Αποστολέας Θέμα: Οι νέες ρυθμίσεις για τα κατοικίδια  (Αναγνώστηκε 9992 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Αναδημοσίευση από: zougla.gr


Νέο καθεστώς για τα κατοικίδια και τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

 Μεταξύ άλλων, θεσμοθετείται βιβλιάριο υγείας και διαβατήριο, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για όλες τις γάτες και τους σκύλους.

 Επιπλέον, δημιουργείται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων και των ιδιοκτητών τους, καθώς επίσης και οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε δήμο. Παράλληλα θεσμοθετείται η ευθύνη του δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.

 Όσον αφορά στην κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων θα τιμωρείται, πλέον, με μη εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ.

 Το Σχέδιο Νόμου «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» στοχεύει, σύμφωνα με το υπουργείο, στην αποτελεσματική προστασία των ζώων συντροφιάς μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα σήμανσης και καταγραφής των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, καθώς και στην προστασία κάθε κατηγορίας ζώου από τη χρησιμοποίησή τους και την εκμετάλλευσή τους σε δημόσια κερδοσκοπικά θεάματα.

 Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, επέρχονται δέκα νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων.

 Οι αλλαγές αυτές είναι οι ακόλουθες:

 1. Δημιουργείται σε κεντρικό επίπεδο η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.

 2. Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς και θεσμοθετείται για λόγους απλοποίησης ενιαίο βιβλιάριο υγείας και διαβατήριο των ζώων.

 3. Η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους δεσποζόμενους και αδέσποτους που περισυλλέγονται, καθίσταται υποχρεωτική.

 4. Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο -σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία- ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.

 5. Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων θα αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά θα παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.

 6. Απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση/γνωστοποίηση αγγελιών για υιοθεσία ζώου συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης.

 7. Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα θηλυκά αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους, ακόμα και σε κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων μετά από σχετική άδεια, ενώ στειρώσεις μπορούν να γίνονται και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.

 8. Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.

 9. Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.

 10. Προβλέπεται σοβαρή αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.Αποσυνδεδεμένος Vonzip

 • Moderator
 • *****
 • Μηνύματα: 86
 • Age: 35
 • Φύλο: Άντρας
Απ: Οι νέες ρυθμίσεις για τα κατοικίδια
« Απάντηση #1 στις: 13-07-11, 12:15:04 »
Καιρος ηταν...
Το θεμα ειναι βεβαια αν θα εφαρμοζονται ολοι αυτοι οι νομοι,η αν θα πρεπει πρωτα να μαζευονται ολα τα φιλοζωικα σωματεια της περιοχης εξω απο το δικαστηριο!  ;D

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Απ: Οι νέες ρυθμίσεις για τα κατοικίδια
« Απάντηση #2 στις: 13-07-11, 12:34:16 »
Και πάλι θάλασσα τα κάνανε Βαγγέλη. Αυτό το νομοσχέδιο περιέχει πολλά στραβά και πως να μην είχε όταν άσχετοι άνθρωποι με το αντικείμενο προσπαθούν να περάσουν νόμους χωρίς καν να συμβουλεύονται σωματεία και ειδικούς.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=347690&cid=17
http://www.skai.gr/news/greece/article/174783/lathos-nomoshedio-anastatose-ti-filozoiki-koinotita/

Αποσυνδεδεμένος Tyrannosaurus Rex

 • Full Member
 • *
 • Μηνύματα: 138
 • Φύλο: Άντρας
Απ: Οι νέες ρυθμίσεις για τα κατοικίδια
« Απάντηση #3 στις: 13-07-11, 14:07:37 »
Αερας κοπανιστος ειναι τι ασχολεισται τωρα........ραβε ξυλωνε ραβε ξυλωνε δουλειααααα δουλειααααα δουλεια να μην σου λειπει!!!!!!

σαμπως ξερουν τι φτιαχνανε.......
Απολαμβανω με δεος τα δημιουργηματα της φυσης (εκτος του ανθρωπου)

Ο ανθρωπος χρειαζεται την φυση , η φυση δεν τον χρειαζεται