Αποστολέας Θέμα: ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩ  (Αναγνώστηκε 20661 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ερημιτης

• Member
  • *
ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩ
« στις: 24-06-11, 11:49:56 »
Γειά σε όλους, μπράβο για την καλή σας δουλειά .Νοιόθω τύψεις γιατί παρευρέθηκα μπροστά σε δολοφονία ενός Λαφιάτη απο ότι κατάλαβα μετά απο τις διάφορες φωτογραφίες που είδα.Όλοι λέγανε πως ήτανε Αστρίτης (πράγμα που δικαιολογούσε τον σκοτωμό του κατα αυτούς) δεν μπορεσα να τους αποτρέψω.Το χειρότερο απο όλα τα παιδιά μου ήτανε μπροστά!!! Θάθελα να εκπαιδευτώ να ξεχωρίζω τα φίδια να εφοδιαστώ και με ένα snakestick ούτως ώστε να τα απομακρύνω απο τους επίδοξους δολοφόνους.
Στο μέρος που αποφασίσαμε να κάνουμε εξοχικό είναι ένα εγκαταλελειμένο χωριό που η φύση έχει ξαναγεννηθεί και τώρα οι άνθρωποι προσπαθούν να την διώξουν.Δέν αναφέρω το μέρος για ευνόητους λόγους.Εχω δει και Χαμαιλέοντα Πράσινο πανέμορφο αλλά δεν είχα φωτογραφική μαζί μου ξέρω που ζει και θα τον φωτογραφίσω να τον στείλω.
Γενικά θα ήθελα την βοήθεια να φέρω τα παιδιά μου και την γυναίκα μου να εκπαιδευτούμε 1. να μην φοβόμαστε τα φίδια.2.να μπορούμε να βοηθήσουμε.
Σας παρακαλώ βοηθείστε μας.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩ
« Απάντηση #1 στις: 24-06-11, 12:19:22 »
Καλημέρα ερημίτη, καλώς ήρθες στο φόρουμ  :)

Δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχετικό πρόγραμμα και χώρος εκπαίδευσης χειρισμού φιδιών και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό θα ήταν συνετό να υπάρξει, από άποψη ασφάλειας ανθρώπων και ζώων. Μπορείς όμως να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου στο να αναγνωρίζει όλα τα ερπετά της χώρας μας σχετικά εύκολα. Το μυστικό είναι να βλέπεις όσο περισσότερες φωτογραφίες γίνεται. Για παράδειγμα ξεκινάς με το Φωτογραφικό Ευρετήριο του herpetofauna.gr και συνεχίζεις με:
http://www.herp.it/
http://en.balcanica.info/
http://www.hylawerkgroep.be/jeroen/index.php?id=6 (τα trips της Ελλάδας)
Επίσης αναζητώντας φωτογραφίες στο google με την επιστημονική ονομασία κάθε είδους.

Καλό είναι να φτιάξεις στον η/υ σου φακέλους με όλα τα είδη της χώρας μας και μέσα να αποθηκεύεις φωτογραφίες τους που βρίσκεις στο ίντερνετ. Έτσι μέσα σε λίγες μέρες θα έχεις αποκτήσει ήδη την ικανότητα να ξεχωρίζεις την πλειονότητα των ειδών με άνεση.

Για τον χειρισμό δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω συμβουλές και ειδικά μέσω ίντερνετ. Είναι μεγάλη ευθύνη. Μπορέις όμως όπως είπες να προμηθευτείς ένα snake tong για να απομακρύνεις τα φίδια αφού έχεις εξοικειωθεί με την αναγνώριση τους και ξέρεις πλέον τι βλέπεις. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ασφαλούς μεταφοράς ενός φιδιού, όπως για παράδειγμα μέσα σε έναν ψηλό πλαστικό κάδο σκουπιδιών που στον πάτο έχει άχυρα ή άλλα χόρτα ώστε να μπορεί το φίδι να κρυφτεί.

Αποσυνδεδεμένος ερημιτης

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 24-06-11, 12:29:50 »
Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας.

