Αποστολέας Θέμα: Το οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας κινδυνεύει  (Αναγνώστηκε 4809 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.995
    • Herpetofauna of Greece
Την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας ώστε να διατηρήσει τη σπάνια βιοποικιλότητα της, ζητά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων με υπόμνημα που έστειλε προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος Ιωαννίνων».

Η λίμνη αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί άμεσο ή έμμεσο πόρο διαβίωσης για τους κατοίκους των Ιωαννίνων.

Βασικό ρόλο για την αποκατάσταση της, θα παίξει στην τελική του μορφή το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, εφόσον συμπεριλάβει μια σειρά μέτρων που μπορούν να αποβούν σωτήρια για τη λίμνη.
Στο εν λόγω υπόμνημα επισημαίνεται ότι η Β΄ Φάση του Ρυθμιστικού, δεν μεριμνά όπως θα έπρεπε για την προστασία του σπάνιου οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας.

Ο Σύλλογος στο υπόμνημα του, τονίζει τις αρνητικές για το μέλλον της εν λόγω λίμνης προβλέψεις του Ρυθμιστικού και μεταξύ των άλλων κάνει λόγο, για τη διατήρηση των αναχωμάτων Αμφιθέας και Ανατολής - Κατσικά, για τη χάραξη ποδηλατόδρομου με μπάζωμα της όχθης της Λίμνης από την Ντραμπάτοβα μέχρι το Αντλιοστάσιο Πόρου, για την οικοδόμηση του βιότοπου του Μάτσικα και τέλος για την ανυπαρξία πρόβλεψης όσον αφορά την αποκατάσταση και προστασία των υγροτόπων της λίμνης Λαψίστας.

Υπέρ της λειτουργίας της Παμβώτιδας ως οικοσυστήματος έχουν ταχθεί, σύμφωνα με τον Σύλλογο, επιστημονικοί φορείς, όπως ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία των Ιωαννίνων.

Η ολοκληρωτική καταστροφή και απομάκρυνση των άχρηστων πλέον αναχωμάτων Αμφιθέας και Ανατολής – Κατσικά, είναι η βασικότερη πρωτοβουλία που πρέπει να περιληφθεί στην τελική Φάση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, ώστε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική προστασία της Παμβώτιδας και η αποκατάσταση του μοναδικού οικοσυστήματός της, σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.

Με την καταστροφή των αναχωμάτων θα επαναλειτουργήσουν οι βιότοποι της λίμνης, οι οποίοι φιλοξενούν σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, για τη διατήρηση των οποίων υπάρχει μεγάλο κοινοτικό ενδιαφέρον, θα ξαναζωντανέψει η πλουσιότατη υδροχλωρίδα και θα επανακάμψει η άλλοτε πλουσιότατη και αξιόλογη πανίδα από Αμφίβια, Ερπετά, Θηλαστικά, Ιχθείς, Ασπόνδυλα και Ορνιθοπανίδα, καταγραμμένα ή μη είδη, όπως αναφέρονται στο Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης Παμβώτιδας.

Παράλληλα, ο Σύλλογος προτείνει τον χαρακτηρισμό, ως περιοχή απολύτου προστασίας του υδροβιότοπου έκτασης 3.500 στρεμμάτων, στην περιοχή Ανατολής - Κατσικά σε βάθος 300 έως 400 μέτρων από τη σημερινή θέση του αναχώματος.

Στην περιοχή του εν λόγω υδροβιότοπου θα μπορούσε, όπως τονίζεται στο υπόμνημα, να λειτουργήσει μόνο Υδροβιολογικό Πάρκο, ενώ οποιασδήποτε άλλης μορφής Οικολογικά και Μητροπολιτικά Πάρκα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε εκτάσεις πέρα της περιοχής του.

Η χάραξη επίσης των πεζόδρομων - ποδηλατόδρομων πρέπει να γίνει, σύμφωνα με το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος, έξω από τους υγροβιότοπους, στον περίγυρό τους, προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστασία τους, ενώ ο βιότοπος του Μάτσικα θα πρέπει να επαναχαρακτηριστεί ως περιοχή προστασίας της φύσης, καθώς όπως τονίζεται στο υπόμνημα, ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής υπήρξε παράνομος.


Πηγή: