Ο βάτραχος Litoria dux ζει πάνω στα δέντρα της παρθένας ζούγκλας. Πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη dux που σημαίνει ηγέτης, λόγω της εντυπωσιακής του εμφάνισης (Πηγή: WWF/Stephen Richards) | Τζακάρτα, Ινδονησία Η Κιβωτός του Νώε θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αράξει στο νησί της Νέας Γουινέας: Το πρώτο είδος δελφινιού που ανακαλύπτεται εδώ και τρεις δεκαετίες, ένας μοναδικός καρχαρίας του γλυκού νερού και ένα ψάρι που φορά όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, είναι μερικά από τα 1.060 είδη που ανακαλύφθηκαν στο νησί από το 1998 έως το 2008.
Οι θαυμαστές ανακαλύψεις παρουσιάζονται τη Δευτέρα σε έκθεση της WWF για το νησί της Νέας Γουινέας, το οποίο μοιράζονται η Ινδονησία και η χώρα της Παπούα Νέας Γουινέας.
Το υγρό τροπικό δάσος του νησιού, ένα από τα εντυπωσιακότερα τοπία του κόσμου είναι το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου μετά τα δάση του Αμαζονίου και του Κογκό.
|
Η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι απίστευτη: η Νέα Γουινέα μπορεί να αντιστοιχεί μόλις στο 0,5% της ξηράς της Γης, εκτιμάται όμως ότι φιλοξενεί έως και το 8% των γνωστών και άγνωστων ειδών του πλανήτη.
«Η βιοποικιλότητα της Νέας Γουινέας είναι τόσο μεγάλη ώστε οι ανακαλύψεις νέων ειδών είναι συνήθεις ακόμα και σήμερα» επισημαίνει η έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης.
«Οι επιστήμονες έβρισκαν κατά μέσο όρο δύο νέα είδη ανά εβδομάδα το διάστημα 1998-2008, κάτι σχεδόν ανήκουστο τη σήμερον ημέρα» ανέφερε ο Νιλ Στρόνακ, εκπρόσωπος του προγράμματος της WWF για τη Δυτική Μελανησία.
Μια από τις εντυπωσιακότερες ανακαλύψεις ήταν η αναγνώριση ενός νέου είδους δελφινιού (Orcaella heinsohni) το 2005, καθώς και ενός καρχαρία των δυόμισι μέτρων (Glyphis garricki) που εντοπίστηκε σε ποτάμι της περιοχής το 2008.
Μεγάλο μέρος αυτού του εξωτικού παράδεισου παραμένει ανέγγιχτο, η απειλή όμως επελαύνει. Στο τμήμα του νησιού που ανήκει στην Παπούα Νέα Γουινέα, το 24% του δάσους αποψιλώθηκε λόγω της παράνομης υλοτομίας και της γεωργίας το διάστημα 1972-2002.
Η WWF προειδοποιεί ότι ο βιολογικός πλούτος της περιοχής απειλείται από την επέκταση των φυτειών για την παραγωγή φοινικέλαιου, των παράνομων ορυχείων και των λαθρεμπόρων άγριας ζωής.
«Αυτές οι περιβαλλοντικές επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή, η οποία αυξάνει τις πυρκαγιές σε δάση και σαβάνες, τη διάβρωση των εδαφών και την εισροή θαλασσινού νερού στα παράκτια οικοσυστήματος» προσθέτει η ανακοίνωση της οργάνωσης.
Αναδημοσίευση από: in.gr | Σε ένα νησάκι έξω από την επαρχία Παπούα της Ινδονησίας κρυβόταν ένα από τα εντυπωσιακότερα ερπετά, η σαύρα Varanus macraei. Πηγή: WWF/Lutz Obelgonner |