νησιών με αποτέλεσμα την αποξήρανση μικρών και μεγάλων υγρότοπων,
  • η ρύπανση από σκουπίδια, απόβλητα, λύματα και χημικά,
  • η χρήση επικίνδυνων για το περιβάλλον και την υγεία φυτοφαρμάκων και χημικών για γεωργική χρήση.

Λόγω του ότι περικλείονται από θάλασσα τα νησιά αποτελούν "κλειστά" οικοσυστήματα και γι' αυτό η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από βλάβες ανθρώπινων παρεμβάσεων επιτυγχάνεται εξαιρετικά δύσκολα, έως και καθόλου...

Η απώλεια ειδών της πανίδας και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος συνεπάγεται αμέσως την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής αλλά και εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Σύνταξη: Ηλίας Στραχίνης, herpetofauna.gr

Πράσινος Φρύνος - Bufo viridis