Θα ενημερωθώ με τις φωτογραφίες απλά έλπιζα ότι μπορεί να γίνονται σεμινάρια με ψεύτικα φίδια
π.χ απομίμιση των αληθινών σε ανοικτό χώρο για εξοικείωση.Από ότι είδα απο το φωτογραφικό υλικό μπορείς να τα μπερδέψεις λίγο και να αναρωτιέσαι  π.χ Λαφιάτης ή ανήλικος Αστρίτης ? Θα προσπαθήσω πάντως να φτιάξω αρχείο με τις φωτογραφίες.

Πάλι σας ευχαριστώ

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 24-06-11, 12:38:29 »
Αν συναντάς δυσκολίες στην αναγνώριση μεταξύ ειδών, μπορείς να γράφεις σε αυτό το θέμα για να σε βοηθάω στις διαφορές. Για παράδειγμα το μάτι του Αστρίτη έχει κατακόρυφη κόρη - σαν της γάτας - ενώ του Λαφιάτη είναι στρογγυλή. Επίσης ο Αστρίτης απαντά μόνο σε μεγάλα υψόμετρα (άνω των 1600) στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, δεν μπορείς δηλαδή να συναντήσεις Αστρίτη στην Πελοπόννησο ή στην Αττική για παράδειγμα.

Πάντως να ξέρεις με την καθημερινή παρατήρηση φωτογραφιών όλων των ειδών σε λίγο καιρό θα ξεχωρίζεις τα είδη χωρίς καν να μπορείς να αντιληφθείς ποιες είναι οι τρανταχτές διαφορές τους.

Αποσυνδεδεμένος ερημιτης

• Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 24-06-11, 13:12:29 »
Απο ότι κατάλαβα οι ντόποι μόνο της Δενδρογαλιές ξέρουν να ξεχωρίζουν όλα τα άλλα τα σκοτώνουν και τους Λαφιάτες τους λένε Αστρίτες. Η ιστορία έχει ώς εξής Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ντόποι σκάβανε να μεταφέρουνε χώμα και βρηκανε κάτι που στην αρχή το νομίσανε σκουληκαντέρα γυμνό φίδι μας φάνηκε άλλά δεν ήτανε τυφλό.με αφήσανε και το έσπρωξα σε ένα μικρό μπουκαλάκι που είχα βάλει χώμα προηγουμένως και το αφήσαμε μακριά.
θα ήτανε πάνω κάτω 10-12 πόντους κατακόκκινο και πολύ νευρικό και έμοιζε με σκουλίκι.
Ολοι λέγανε ότι ήτανε παιδί Αστρίτη και όπου νάναι θα βρούν και άλλα μαζί με την Μαμά.
Χωρίς να βρεθούν άλλα μικρά ξαφνικά βγήκε ένα φίδι που εγώ νομίζω ότι ήτανε Λαφιάτης γιατί ήτανε πάχους ενος cm και μήκους 60-70 πόντους τα χρώματα κόκκινο με γκρί πριν καλά καλα το δω το είχανε σκοτώσει.Τώρα με τα λίγα δεδομένα που έχεται βοηθείσται με τι ήτανε ??

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 24-06-11, 13:21:20 »
Το πρώτο (σαν σκουλήκι) ήταν προφανώς Τυφλίνος - Typhlops vermicularis και πράγματι είναι τυφλό.

Το δεύτερο μου κάνει για Σπιτόφιδο - Zamenis situla. Είναι πολύ συνηθισμένο να ονομάζουν "Αστρίτη" το Σπιτόφιδο και να το σκοτώνουν.

Ο Λαφιάτης είναι αυτός: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=153&sid=142. Έχει άλλο χρώμα όταν είναι ανήλικος και αποκτά άλλα όταν ενηλικιώνεται.

