Βιότοπος / Ενδιαίτημα
Συναντάται σε μεγάλη ποικιλία βιότοπων παρουσία στάσιμου ή ελαφρώς ρέοντος νερού, εποχικού ή μόνιμου, και πυκνής βλάστησης.
Βιολογία / Συμπεριφορά
Κυρίως νυκτόβιος βάτραχος που σπάνια δραστηριοποιείται και την ημέρα. Την ημέρα συνήθως ξεκουράζεται επάνω σε φύλλα και λείες επιφάνιες, όπου κολλάει με διπλωμένα τα άκρα πάνω στο σώμα του. Αναρριχάται επιδέξια και μπορεί να βρεθεί έως και 10 μέτρα ψηλότερα από το έδαφος. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο, νωρίς την άνοιξη, τα αρσενικά μπαίνουν στο νερό και καλούν τα θηλυκά προς ζευγάρωμα με τον πολύ δυνατό κοασμό τους. Ανεβαίνουν στην πλάτη των θηλυκών αγκαλιάζοντάς τα, γονιμοποιώντας τα αυγά των θηλυκών τα οποία γεννούν έως και περισσότερα από 1500 στο σύνολο, σε αρκετές συστάδες που περιέχουν από μερικά έως και 60 αυγά η κάθε μία. Ωριμάζει σεξουαλικά μεταξύ 1 και 2 ετών, ενώ μπορεί να ζήσει έως και 15 χρόνια. Το δέρμα του εκκρίνει τοξίνες προς αποτροπή των θηρευτών.
Διατροφή
Τρέφεται με όλων των ειδών τα ασπόνδυλα (μικρά γαστερόποδα, σκουλήκια, έντομα, κτλ.) σε μέγεθος που μπορεί να καταπιεί.
Δηλητήριο / Τοξίνες
Το δέρμα του φέρει αδένες που εκκρίνουν μικρές ποσότητες νευροτοξινών. Οι τοξίνες αυτές είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα, μπορεί όμως να προκαλέσουν έντονο ερεθισμό σε επαφή με τα μάτια και με ασυνέχειες του δέρματος και συστημικά συμπτώματα στην περίπτωση της κατάποσης.
Απειλές / Πιέσεις
Υποβάθμιση και καταστροφή των βιοτόπων του είδους, ρύπανση ή/και αποξήρανση των επιφανειακών υδάτων που χρησιμοποιούνται ως θέσεις αναπαραγωγής, εισαγωγή ξενικών ειδών (κυρίως ψαριών), κλιματική αλλαγή, δρόμοι και αδέσποτες γάτες, είναι οι κύριες απειλές και πιέσεις του είδους.
Καθεστώς κινδύνου
Αξιολογείται ως είδος Χαμηλού Κινδύνου (LC) στην Κόκκινη Λίστα της IUCN (2022) και στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2023).
Καθεστώς προστασίας
Ο Ανατολικός Δενδροβάτραχος προστατεύεται από:
α) την Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ (Παράτημα IV)
β) το Προεδρικό Διάταγμα υπ’αρ.67 (ΦΕΚ 23/Α/30-1-81, Πίνακας Β’)
γ) τη Σύμβαση της Βέρνης (Παράρτημα II)
Βιβλιογραφικές αναφορές στο κείμενο
1. IUCN SSC Amphibian Specialist Group. 2022. Hyla orientalis. The IUCN Red List of Threatened Species 2022: e.T82494309A174180490.
2. Toli, E.A. (2023). Hyla orientalis. The Greek Red List of Threatened Species. Available at redlist.necca.gov.gr.