Αποστολέας Θέμα: ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΥΘΟΣ  (Αναγνώστηκε 9985 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος serel

• Member
  • *
ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΥΘΟΣ
« στις: 31-10-11, 12:01:08 »
Καλησπέρα και συγχαρητηρια για την πολυ καλή δουλειά που έχετε κάνει στο να διαλύσετε το φόβο και την άγνοια σε ότι αφορά στα πολύ όμορφα και τόσο παρεξηγημένα αυτά ζώα.
Πρόσφατα αγρότης της Μεσσηνίας μου είπε κάτι πολύ περίεργο. Ότι βρήκε στο κοτέτσι του μια δεντρογαλιά την οποία κατηγόρησε ότι καταπίνει τα αυγά (!), μετά τυλίγεται γύρω από έναν κορμό και τα σπάει και μετά φτύνει τα τσόφλια!!!!
Υπάρχει ίχνος αλήθειας σε κάτι τέτοιο? Για την ιστορία το φιδάκι γλίτωσε και ο αγρότης γνώρισε την κατσάδα των συγχωριανών του που δεν το πρόλαβε να το σκοτώσει, αν και όλοι γνωρίζανε ότι δεν είναι επικίνδυνο (παρά μόνο επιζήμιο για τα αυγά!).

Αποσυνδεδεμένος Maverick

• Member
  • *
Απ: ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΥΘΟΣ
« Απάντηση #1 στις: 31-10-11, 12:15:01 »
Δεν ξέρω αν η δενδρογαλιά το κάνει αυτό (περίμενε την απάντηση του Ηλία), αλλά έχω δει σε ντοκυμαντέρ ένα άλλο - τροπικό νομίζω - φίδι που κατάπινε ολόκληρα αβγά και μετά από αρκετή ώρα εξεμούσε/έφτυνε το τσόφλι σπασμένο. Αυτό με το τύλιγμα στο δέντρο ακούγεται ενδιαφέρον  ;)

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #2 στις: 31-10-11, 14:36:04 »
Καλησπέρα serel και καλώς ήρθες στο φόρουμ!
Δενδρογαλιά στην Μεσσηνία μάλλον λένε τον Λαφιάτη λανθασμένα, και την Δενδρογαλιά την ονομάζουν διαφορετικά. Ο Λαφιάτης συνηθίζει να τρώει αυγά πτηνών γενικώς, ακόμα και κότας (δύναται λόγω μεγέθους), τα οποία τα χωνεύει ολόκληρα, μαζί με τα τσόφλια. Αν ένα φίδι ενοχληθεί αμέσως μόλις έχει φάει τότε "εξεμεί" την τροφή (είναι αναγωγή και όχι εμετός κανονικά) και αυτό ίσως είδε και ο γνωστός σου. Είδε δηλαδή το φίδι να αποβάλει την τροφή για να μπορέσει να ξεφύγει πιο εύκολα. Παρεμπιπτόντως η ζημιά που έκανε το φίδι είναι τίποτα μπροστά στην ζημιά που θα προκαλούνταν αν κάποιος το σκότωνε  ;).

Αποσυνδεδεμένος serel

• Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 01-11-11, 12:29:16 »
Τελικά υπάρχει βάση στο μύθο! Ευχαριστώ και τους δύο για την άμεση απάντηση. Ότι "κουλά" ακούω στα ταξίδια μου στην περιφέρεια θα τα συζητάω μαζί σας! Καλή συνέχεια!

Αποσυνδεδεμένος Maverick

• Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 01-11-11, 12:45:21 »
Νομίζω αυτή είναι η σκηνή που έιχα δει παλιότερα:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Ysv3KVvj_1k" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Ysv3KVvj_1k</a>

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 01-11-11, 13:19:14 »
Τελικά υπάρχει βάση στο μύθο! Ευχαριστώ και τους δύο για την άμεση απάντηση. Ότι "κουλά" ακούω στα ταξίδια μου στην περιφέρεια θα τα συζητάω μαζί σας! Καλή συνέχεια!

Σχεδόν όλοι οι μύθοι έχουν κάποια βάση, άλλοι βέβαια ξεφεύγουν από κάθε πραγματικότητα.

δεν γνωρίζω για το συγκεκριμένο είδος του βίντεο κι αν όντως κατά βούληση αποβάλει τα τσόφλια, πάντως δεν βρίσκω λόγο να το κάνει. Μπορεί πολύ εύκολα να πέψει τα τσόφλια ενός αυγού. Εμένα μου μοιάζει για αναγωγή και όχι για εσκεμμένη τεχνική, αλλά όπως είπα δεν γνωρίζω τίποτα για το είδος αυτό, οπότε μπορεί και να ισχύει. Βρήκα σχετικό βίντεο με ένα πιο συγγενικό είδος με τα δικά μας:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Xpmv0sk6i30" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Xpmv0sk6i30</a>

Αποσυνδεδεμένος Maverick

• Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 01-11-11, 16:26:45 »

δεν γνωρίζω για το συγκεκριμένο είδος του βίντεο κι αν όντως κατά βούληση αποβάλει τα τσόφλια, πάντως δεν βρίσκω λόγο να το κάνει. Μπορεί πολύ εύκολα να πέψει τα τσόφλια ενός αυγού.

Όντως αν αναλογιστεί κανείς ότι πέπτουν κόκκαλα και άλλα σκληρά μέρη της λείας. Μπορεί το συγκεκριμένο φίδι του βίντεο να το ενόχλησαν κατά τη βιντεοσκόπηση και να αναγκάστηκε να το αποβάλλει. Είμαι σίγουρος ότι πολλές σκηνές στα ντοκυμαντέρ είναι λίγο ή πολύ κατασκευασμένες από τους δημιουργούς για να πάρουν καλύτερες/πιο ενδιαφέρουσες εικόνες..

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #7 στις: 01-11-11, 16:34:44 »
Είμαι σίγουρος ότι πολλές σκηνές στα ντοκυμαντέρ είναι λίγο ή πολύ κατασκευασμένες από τους δημιουργούς για να πάρουν καλύτερες/πιο ενδιαφέρουσες εικόνες..

Αυτό ισχύει 100% !

Αποσυνδεδεμένος p4ntel

• Active Member
  • *
« Απάντηση #8 στις: 02-11-11, 16:05:12 »
Καλησπέρα serel και καλώς ήρθες στο φόρουμ!
Δενδρογαλιά στην Μεσσηνία μάλλον λένε τον Λαφιάτη λανθασμένα, και την Δενδρογαλιά την ονομάζουν διαφορετικά.

Ως Δενδρογαλιά αναγνωρίζουν και το Σαπίτη εδώ στη Μεσσηνία.
Απ' ο,τι καταλαβαίνω, όλοι αυτοί οι δήθεν "γνώστες" της περιοχής μας πιστεύουν οτι εδώ ζουν μόνο τρία είδη φιδιών.
Η Οχιά, η Δενδρογαλιά και ο πολύ επικίνδυνος ... Αστρίτης!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #9 στις: 02-11-11, 19:12:10 »
Τον Σαπίτη τον αναγνωρίζουν ως "Δενδρογαλιά" και σε περιοχές εκτός Πελοποννήσου.