Επίσης αν μιλάμε για Πελοπόννησο, την Δενδρογαλιά την αναγνωρίζουν ως "Δραγκολέα" και την σκοτώνουν ως επικίνδυνο φίδι, ενώ ως "Δενδρογαλιά" αναγνωρίζουν τον Έφιο, τον Λαφιάτη, ή τον Σαπίτη

Αποσυνδεδεμένος ερημιτης

• Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 24-06-11, 13:28:52 »
Τις είχα δει τις φωτογραφίες αυτές απο πρίν και έβγαλα τώρα μπορεί να είναι κουτό ότι είναι Λαφιάτης γιατι έμοιαζε με αυτό που έιναι στα χέρια στην φωτογραφία αλλά με κόκκινα τα σχέδια

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #7 στις: 24-06-11, 13:33:45 »
Πράγματι αν τα σχέδια του ανήλικου Λαφιάτη ήταν κόκκινα τότε θα έμοιαζε πολύ με το Σπιτόφιδο  :)

Αποσυνδεδεμένος ερημιτης

• Member
  • *
« Απάντηση #8 στις: 24-06-11, 13:50:40 »
απο ότι κατάλαβα ο Λαφιάτης ποτέ δεν έχει κόκκινο.
Τότε θα πρέπει να πώψ ότι τα σχέδια στο κεφάλι του μοίαζαν με αυτά του Λαφιάτη και όχι του σπιτόφιδου μηπως πρόκειται για κάτι άλλο η το σπιτόφιδο αν είναι μικρό έχει ποιό πολυ σκούρο στο κεφάλι

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #9 στις: 24-06-11, 15:42:23 »
Ο Λαφιάτης έχει σκούρα σχέδια, σχεδόν μαύρα και όσο μεγαλώνει αυτά ανοίγουν και γίνονται καφέ, ενώ συγχρόνως εμφανίζονται οι γραμμές κατά μήκος του σώματός του. Να ένα καλό παράδειγμα:

Αν οι κηλίδες ήταν κόκκινες τότε μάλλον ήταν Σπιτόφιδο. Μία φωτογραφία θα έλυνε το μυστήριο πάντως. Υπάρχει καμία?

Αποσυνδεδεμένος ερημιτης

• Member
  • *
« Απάντηση #10 στις: 24-06-11, 16:00:30 »
δυστυχώς δεν ξερω εκείνη την ωρα δεν μου πέρασε απο το μυαλό να βγάλω φωτογραφία πάντως το κόκκινα σχέδια ήτανε ξεθωριασμένα προς το κεραμιδί  σαν μιά φωτογραφία που είδα της νανοχέντρας το κεφάλι καμία σχέση με την νανοχέντρα καμία σχέση με το σπιτόφιδο είχε ποιο πολλά σκούρα πανω του  όπως ο Λαφιάτης το πάχος του ήτανε 1-2 ποντοι μαζί με το κόκκινο είχε γρίζο και όπως κτυπηθηκε κάτω απο το κεφάλι ήτανε άσπρο.

Αποσυνδεδεμένος ερημιτης

• Member
  • *
« Απάντηση #11 στις: 24-06-11, 16:02:26 »
το οτι ήτανε κρυμένο βαθιά 1 μέτρο μεσα σε πλίθες με χώμα  μηπως δείχνει κάτι

Αποσυνδεδεμένος ερημιτης

• Member
  • *
« Απάντηση #12 στις: 24-06-11, 16:03:46 »
Ακόμη κάτι εκεί οι ανθρωποι αυτοί δουλευαν στο ίδιο σημείο 10 μέρες

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #13 στις: 24-06-11, 16:05:33 »
Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλή αναγνώριση χωρίς φωτογραφία... Ρίξε μια ματιά πάντως σε μερικές Οχιές και Έρυξ

Παράθεση
το οτι ήτανε κρυμένο βαθιά 1 μέτρο μεσα σε πλίθες με χώμα  μηπως δείχνει κάτι

Όχι αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Όλα τα φίδια κρύβονται σε βαθιές κρυψώνες.

Αποσυνδεδεμένος ερημιτης

• Member
  • *
« Απάντηση #14 στις: 24-06-11, 16:13:35 »
οχι τα σχέδια δεν ειναι της οχιας ομως  τα χρώματα τα ξεθωριασμένα μοιάζουν το κεφάλι σε σχήμα ήτανε σαν του Σπιτοφιδου και του Λαφιάτη με τον Ερυξ καμία σχεση φυσικά δεν ξέρω πως είναι μια οχια με κόκκινα σχεδια μωρό η μια νανοχεντρα με κοκκινα σχεδια μωρο.