Αποστολέας Θέμα: Δάση χάνονται από την παράνομη υλοτομία  (Αναγνώστηκε 7781 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.994
    • Herpetofauna of Greece
Τεράστιο πρόβλημα έχει φέτος το χειμώνα η παράνομη υλοτομία σε ελληνικά δάση. Απέραντες εκτάσεις έχουν αποψιλωθεί στο Πήλιο, στην Ξάνθη και στην Ηλεία και τα δασαρχεία επικαλούνται ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν εποπτεία.

 Στο νομό Ξάνθης συνελήφθησαν 3 άτομα διότι έκοψαν χωρίς άδεια στο δασικό σύμπλεγμα Τραχωνίου δεκάδες δέντρα και η μεταφορά τους γινόταν με φορτηγά.

 Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το 10 με 15% του δάσους της Φολόης στην Ηλεία καταστρέφεται από τις δράσεις των λαθροϋλοτόμων.

 Εκατοντάδες δέντρα κόβονται κάθε χρόνο στο δάσος κοντά στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας ενώ πρόσφατα εντοπίστηκαν λαθροϋλοτόμοι και στο πευκοδάσος στην περιοχή Κανάκια Σαλαμίνας.

Αναδημοσίευση από: ΣΚΑΪ

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.994
    • Herpetofauna of Greece
Ρήμαξαν τα δάση οι λαθροϋλοτόμοι
« Απάντηση #1 στις: 29-11-11, 17:28:55 »
Αυξάνονται τα περιστατικά παράνομης κοπής δέντρων, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται στα καυσόξυλα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες θέρμανσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, μόνο το Δασαρχείο Λάρισας έχει κατάσχει φέτος περισσότερους από 140 τόνους παράνομων καυσόξυλων, από διάφορα είδη δέντρων, μεταξύ των οποίων οξιές, βελανιδιές, πλατάνια κλπ.

Πίσω από την παράνομη υλοτόμηση βρίσκονται οργανωμένα συμφέροντα που ρημάζουν τη φύση με στόχο το οικονομικό κέρδος από την εμπορία, όμως φέτος σημειώνονται κρούσματα και από πολίτες που κόβουν ξύλα για να λύσουν το πρόβλημα της θέρμανσης.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το δασαρχείο διεξάγει σχεδόν καθημερινά  επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των λαθροϋλοτόμων.
Σημειώνεται ότι εκτός από την παράνομη υλοτομία, κάποιος μπορεί να αποκτήσει καυσόξυλα με νόμιμο τρόπο, υποβάλλοντας αίτηση στο αρμόδιο δασαρχείο.

Το δασαρχείο θα του υποδείξει την τοποθεσία, απ’ όπου, συνοδεία δασοφύλακα, μπορεί να μαζέψει ξερά ξύλα ή ξυλεία που βρίσκεται καταγής.

Αναδημοσίευση από: econews.gr