Η μείωση των ψαριών του Αιγαίου έχει άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό της φώκαινας, ενός μοναδικού κητώδους για το οποίο οι βιολόγοι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν ελάχιστες πληροφορίες.
Η ελληνική φώκαινα, που προτιμά το Θρακικό και το Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, είναι ένα από τα έξι είδη φώκαινας σε όλο τον κόσμο και το μοναδικό που απαντάται στη Μεσόγειο. Με εμφάνιση που παραπέμπει σε δελφίνι, το ακριβοθώρητο θηλαστικό είναι ένα από τα μικρότερα κητώδη με μήκος γύρω στα 1,30 μέτρα και βάρος μέχρι 50 κιλά.
To επιστημονικό της όνομα, Phocoena phocoena, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «φώκαινα» που χρησιμοποίησε ο Αριστοτέλης για να την περιγράψει. «Είναι άγνωστο αν το όνομα "φώκαινα" έχει κάποια σχέση με τη φώκια» λέει ο Γιώργος Παξιμάδης, θαλάσσιος βιολόγος και υπεύθυνος θαλάσσιου περιβάλλοντος στο WWF Ελλάς.
Οι φώκαινες ζουν έως 24 χρόνια και καταδύονται σε βάθος μέχρι 41 μέτρα. Ζουν σε ομάδες των δύο έως δέκα ατόμων, ωστόσο κυνηγούν χωρίς ιδιαίτερη συνεργασία μεταξύ τους, σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη δελφινιών. «Σύμφωνα με όλες τις μελέτες όμως μπορούμε να πούμε ότι τρέφονται με ψάρια π.χ. γαύρους και γωβιούς» αναφέρει ο κ. Παξιμάδης.
Το είδος δεν περιλαμβάνεται στη διεθνή Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, στα ελληνικά νερά όμως κινδυνεύει από τα δίχτυα της μη επιλεκτικής αλιείας.
Το πρόγραμμα «Θάλασσα» που υλοποιεί η MOm και το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute έχει ως στόχο τη γνωριμία μας με τα θηλαστικά που ζουν στα ελληνικά νερά και την προστασία τους.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 28 Ιουνίου 2011 @
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4638343