Αποστολέας Θέμα: Νεογέννητο φιδάκι?  (Αναγνώστηκε 17062 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mgm

• Member
  • *
Νεογέννητο φιδάκι?
« στις: 18-07-11, 14:54:34 »
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το όμορφο forum σας! Σας ανακάλυψα ψάχνοντας πληροφορίες για ένα μωρουδέλι που συνάντησα στον κήπο μου (Αττική). Προσπαθώ να καταλάβω τι ήταν κι αν είναι επικύνδινο για τα κατοικίδια που σουλατσάρουν στον κήπο. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω. Μόλις με πήρε χαμπάρι έφυγε γρήγορα με κινήσεις φιδιού. Το μήκος του δεν ξεπερνούσε τα 12 εκατοστά και ήταν πολύ λεπτό. Το χρώμα του σκούρο καφέ έως μαύρο. Δεν πρόλαβα να το δω καλά! Πρόκειται για νεογέννητο φιδάκι? Αν ναι, φαντάζομαι πως συγκατοικώ με  ολόκληρη οικογένεια! Αν έχει σημασία, ο κήπος είναι άγριος με αυτοφυή βλάστηση. Δεν υπάρχει γκαζόν, δεν ποτίζω ιδιαίτερα, αλλά φροντίζω να κλαδεύω και να συμμαζεύω τ' απαραίτητα κυρίως για να μην έχουμε θέμα πυρκαγιάς. Ανησυχώ γιατί στον κήπο περιφέρονται κατοικίδια ζώα και ένα από αυτά παρουσίασε αλλεργικό σοκ πριν από μία εβδομάδα. Υπάρχει πιθανότητα να έχει σχέση? Διαβάζω και ψάχνω το forum, αλλά αν κάποιος μπορεί να μου προτείνει κάποια συγκεκριμένα θέματα-links ή έχει κάποια απάντηση, θα το εκτιμούσα αφάνταστα!

ΥΓ. Δεν εννοώ με τίποτε να "πειράξω" ή να κυνηγήσω το οποιοδήποτε άγριο ζώο διασχίζει ή κατοικεί στον κήπο μου, αρκεί να μην απειλεί τη ζωή των τετράποδων συντρόφων μου!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Νεογέννητο φιδάκι?
« Απάντηση #1 στις: 18-07-11, 16:37:09 »
Καλησπέρα mgm και καλώς ήρθες στο φόρουμ. Έχω την διαίσθηση ότι δεν είδες φίδι αλλά σκίγκο. Ρίξε μια ματιά στην σελίδα περιγραφής του Αβλέφαρου: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=135&sid=129
Όταν κάποιος δεν γνωρίζει το είδος και το δει βιαστικά το περνάει συνήθως για μικρό φιδάκι.

Στην Αττική το μόνο ερπετό του οποίου το δάγκωμα μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα κατοικίδια είναι η Οχιά - Vipera ammodytes
.

Απ'ότι κατάλαβα βρήκες πρώτα το φόρουμ και δεν είδες την κεντρική ιστοσελίδα. Εκεί μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες και να δεις σε φωτογραφίες όλα τα ερπετά και αμφίβια της Ελλάδας: www.herpetofauna.gr

Αποσυνδεδεμένος mgm

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 18-07-11, 20:05:54 »
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Η αλήθεια είναι πως δεν είδα ποδαράκια κι αυτό σε συνδυασμό με τον τρόπο κίνησής του μ' έκανε να πιστεύω πως ήταν φίδι. Βλέποντας όμως το link που μου παραθέσατε... το πιθανότερο να ήταν σκίγκος! Απ' ότι κατάλαβα άλλωστε είναι κάπως νωρίς για να πρόκειται για νεογνό οχιάς κι αυτό είναι το μόνο που θα με ανησυχούσε.
Καλή συμβίωση λοιπόν να έχω με τους σκίγκους και μακάρι τα σκυλιά να μην τους κυνηγήσουν στον κήπο!
Θα συνεχίσω να διαβάζω... Και πάλι ευχαριστώ για την απάντηση!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 19-07-11, 00:28:47 »
Από μακρυά και πάνω στην κίνηση δεν διακρίνονται εύκολα τα πόδια τους. Κινούνται κυματοειδώς, όπως και τα φίδια.

Οι νεογέννητες Οχιές είναι μικρά αντίγραφα των ενήλικων ζώων, έχουν το χαρακτηριστικό σχέδιο στην πλάτη τους οπότε θα το θυμώσουν σίγουρα. Επίσης είναι πολύ πιο χοντρές από έναν Αβλέφαρο  ;)

Νεογέννητη Οχιά:

Αποσυνδεδεμένος lefteris psy

• Regular Member
  • *
  • Τόπος: hrakleio kritis
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #4 στις: 26-07-11, 18:06:52 »
τρ απο να επαθε αλεργια το ζωακι σ απο το ερπετο πιστευο δν ειναι απο αυτο για τν λογο οτι τα ερπετα δν εχουν τριχομα

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 26-07-11, 18:21:42 »
Η ανησυχία του μέλους mgm ήταν μήπως δαγκώθηκε το κατοικίδιό του από κάποιο δηλητηριώδες φίδι και παρουσίασε αλλεργικό σοκ, όχι από την επαφή.

Αν θέλεις Λευτέρη γράφε ολόκληρες τις λέξεις για να είναι πιο ευανάγνωστες οι δημοσιεύσεις σου  :)

Αποσυνδεδεμένος lefteris psy

• Regular Member
  • *
  • Τόπος: hrakleio kritis
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #6 στις: 01-08-11, 18:43:00 »
καλως ναι καταλαβα τι ηθελε να πει αλλα το εγραψα λαθος χαχαχα δεν τα παω καλα με αυτο το αθλημα