Αποστολέας Θέμα: Ξεκινάει το πρόγραμμα επισκέψεων στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελώνων  (Αναγνώστηκε 2584 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.964
    • Herpetofauna of Greece
Δημοσιεύθηκε στις: 03/09/2009

Το 1994, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας και την έγκριση του Υπουργείου Γεωργίας ίδρυσε το πρώτο (τότε) οργανωμένο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Μεσόγειο. Τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα περιθάλπονται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης από κτηνιάτρους και ειδικευμένο προσωπικό, ενώ στη συνέχεια απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
Το Κέντρο Διάσωσης λειτουργεί και ως επισκέψιμος χώρος και είναι μοναδικό σε ολόκληρη την Αττική, αφού ο επισκέπτης μπορεί να λάβει πληροφορίες για ένα ζώο που κινδυνεύει με άμεση εξαφάνιση. Επίσης, μπορεί να δει σε ειδικές δεξαμενές κάποιο τραυματισμένο ζώο ενώ προετοιμάζεται από τους κτηνίατρους του Κέντρου για την επιστροφή του στη θάλασσα. Τους χώρους του Κέντρου Διάσωσης επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 10.000 μαθητές συμμετέχοντας σε πάνω από 250 παρουσιάσεις και ξεναγήσεις.
Ο επισκέπτης ξεναγείται στον εκθεσιακό χώρο όπου λαμβάνει πληροφορίες για τη βιολογία της θαλάσσιας χελώνας, τους κινδύνους που απειλούν την επιβίωση της Caretta caretta και τις προσπάθειες του ΑΡΧΕΛΩΝ και των κρατικών φορέων.

Επίσης, στους χώρους του Κέντρου Διάσωσης πραγματοποιείται Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας (http://www.e-yliko.gr/htmls/perivallon/Ekp_Progr.aspx ) που απευθύνεται προς κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα, όπως μαθητές, πολιτιστικούς συλλόγους, κλπ. Οι οργανωμένες παρουσιάσεις και οι ξεναγήσεις έχουν διάρκεια 90 λεπτών και περιλαμβάνουν: ενημερωτική προβολή με τη βοήθεια σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού, ξενάγηση στην έκθεση που λειτουργεί στο χώρο, συζήτηση με σκοπό τον προβληματισμό και σύντομη παρακολούθηση χελωνών στις εξωτερικές ειδικές δεξαμενές όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Επίσης το κοινό πληροφορείται για το ρόλο του Κράτους και τις συνεργασίες με όλους τους συναρμόδιους φορείς σε ζητήματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ τέλος, ενημερώνεται για την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του Δικτύου Διάσωσης.(ΘΜΠ)

Το Κέντρο Διάσωσης είναι επισκέψιμο από το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 με ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα οργανωμένων επισκέψεων μαθητών, για το 2009, ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2009.
Το πρόγραμμα οργανωμένων επισκέψεων για το 2010 ξεκινάει τον Φεβρουάριο και διαρκεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2010.

Για την επίσκεψη οργανωμένης ομάδας μαθητών κλπ πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση για να προγραμματιστεί η επίσκεψη.

Ο προγραμματισμός επισκέψεων ξεκινάει στις 15 Σεπτεμβρίου και υπεύθυνη είναι η κα Αθηνά Τσεκούρα, τηλ 210 8982600, email: education@archelon.gr

Σας περιμένουμε!


Πηγή: