Αποστολέας Θέμα: Παρατήρηση  (Αναγνώστηκε 6665 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Στεφανος

• Member
  • *
Παρατήρηση
« στις: 09-08-11, 14:17:45 »
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το site και το forum!

Έχω κι εγώ μια σχετική τρέλα με τα φίδια, χωρίς όμως να έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα μέχρι τώρα. Γνωρίζω τα βασικά είδη και ξέρω ποια είναι "επικίνδυνα", αλλά μέχρι τώρα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να πιάσω κάποιο! Κάθε φορά που βλέπω κάποιο φίδι ενθουσιάζομαι!

Σήμερα έτυχε να βρεθεί ένα φίδι στο χωράφι του σπιτιού μου στη Μαγνησία. Με φώναξαν, γνωρίζοντας την τρέλα μου να το δω. Μόλις έφτασα εκεί, μου φώναξαν οτι ήταν οχιά και να μην πάω κοντά. Είχα την τύχη να προλάβω στο τσακ να το δω: πρέπει να ηταν σαΐτα γιατί ήταν λεπτό και κινήθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Χώθηκε σε μια τρύπα στον πετρότοιχο και σκέφτηκα οτι θα ήταν μια καλή περίπτωση για παρατήρηση και φωτογράφιση! Έφερα λίγο γάλα σ'ένα μπωλ το άφησα έξω απο την τρύπα και στήθηκα με την φωτογραφική μου 5-6 μέτρα πιο πέρα. Πέρασε μια ολόκληρη ώρα και δεν είδα τίποτα! Εν τέλει βαρέθηκα κι έφυγα..

Οπότε ήθελα να ρωτήσω, υπάρχουν κάποιες "αρχές" ή τεχνικές για παρατήρηση και φωτογράφιση φιδιών; Είδα οτι στη σελίδα με τις φωτογραφίες έχετε αναρτήσει κάποιες φανταστικές! Πώς μπορεί κανείς να προσπαθήσει για κάτι τέτοιο;

Επίσης, υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος τρόπος για να πιάσει κανείς ένα φίδι; Εννοώ να το πιάσει στα χέρια του, όχι να το παγιδεύσει-φυλακίσει.

Ευχαριστώ!

Αποσυνδεδεμένος riosma

• Regular Member
  • *
Απ: Παρατήρηση
« Απάντηση #1 στις: 10-08-11, 00:18:16 »
στέφανε καλησπέρα και απο εμένα.

αρχικά ήθελα να σου πω πως το φίδι χώθηκε στην τρύπα και δε θα έβγαινε έξω για να πιεί γάλα.θα κοίταζε να κρυφτεί όσο τπ δυνατόν καλύτερα για να προστατέψει τον εαυτό του.τα φίδια δεν πίνουν γάλα.αυτό είναι ένας απο τους μύθους που υπάρχουν απο την αρχαιότητα έως και σήμερα.

εδώ είναι η οχιά http://herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=179&sid=144

εδώ είναι η σαίτα. http://herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=161&sid=142

υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές σε σχέση με τη φωτογράφιση των ερπετών όμως πρέπει να έχεις γνώση με το αντικείμενο καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τραυματίσεις σοβαρά ή ακόμα και να σκοτώσεις το ερπετό στην προσπάθειά σου να το φωτογραφίσεις ή να τραυματιστείς εσύ.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #2 στις: 10-08-11, 12:42:04 »
Γεια σου Στέφανε, καλώς ήρθες στο φόρουμ!
Όπως είπε και ο riosma τα φίδια δεν πίνουν γάλα, είναι απλά ένας από τους πολλούς μύθους που κυκλοφορούν. Μπορείς να διαβάσεις τους περισσότερους από αυτούς εδώ: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle&page=read&id=16

Πράγματι η φωτογράφιση των φιδιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αρχικά χρειάζεται να αποκτήσει ο φωτογράφος εμπειρία στην αναγνώριση των ειδών και δεύτερον να του δείξει κάποιος έμπειρος όλες τις τεχνικές με τις οποίες μπορεί να γινει μια ασφαλής φωτογράφιση και για τους δύο (φωτογράφο και φίδι). Ο πιο εύκολος τρόπος είναι βεβαια με έναν τηλεφακό και πολλή τύχη στο να βρεις ένα φίδι σε απόσταση "βολής" προτού σε αντιληφθεί αυτό και φυγει.

Η παρατήρηση είναι πολύ πιο εύκολη, θα χρειαστείς ένα ζευγάρι κιάλια μόνο και αρκετό ψάξιμο - πολύ περπάτημα.

Για τον χειρισμό ενός φιδιού υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος, ανάλογα με το είδος, αλλά όπως και με την φωτογράφιση, τέτοιου είδους συμβουλές δυστυχώς δεν μπορούν να ειπωθούν δημόσια ή να διδαχθούν μέσα από ένα φόρουμ...

Αποσυνδεδεμένος Στεφανος

• Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 10-08-11, 17:33:06 »
Εντάξει, καταλαβαίνω τους κινδύνους να τραυματιστεί το φίδι ή να υποστεί σοκ.
Σε γενικές γραμμές νομίζω οτι μπορώ να ξεχωρίσω αρκετά είδη φιδιών, με τη βοήθεια και των φωτό του site. Το φίδι εκείνο σίγουρα δεν ήταν οχιά. Πρόλαβα ίσα-ίσα να δω οτι ήταν πολύ λεπτό, γρήγορο και με χαρακτηριστικά "αέρινη" κίνηση, χρωματικά ήταν σχετικά μονόχρωμο γι'αυτό και σκέφτηκα οτι ήταν σαΐτα.

Είναι ευνόητο οτι πρέπει κάποια πράγματα πχ σχετικά με τη φωτογράφιση να διδαχθούν απο εμπειρότερους, όμως δεδομένου οτι δεν υπάρχει κάποιος "επίσημος" τρόπος να μεταφερθεί αυτή η γνώση, σκέφτηκα να ρωτήσω εδώ. Απο την άλλη, καταλαβαίνω τις δυσκολίες του να μεταφέρει κάποιος δημόσια "τεχνικές" για τέτοια θέματα που θα έλεγε κανείς οτι είναι σχεδόν "ταμπού" (τα κακά φίδια) αλλά και τις αναστολές να βοηθήσει κάποιος που αγαπάει τα φίδια, κάποιον που δεν γνωρίζει τί τη θέλει αυτή τη γνώση (ένας άγνωστος θα μπορούσε να θέλει να βασανίσει, να σκοτώσει ή και να πουλήσει τα φίδια). Κατανοητή λοιπόν η μή απάντηση!

Όπως και να'χει η απορία μου παραμένει αναφορικά με το πώς μπορώ να "μάθω". Θα είμαι σε επαφή όσο μπορώ, και θα σας μεταφέρω τα δείγματα προόδου μου (φωτό) όταν και αν υπάρχουν! 
:)

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #4 στις: 12-08-11, 21:16:57 »
Καλησπέρα Στέφανε!

Κάποιες φωτογραφίσεις απαιτούν χειρισμό του φιδιού όπως είναι η παρακάτω φωτογραφία με έναν Λαφιάτη που έπρεπε να απομακρυνθεί από την πόλη και έπρεπε να χειριστεί αναγκαστικά:

Ο "σωστός" χειρισμός φιδιού ποικίλει ανάλογα με το είδος και ίσως να μπορούσαν να δοθούν κάποιες βασικές "οδηγίες" για το πως γίνεται αυτό. Όπως καταλαβαίνεις όμως σε ένα δημόσιο φόρουμ οδηγίες τέτοιου τύπου θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατυχήματα τόσο για τα ευαίσθητα αυτά ζώα, όσο και σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να χειριστεί ένα δηλητηριώδες φίδι ή απλά μπερδέψει ένα είδος φιδιού με ένα άλλο, ενδεχομένως επικίνδυνο ή επιθετικό. Επίσης τα περισσότερα φίδια, ασχέτως αν είναι δηλητηριώδη ή όχι, θα δαγκώσουν αν πιαστούν αμυνόμενα, ως άγρια ζώα που είναι. Ένα δάγκωμα ενός μεγάλου Έφιου για παράδειγμα είναι αρκετά δυνατό.

Όπως καταλαβαίνεις θα ήταν πολύ μεγάλη ευθύνη να δοθούν οδηγίες χειρισμού οποιουδήποτε φιδιού και σίγουρα θα οδηγούσε σε ατυχήματα, γι'αυτό δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτή σου την απορία, ελπίζω να καταλαβαίνεις. Θα σου έλεγα να ξεκινήσεις με τηλεφακό κοντά σε νερά όπου ζουν λιμνόφιδα και νερόφιδα, που είναι και εύκολα στην φωτογράφιση. Μπορείς να βγάλεις αρκετά καλές φωτογραφίες έτσι και μάλιστα φυσικές.